מסדר ארוחות הבוקר
את החומוס גנבנו, את הפלאפל ניכסנו, אבל אף אחד לא יכול לקחת מאיתנו את ארוחת הבוקר הישראלית. עשינו סיבוב ברשתות בתי קפה ארציות ובדקנו מה יש לכל אחת להציע - מי תפנק את חובבי המתוק, מי תשביע את אנשי הפחמימות וכמה זה יעלה לכם
ארומה ישראל | קפה גרג | קפה ג'ו | קפנטו | |||
קפהקפה | קקאו | רולדין | לנדוור | |||
עלית קופי | מקס ברנר | המלצות לרשתות | המלצות לסועדים |
אם נעצור מאה ישראלים ברחוב ונבקש מהם להסביר לנו מהי "ארוחת בוקר ישראלית", סביר להניח שרובם יתארו את המכלול הבא: חביתה מ-2 ביצים שמוגשת לצד סלט ירקות טרי, לחם, מבחר גבינות, ספל קפה וכוס מיץ. על פניו נראה שמדובר בנוסחה קבועה שלא מותירה הרבה מקום לשינוי. אחרי הכל, רובנו יכולים להרכיב מפרט כזה במטבח הביתי שלנו בלי יותר מדי בעיות. דווקא בשל כך ארוחת הבוקר הישראלית מציבה אתגר לבית הקפה הסטנדרטי - האם יצליח הצוות להפוך אותה לחוויה קולינרית או שמא יגרמו לסועדים למלמל בצער: "בבית היה יותר טעים".
מכיוון שמדובר בנכס צאן ברזל שלעתים קרובות מדי לא זוכה לכבוד הראוי לו, החלטנו לצאת לבדוק מה מציעות רשתות בתי הקפה השונות בארץ לארוחת בוקר. בדקנו מה כוללת העסקה, את איכות המרכיבים השונים, הכמויות והאפשרויות העומדות בפני הלקוח מבחינת תוספות, שינוי מרכיב כלשהו, ובעצם כל דבר שאפשר להציק בגללו למלצרים. התנאי המוקדם היחיד היה שלרשת יהיו לפחות 5 סניפים ברחבי הארץ (ולא בעיר אחת). למרות שברוב המקומות מגישים גם ארוחות בוקר מסוגים אחרים, נצמדנו בכל מקום לארוחת הבוקר הישראלית הבסיסית.
ומילה אחת מראש: התכוונו במקור לדרג את ארוחות הבוקר לפי איכותן. בסופו של דבר גילינו שקשה מאוד לענות על השאלה: "איפה ארוחת הבוקר הטובה ביותר?". קודם כל, משום שלא היה מקום אחד שהצטיין בכל הפרמטרים. בכל ארוחה היו צדדים חזקים וצדדים חלשים, ואותם פירטנו בסיכום ההתרשמות מהמקום. שנית, ביקורים בסניפים שונים של אותה הרשת לא תמיד הניבו ממצאים דומים. כך שלמרבה הצער, בסופו של דבר ההתרשמות הכללית היתה שיש הרבה מאוד מקום לשיפור בסצינת ארוחת הבוקר, לפחות בכל הקשור ברשתות.
- מה כתוב בתפריט: ארוחת בוקר רגילה - 2 ביצים, 2 סוגי גבינות, זיתים, סלט ירקות ולחם - לבחירתכם: דגנים, לבן, כפרי. אין ארוחת בוקר זוגית.
- ביצים: כמו במטבח הביתי, כשלא ממש מתחשק להשקיע במשהו מיוחד, אפשר להזמין חביתה, מקושקשת, עין או עין הפוכה (מעניין אם אפשר גם ביצה קשה). הזמנו ביצת עין הפוכה ומקושקשת שהיו עשויות היטב. אין אפשרות לתוספות.
- סלט: עגבניות, מלפפונים, חסה, עלי בייבי, גזר, סלט יחסית מושקע, רק חבל שהירקות היו עייפים.
