שתף קטע נבחר

 

מדענים ישראלים פענחו את הגנום של תות הבר

שני מדענים ישראלים ממכון ויצמן לקחו חלק בפרויקט עולמי לפענוח ומיפוי הגנום המלא של תות הבר - אותו תות שהיה עסיסי וטעים והוחלף בידי אחיו החיוור, התות המתורבת. האם הם יצליחו להציל את כבודו האבוד של התות?

צוות מדענים בינלאומי מ-38 מוסדות מחקר ברחבי העולם הצליח לפענח את הגנום המלא של תות הבר (woodland strawberry). המחקר מתפרסם בכתב העת המדעי Nature Genetics ושותפים בו שני חוקרים ישראלים: ד"ר אסף אהרוני וד"ר אביטל אדטו, מהמחלקה למדעי הצמח במכון ויצמן למדע.

 

"הריצוף של כלל המידע הגנטי שקיים בתות מלמד אותנו על האופן שבו נוצרים חומרי הטעם והריח שלו, כמו גם חומרים בריאותיים אחרים", מסביר ד"ר אהרוני ומתכוון לחומרים נוגדי חמצון הנמצאים בתות כמו גם לויטמינים מסוג A, C ו-B12, ומינרלים כמו אשלגן, סידן ומגנזיום.

 

"בנוסף, העבודה על התות מסייעת להבין את השינוי הגנטי שחל במעבר מתות הבר שגדל בשדה לתות המתורבת שנמכר היום בחנויות ושאותו אנחנו אוכלים", אומר אהרוני, ומוסיף כי הוא מקווה שהמידע החדש יאפשר להחזיר לתותי הגינה את הטעם והארומה שאבדו להם עם השנים.

 

תות הבר הוא מושא מחקר מועדף הן בשל העובדה שהגנום שלו קטן יחסית ולכן קל לעבוד איתו, והן משום שהתות שייך למשפחת הורדיים אליה משתייכים גם צמחים כמו התפוח, האגס והשקד; הבנת הגנים של תות הבר תתרום להבנת תהליכים גם ב'קרובי משפחה' אחרים כמו השזיף או התפוח.

 

ד"ר אהרוני חוקר תותים כבר במשך שנים רבות והיה בין החוקרים הראשונים שהשתמשו בטכנולוגיה של שבבים גנטיים שמאפשרת לערוך אנליזה מקיפה של ביטוי גנים.

 

בטכנולוגיה זו מדפיסים החוקרים חתיכות דנ"א על משטח קטן מאוד כמו זכוכית בגודל מיקרוסקופי, כך שניתן לראות את כל הגנים של פרי כמו התות בבת אחת: אם בעבר בחנו המדענים גנים ספורים בכל פעם, באמצעות השבבים הם מסוגלים לבחון כ-30,000 גנים בפעם אחת ולקבל תמונה גנטית מקיפה יותר.

 

תות הבר מצטרף לשורה של צמחים שהגנום שלהם פוענח ומופה בשלמותו וביניהם האורז, הענבים והסויה, אולם הדרך להבנה גנטית מלאה שלו עוד ארוכה.

 

מיפוי התות הראה כי אורכו הכולל של הגנום הוא כ-240 מיליון בסיסים וכי מצויים בו כ-35,000 גנים. ד"ר אהרוני: "זוהי רק ההתחלה. אנחנו מכירים את הרצף של תות הבר אך עדיין לא מבינים את התפקיד של כל אחד מהגנים ואת חשיבות האלמנטים שמחברים ביניהם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר אסף אהרוני
צילום: מכון ויצמן למדע
תות מתורבת: להחזיר עטרה ליושנה
צילום: דלית שחם
מומלצים