המשתפרות של 2010: לובליאנה בולס
לא מעט קבוצות בכדורסל העולמי עברו 'מייקאובר' בשנה האחרונה. מי יפה, מי נותרה 'חנונית' ולמה לצפות ב-2011?
כל מי שצופה ב'יפה והחנון', וגם מי שלא, לא ישכח את הרגע בו התגלו לעינינו אלכס מורוזוב ואור שוחט במראה החדש שלהם (ואולי גם מאור ברברבאום), שנייה לאחר שסיימו את ה'מייקאובר' הראשון בחייהם. אך אלכס ואור הם לא היחידים שעברו מהפך כזה בשנה האחרונה.
לא מעט קבוצות בכדורסל העולמי שינו את פניהן מה-31 בדצמבר 2009 לתאריך המקביל ב-2010, בין אם זה ב-NBA ובין אם זה באירופה וכעת, רגע לפני שיורד המסך על השנה האזרחית ועולה לו מסך חדש, הגיע הזמן להבין מי עברה את המהפך הגדול ביותר, לטובה ולרעה.
המשתפרות ב-NBA
שיקגו בולס - לא כולל פציעות
(17:12 בתום השנה שעברה, 10:19 העונה)
כשהבולס החתימו בקיץ את קרלוס בוזר, המהלך הזה לא לווה ביותר מדי רעש, בעיקר בשל ה-'bigger elsewhere' שייצרו לברון ג'יימס, דוויין ווייד, כריס בוש ואמארה סטודמאייר. הפורוורד שהגיע מיוטה פתח את העונה פצוע, אך כשהוא חזר נוצר אחד המשולשים המפחידים בליגה: בוזר-רוז-נואה.
אמנם בינתיים גם נואה הספיק להיפצע, אך מפחיד לחשוב לאן הקבוצה הזו יכולה היתה להגיע עם שלושתם ביחד, ולאן היא עוד תגיע איתם. לאחר שני משחקי הרצה, בוזר הוביל את הבולס לריצת 2:10, זאת לאחר שבפתיחת העונה שעברה רשמה הקבוצה מעיר הרוחות הפסדים לקבוצות סטייל ניו ג'רזי, ניו יורק וסקרמנטו.
סן אנטוניו ספרס - לא קרה כלום, וכל כך הרבה קרה
(11:19 בעונה שעברה, 4:26 העונה)
וואו, איזו פתיחת עונה. למעשה, הקבוצה הזו לא עברה מייקאובר רציני, פשוט השחקנים בריאים, ומוצאים מעצמם את המיטב, לייק גוד אולד דייז. זה מתחיל כמובן במאנו ג'ינובילי, שפתח את העונה שעברה פצוע, ורשם עד לסיום השנה האזרחית הקודמת שלושה משחקים בלבד בהם קלע מעל 20 נק', וממוצע כולל של 12.6 נק' לערב. העונה? ממוצע של 19.5, ו-15 משחקים של 20+.
ניו יורק ניקס - הגארדן פורח
(19:11 בשנה שעברה, 12:18 העונה)
אין לברון, אין ווייד, אין בוש, אבל יש אמארה סטודמאייר, יש ריימונד פלטון, ויש כדורסל בגארדן לראשונה מזה עשור. הניקס לא הצליחו להביא את כל השמות הגדולים אליהם כיוונו, אבל הפורוורד (שבכלל משחק כסנטר העונה) והרכז החדשים נותנים עונת שיא מבחינתם, כשהקבוצה מהתפוח הגדול מנצחת קבוצות כמו אוקלהומה סיטי, דנבר, ניו אורלינס ושיקגו, וזה אומר הכל.
השתפרה לרעה: קליבלנד קאבס
(8:22 בשנה שעברה, 22:8 העונה)
כמה סמלי שערב חג המולד עומד המאזן של הקאבס הפוך לחלוטין מזה של השנה שעברה. לא מעט אנשים קיוו לראות את הקבוצה מאוהיו עומדת על הרגליים לאחר עזיבת לברון ומוכיחה לו שאפשר בלעדיו, אך אין מה לעשות, בסופו של דבר הסגל של הקאבס נוטלת ג'יימס לא שווה יותר מ-20-24 ניצחונות בעונה, וזה כנראה מה שהם ישיגו.
המשתפרות ביורוליג
אולימפיאה לובליאנה - השמש זורחת בלי סאני
(9:1 בשנה שעברה, 4:6 העונה)
אחרי שמאט וולש וסאני בצ'רוביץ' הובילו את הסלובנים לעונת שפל, עם הפסדים כפולים למארוסי, צסק"א מוסקבה, קאחה לבוראל ומכבי ת"א, עשו בלובליאנה בדק בית, והביאו שני זרים מצוינים: קווין פינקני מיודענו, וקני גרגורי מוולנסיה. השניים, בתוספת מעט מזל (עונה חלשה במיוחד של צסק"א, לדוגמה) הפכו את לובליאנה להפתעת העונה ולמקום השני בבית ד'.
פנרבחצ'ה אולקר - כיאה לאלופה גאה
(7:3 בשנה שעברה, 3:7 העונה)
הדוגמה הטובה ביותר מגיעה מהמשחק של הטורקים מול ברצלונה. לאחר שפנר הובסה בביתה 82:59 במחזור הפתיחה של העונה שעברה מול הקטאלונים, השנה ניצחו הטורקים 61:69 בספרד, עם הצהרת כוונות להמשך. שבוע לאחר מכן ניצחה פנר את סיינה, בדרך לפתיחה מדהימה של 0:4 ו-1:6 בהמשך.
רוקו אוקיץ' מציג עונת שיא, מירסאד טורצ'אן חזר לשלוט בצבע לאחר עונת מנוחה, וטרנס קינזי ודאריוש לברינוביץ' מהווים צוות מסייע מצוין לאלופה הטורקית, אותה מנהיג מיודענו נבן ספאחיה. חכו שמרקו תומאס יתחבר, ואז...
מכבי תל אביב - חם בהיכל
(4:6 בשנה שעברה, 1:9 העונה)
אמנם גם את שלב הבתים של העונה שעברה מכבי סיימה עם מאזן חיובי, אך לא ממש יצרה כוח הרתעה. השנה עושה רושם ששוב קבוצות מתחילות לחשוש להגיע לישראל, ולא בגלל המצב הביטחוני.
בעונה שעברה נוצחו הצהובים בוויטוריה, במוסקבה ובמארוסי, ונכנעו גם בבית לקאחה לבוראל. המשחק הראשון של העונה עוד היה מחובר לשנה שעברה כשמכבי הובסה בוויטוריה, אך משם רצו הצהובים של דייויד בלאט ל-0:9, ומגיעים כקבוצה החמה ביותר באירופה לטופ 16.
השתפרה לרעה: צסק"א מוסקבה
(2:8 בשנה שעברה, 7:3 העונה)
פה לא ממש היתה תחרות. הרוסים שהגיעו בשנה שעברה עד לפיינל פור, החליפו מאמן העונה (ואז שוב החליפו), נותרו מבוססים על ה'זקנים' לאנגדון (34) – הולדן (34) – שישקאוסקאס (34), כשג'אמונט גורדון לא הספיק כמסייע העיקרי. כמובן שלא מעט פציעות פגעו ברוסים בדרך, אך בשורה התחתונה, לראשונה מאז כניסתה ליורוליג ב-2001/02, נותרה צסק"א מחוץ לטופ 16.