- גבינות וממרחים: התפריט מבטיח 2 סוגי גבינות ומקיים, האחת גבינת שמנת והשנייה מלוחה, שתיהן בכמות שתספיק לכם לכל הלחם שתקבלו, אבל אם תרצו עוד, תצטרכו להוסיף 3 ש"ח.
- לחם: 4 חצאי פרוסות של לחם "ארומה" - טעם תעשייתי במקצת. אם תרצו תוספת, תצטרכו להזמין לחם וחמאה בנפרד בעלות של 8 ש"ח.
- שתייה קרה: מיץ תפוזים סחוט - לא במקום. אם תרצו להחליף במשקה אחר, זה ללא עלות.
- שתייה חמה: הוזמן אספרסו והפוך - שניהם היו טעימים, נעשו לפי בקשת המזמינים - הפוך - חלש, רותח עם חלב סויה. החלפת חלב רגיל בסויה ללא עלות. במקרה שמזמינים קפה בנפרד, החלפת החלב לסויה תעלה 3 ש"ח.
- צורת הגשה: צלחת גדולה ועליה מונחים כל המרכיבים, למעט הלחם והחמאה.
- התרשמות כללית: אם מתחשקת לכם ארוחת בוקר שאין בה כל מיני שמות כגון: גבינת שמנת מוקפצת ברוטב עלעלי מנגולד, הגעתם למקום הנכון. ארוחת הבוקר תהיה מוכנה מהר, לא תהיינה הפתעות מבחינת חוסרים לעומת התפריט ובסה"כ זה טעים. תמורה טובה למחיר.
- שעות הגשה: כל היום.
- עלות: 33 ש"ח. בתוספת שתייה קלה או חמה - 39 ש"ח.
- כשר/לא כשר: תלוי בסניף.
- מה כתוב בתפריט: 2 ביצים לבחירה (אומלט על עלה סיגר), יוגורט עם גרנולה וסילאן, מבחר גבינות, סלט אבוקדו, עלי גפן, מוס טונה, סלט קצוץ/ירוק, לחם הבית עם פסטו עדין, זיתים מתובלים, ממרח עגבניות מיובשות, חמאה, קונפיטורה, עוגיות ביתיות, קפה, מיץ טבעי.
- ביצים: כוונות השף להצמיד את האומלט לעלה סיגר היו בוודאי חיוביות, אבל המלצרים לא טרחו להמליץ לנו להזמין את הביצים כאומלט על מנת ליהנות מהקונספט במיטבו. ביצת עין על עלה בצק דקיק התגלתה כסתם מוזרה. שימו לב שלמרות שזה לא כתוב בתפריט (וחבל שכך!), תוספות לביצים אינן כרוכות בתשלום נוסף.
- סלט: ניתן לבחור בין שני סלטים - סלט קצוץ או סלט ירוק. אבל מכיוון שמדובר בקערה אחת משותפת, גם בארוחה הזוגית אפשר לבחור רק בסלט אחד. הסלט הקצוץ כלל קצת יותר מהסטנדרטי (מלפפון, עגבנייה, בצל, נענע ופטרוזיליה), אך הירקות היו עייפים.
- גבינות וממרחים: מבחר הטאפאסים שנכלל בתפריט נשמע מבטיח. אך כשהגיעו הצלוחיות הקטנטנות לא הצלחנו לאתר ארבעה מהמאכלים שהובטחו בתפריט: ממרח עגבניות מיובשות, קונפיטורה, עלי גפן ועוגיות. כאשר תהינו על העדרם אמר המלצר שאין עלי גפן כרגע, ולכן קיבלנו "קוטג' או משהו כזה במקום". לאחר בדיקה הסתבר שאחת הצלוחיות אכן הכילה צזיקי, שלא היה כלול בתפריט. מה שכן, מאוד הופתענו לראות כמה דקות מאוחר יותר את המלצר מניח על השולחן השכן סלט גדול שעוטר בעלי גפן. כנראה שבקפה גרג המונח "אין היום" הוא סלקטיבי. את העוגיות החסרות קיבלנו לאחר שתהינו על היעדרן. הריבה וממרח העגבניות הוגדרו כחללים שלא נודע מקום הימצאם.
- לחם: כמו הסלט, גם כאן מגיע לחם אחד לשני סועדים ולכן תצטרכו להחליט שניכם יחד אם תרצו לחם קל או ג'בטה. הלחם הגיע חם, אך התחושה היתה שמדובר בלחם שאינו נאפה במקום אלא מגיע ממקום תעשייתי למדי. הלחם היה קטן למדי, אך למרבה המזל הסכימו להגיש לנו לחם נוסף.
- שתייה קרה: מיץ תפוזים (סחוט במקום), גזר (סחוט במקום), לימונדה או אשכולית אדומה. אפשר להחליף בשתייה מוגזת ללא תשלום. אפשר להמיר שתייה חמה בקרה, ולהיפך.
- מתוק: בנוסף לדוגמיות היוגורט+גרנולה, שמגישים כמעט בכל מקום, קיבלנו עם הקפה (חבל שרק אחרי תזכורת למלצר) גם 5 עוגיות מסוגים שונים. זו דוגמה לאיך השקעה קטנה מצד בית הקפה משדרגת את חוויית הארוחה וגורמת לנו להיות מרוצים הרבה יותר ברגע החשוב מבחינתם - התשלום.
(צילום: יורם אשהיים)
- צורת הגשה: התוספות וכלי ההגשה הקטנים מגיעים על כלי הגשה בן שלוש קומות, ממש כמו במסיבת תה בריטית. זה גם נוח במיוחד וגם בהחלט הופך את הארוחה לקצת יותר מיוחדת יחסית למקומות אחרים.
- התרשמות כללית: התפריט של קפה גרג הבטיח הרבה וקיים רק חלק, וחבל. הארוחה המוצעת עשירה ומעניינת, אבל חוסר ההקפדה פוגע בתוצאה הסופית. זה המקום למחות על הנטייה שלא לספר לסועדים כבר בשעת ההזמנה אם משהו חסר או השתנה בתפריט - זה לא רק עניין של הגינות בסיסית, אלא גם מונע את תחושת ה"דפקו אותי" של מי שמגלה בדיעבד שלא קיבל מה שהובטח לו. אגב, בסניף אחר בו אכלנו ארוחת בוקר גם לא הגישו לנו את עלי הגפן וצלחת העוגיות "נעלמה" ובמקומה הגיעה עוגייה קטנטנה לצד הקפה. מה שמוביל לבקשה שאם נעשו שינויים בארוחה, מומלץ לציין זאת בתפריט או שהמלצרים יהיו מודעים לכך ויודיעו מראש. זה לא אמור להיות מסובך.
- שעות הגשה: כל היום.
- עלות: 95 שקלים לזוג, 52 ליחיד (ללא מעדן גרנולה ועלי גפן).
- כשר/לא כשר: תלוי בסניף.
- מה כתוב בתפריט: 2 ביצים לבחירה, אבוקדו, טונה, גבינת שמנת, בולגרים ופלפלים, שרי וזיתים, סלט קצוץ, סלסלת לחם, פסטייה גבינות וטחינה, חמאה וריבה, מיץ טבעי וקפה.
- ביצים: תוספות בתשלום (3 שקלים לאחת).
- סלט: מלפפפון, עגבנייה ובצל חתוכים גס. ללא רוטב.
- גבינות וממרחים: סלט הטונה היה טרי ועשיר. סלט האבוקדו היה מחיתי ולא איכותי. הטחינה היתה נוזלית מדי ומתובלת מדי. הגבינה הבולגרית שהגיעה עם פלפלים קלויים היתה סבירה, אבל עדיף היה להגיש בנפרד. העגבניות שרי עם הזיתים היו חביבות, אבל חבל שלא השקיעו ברוטב שהיה הופך את זה לסלט אמיתי במקום סתם עגבניות וזיתים. מילוי אחד ניתן ללא תשלום.
- לחם: מיקס של בייבי ג'בטה ופרוסות לחם דגנים. הלחמים הגיעו כשהם חמימים, והרגישו כמאפים תעשייתיים שעברו חימום מהיר. בנוסף חיכתה בסלסלה הפסטייה המובטחת, שהתגלתה כבורקס קטן וחביב, ותו לא.
- שתייה קרה: מיץ תפוזים, לימון ואשכוליות אדומות. לא סחוט במקום. תוספת לכוס גדולה או למיץ גזר 6-4 שקלים. תוספת לשתייה מוגזת - 3 שקלים.
- שתייה חמה: קפה קטן סטנדרטי שניתן להגדיל רק בתשלום. תערובת הקפה נטחנת במקום ואיכותה מורגשת.
- כמויות ונדיבות: סביר, אך לא נדיב.
(צילום: דוד קליין)
- צורת הגשה: קלאסית. כל הממרחים מגיעים על צלחת אחת נוחה.
- התרשמות כללית: תמורה סבירה לאגרה.
- שעות הגשה: כל היום.
- עלות: 46 שקלים ליחיד, 89 שקלים לזוג.
- כשר/לא כשר: תלוי בסניף.
- מה בתפריט: גבינת שמנת, לבּנה, טחינה, אנטיפסטי, טונה, אבוקדו, ריבה, מצע ירקות או סלט קצוץ, לחם (לבחירה: ג'בטה לבנה/מחמצת כפרית/לחם קל/לחמון שאור), מיץ טבעי סחוט וקפה רגיל.
- סלט: ניתן לבחור בין "מצע ירקות" (שהתגלה כמלפפון, עגבנייה וגמבה קצוצים גס על חסה) לבין סלט "ערבי" קצוץ, שכולל מלפפון, עגבנייה ובצל. הירקות היו טריים ברמה סבירה, לא יותר, והסלט סטנדרטי.
- גבינות וממרחים: ה"אנטיפסטי" התגלה כפלפלים קלויים פשוטים (למה לא פשוט לכתוב את האמת, למה?), סלט הטונה היה משודרג וחביב, הטחינה נוזלית ואנמית, והריבה? מעולם לא הגיעה.
- לחם: הוצע לנו לבחור בין ג'בטה, שיפון או שאור. בארוחה ליחיד מקבלים לחם אחד, בזוגית קיבלנו לחם אחד ורק לאחר ששאלנו הסתבר כי מגיע לנו לחם נוסף. הלחם היה גדול, חם וטרי, וכמעט הספיק לשני אנשים.
- שתייה: מיץ התפוזים סחוט במקום ולכן טעים במיוחד, הלימונדה והלימונענע אינן נסחטות במקום אבל בהחלט ניכר בהן מגעו של לימון אמיתי. הקפה היה חם ואיכותי. אין בעיה להחליף שתייה חמה בקרה ולהיפך. שתייה מוגזת בתוספת תשלום.
(צילום: שי בן אפרים)
- צורת הגשה: סטנדרטית לחלוטין
- התרשמות כללית: אם צריך להגדיר את ארוחת הבוקר בקפנטו במילה אחת היא תהיה: סטנדרטָה. הכל היה בסדר, ממש בסדר, ולא יותר מבסדר.
- עלות: 59 ליחיד, 95 לזוג.
- שעות הגשה: כל היום.
- כשר/לא כשר: תלוי בסניף.
- מה בתפריט: סט טאפאס כולל: פסטו ביתי, ממרח זיתים מתובל, סלט טונה, גבינת פטה בשמן זית, קרם גבינת שמנת 5%, ריבת הבית, מטבל אבוקדו, גבינת עזים לצד סלט ירקות קצוץ על הסכין בליווי סלסלת לחמי הבית, 2 ביצים לבחירתך, משקה חם וקר וקינוח "דליפקאן" (כן, הקורנפלקס של תלמה. לקח לנו זמן להבין שאשכרה יש תוכן פרסומי לא סמוי בתפריט שלנו) עם יוגורט.
- סלט: אם גם בכם התיאור "קצוץ על הסכין" מעורר תחושה של סלט ירקות טרי שנקצץ זה עתה, צפו לאכזבה כשתקבלו קערה קטנה מאוד עם סלט עייף שכולל מלפפון, עגבנייה, בצל ירוק ופטרוזיליה.
- גבינות וממרחים: הפסטו והטפנד (המסתתר תחת הכינוי "ממרח זיתים מתובל") היו בהחלט הפתעה חיובית, ונשמח לגלות אותם בארוחות בוקר רבות יותר. שתי גבינות לבנות רכות חיכו לנו, אך התקשינו לזהותן. המלצר שנקרא לסייע גמגם שמדובר בלבּנה (שאינה מופיעה כלל בתפריט). סלט הטונה היה מצוין, אך האבוקדו סבל ממראה וטעם דוחים. הריבה היתה סבירה. אם תרצו תוספת תיאלצו להיפרד מ-5 שקלים.
- לחם: ניתן לבחור בין דגנים וג'בטה. אם מבקשים ג'בטה מקבלים ג'בטה. אם מבקשים דגנים מקבלים 4 חצאי פרוסות. כן, שמעתם נכון, 2 פרוסות לחם. אם תרצו תוספת תצטרכו לשלם 7 שקלים.
- שתייה קרה: מיץ גזר או מיץ תפוזים סחוטים במקום. השתייה החמה היתה סטנדרטית. אפשר להחליף שתייה חמה בקרה ולהיפך. לשאלה אם אפשר להחליף את החלב הרגיל בחלב סויה ענתה המלצרית בשמחה: "בטח!", אבל שכחה לומר שנצטרך לשלם על כך 3 שקלים.
- צורת הגשה: צלחת ההגשה הגדולה מדי שעליה נחה החביתה סרבלה את הנגישות. וגם לא נעים היה לנו לראות את הריבה מוגשת בכלי משותף עם שאר הממרחים והתוספות.
- אנקדוטה: למרות שהחלטנו מראש להימנע מביקורת על המלצרים ועל הסניפים עצמם, כי הרי מדובר ברשתות וכל אחד שונה ממשנהו, אי אפשר להתעלם מכך שבשום מקום לא נתקלנו בחוויית שירות כה מזעזעת כמו ב"קפה קפה". זו לא היתה האיטיות כמו ההתעלמות הנוקבת מסימנים ברורים של לקוחות לקבל תשומת לב. שיא החוויה היה ברגע בו הבנו כי בניגוד לכתוב בתפריט, לא קיבלנו את הקינוח המובטח. כאשר הצגנו את התהייה בפני המלצרית שהואילה בטובה לגשת אלינו, העלתה על פניה מבט תמה ושאלה: "אתם באמת רוצים את זה? זה מה-זה קטן!". הגדילה לעשות ואף לקחה את כלי הקיסמים כדי להדגים לנו עד כמה קטנה המנה. ואם זה לא מספיק, כשגילתה שהכלי שבור, ציינה את זה בקול רם והחזירה אותו למקומו על השולחן. לנוכח כישורי מלצרוּת שכאלה נותרנו בפה פעור. אגב, בסוף לא היה בכלל דלי פקאן ביוגורט. סתם גרנולה.
(צילום: דן פרץ)
- התרשמות כללית: כבר מהתפריט ניתן לראות כיצד הרשת נוקטת בשיטת ה"כמה שיותר מילים זה ייראה יותר מרשים". הבעיה היא שהם לא לוקחים בחשבון שלקוח שהתרשם מהתיאורים הפיוטיים גם מפתח ציפיות גבוהות. מלבד בעיה רצינית בגזרת המלצרים ובעיה בגזרת הכמויות (בואו נגיד שהארוחה הזוגית מתאימה רק אם אתם זוג לא רעב) גם האיכות לא היתה משהו. אם רק אפשר היה לקחת את הפסטו והטפנד לארוחות אצל אחרים. אבל במחשבה שנייה, זה מה-זה קטן.
- שעות הגשה: ראשון-שישי עד 13:00.
- עלות: 54 שקלים ליחיד, 96 שקלים לזוגית.
- כשר/לא כשר: תלוי בסניף.
- מה בתפריט: 2 ביצים (עין, עין הפוכה, חביתה, מקושקשת), סלט ירקות טרי, טונה, גבינת שמנת, אבוקדו (בעונה), עגבניות שרי בפסטו, גבינה צהובה, סלסלת לחם כפולה, חמאה וריבה. 2 שתייה קרה (תפוזים, אשכולית אדומה, לימונדה), שתייה חמה - אספרסו, קפוצ'ינו, תה.
- ביצים: תקבלו את מה שהבטיחו לכם - עין, עין הפוכה, חביתה או מקושקשת. תוספת עשבי תיבול, פטריות ובצל ללא עלות.
- סלט: לכאורה סטנדרטי, אבל ממש לא, אמנם העגבניות והמלפפונים היו טריים, אבל החסה היתה עייפה ועם כתמים חומים. לא מחמיא במיוחד.
- גבינות וממרחים: הטונה היתה סבירה בטעמה, האבוקדו הגיע פרוס וללא תוספות מיותרות - המקום היחיד שהגיש אבוקדו בצורה טבעית והכי טעימה. הממרחים האחרים הגיעו כפי שהיה כתוב והיו טעימים מאד, למעט הריבה שהיתה תעשייתית, מתוקה מאד וללא חתיכות פרי. אם תרצו תוספת, העלות היא בין 3-6 ש"ח.
- לחם: כיכר לחם טרי, לא חם. מגיעה כיכר אחת, אפשר לבקש עוד אחת (בארוחה זוגית) ללא תוספת תשלום. ללחם נוסף תשלמו 5 ש"ח.
- שתייה קרה: אם תרצו לשתות שתייה קרה שאינה מיץ סחוט תצטרכו להוסיף 2 ש"ח. המיץ לא סחוט במקום, הוזמנו תפוזים ואשכולית אדומה ושני המיצים לא היו טעימים, לראיה - שני הסועדים לא סיימו את השתייה.
- שתייה חמה: הוזמנו שני קפה הפוך - אחד עם חלב סויה בתוספת 2 ש"ח - הקפה הגיע רותח וטעים. אפשר להחליף את השתייה החמה בקרה ללא תוספת תשלום.
(צילום: באדיבות רשת בתי קפה קקאו)
- צורת הגשה: מקסימה - הסלטים והסלט מגיעים בצלחת אחת גדולה בצורת פלטת צבעים. הריבה, החמאה והרטבים לסלט מגיעים בצלחות נפרדות. צלחת הביצה מותאמת לגודל הביצה.
- התרשמות כללית: ארוחה טובה מאד, חבל על השתייה שלא עומדת בסטנדרטים (ממוצעים של שתייה טעימה), מה שרשום בתפריט זה מה שמגיע, בלי שינויים. כמו כן, ציון לשבח לצוות שלא היתה לו בעיה להושיב אותנו בשולחן ל-10 אנשים, למרות שהיינו שניים, ולו רק משום שליד אותו שולחן היה שקע חשמלי למחשבים הניידים. תמורה מצוינת למחיר.
- שעות הגשה: כל היום.
- עלות: 45 ש"ח ליחיד, 75 ש"ח לזוג.
- כשר/לא כשר: תלוי בסניף.
- מה כתוב בתפריט: 2 אומלטים לבחירה, צלחת סלט ירקות מרכזית וצלחת מאזטים: גבינת שמנת וסומק, גלילות חציל, גבינה בולגרית וזעתר, עלי גפן ביוגורט, לבנה ופלפלים מיובשים, זיתים, טחינה, אבוקדו, סלסלת לחמניות בריוש ובריאות, פלוט זיתים, שני קרואסוני חמאה, שני מאפים מלוחים, קונפיטורה וחמאה. שתי כוסות קפה ושתי כוסות מיץ טבעי.
- ביצים: תוספת אחת ללא תשלום: בצל, עשבי תיבול, פטריות או עגבניות.
- סלט: קערה גדולה ובה המון ירקות טריים חתוכים (עגבנייה ומלפפון על מצע חסה ועלי בייבי).
- גבינות וממרחים: האבוקדו, כמו בשאר המקרים, היה נוזלי ומזעזע, וכך גם הטחינה. הלבּנה היתה אנמית והבולגרית לא היתה מלוחה. הזיתים היו פּוּשטים (סגולים ומגולענים). עלי הגפן התגלו מהזן שיצא מקופסת שימורים ללא מגע היוגורט שהובטח. רק אחרי וידוא הריגה של כל מה שהסתתר בצלחת הבנו ששתי החתיכות המיניאטוריות שהתחבאו באחת הפינות היו מה שכונה בתפריט "גלילות חצילים". בקיצור, הדבר היחידי בצלחת הממרחים שנאכל בשמחה היה גבינת השמנת שעוטרה בסומק. גם כאן קיבלנו את הריבה והחמאה רק לאחר שהסבנו את תשומת לבה של המלצרית לחסר. למרבה הצער, גם כאן קיבלנו חמאה תעשייתית באריזה קטנה, כאילו אנחנו באירוח קיבוצי, ולא בבית קפה עם חמאה רכה ואיכותית.
- לחם: לשולחן הגיעה סלסלה ענקית ובה 2 לחמניות, 2 לחמניות בריוש, 2 בורקסים, מעין בגט קטן ומאורך עם זיתים וקרואסון אחד (המלצרית התעקשה שמקבלים רק אחד). למעט הלחמניות, שהיו טיפה יבשות, הכל היה חם, טרי ומעורר תיאבון בצורה יוצאת דופן. עד 2 לחמניות נוספות תקבלו ללא תשלום. אין ספק שזו גולת הכותרת של הארוחה.
- שתייה קרה: נכון, הם לא הבטיחו מיץ סחוט במקום, אבל מיץ התפוזים שהגישו לנו ברולדין היה רחוק מלהיות מה שאנחנו מצפים לקבל כשכתוב "מיץ טבעי". זה היה דומה הרבה יותר למיץ תעשייתי שלא ראה תפוז מימיו. היינו צריכים לעשות לעצמנו טובה ולהמיר לשתייה מוגזת, למרות שזה כרוך בתוספת של 2 שקלים.
(צילום: חגית גורן)
- צורת הגשה: רולדין היו מהמקומות היחידים שהבינו שבארוחת בוקר לא צריך להגיש צלחת אישית ענקית שעליה נחה חביתה קטנה, והניחו לפנינו צלחת מרובעת קטנה וקומפקטית. גם כל התוספות הגיעו בצלחת אחת נוחה.
- התרשמות כללית: אין ספק שרולדין יודעים לנצל את היותם מאפייה, ובצדק. כמות הבצק שאכלנו לא אפשרה לנו לצאת לא מרוצים מהארוחה, אבל חבל שאת רוב הלחם אכלנו כמו שהוא, כי הממרחים והתוספות היו פשוט לא ראויים.
- שעות הגשה: ראשון-חמישי עד 12:00, שישי כל היום.
- עלות: 89 לארוחה זוגית, 49 לארוחת יחיד (שכוללת קצת פחות מרכיבים).
- כשר/לא כשר: תלוי בסניף.
- מה כתוב בתפריט: 2 ביצים (חביתה/ביצת עין/עין הפוכה/מקושקשת), סלט בוקר, סלט טונה, גבינת שמנת, גבינת פטה צאן, גבינת לבּנה 5%, יוגורט עם גרנולה ודבש, קונפיטורת פרי, חמאה וסלסלת לחמים. שתייה חמה וקרה לבחירה.
- חביתה: תוספות בתשלום של 4 שקלים.
- סלט: קערה בינונית-קטנה שהכילה סלט מלפפונים, עגבניות וגזר חתוכים גס עם שמן ומלח. הירקות נראו עייפים.
- גבינות וממרחים: פנכות קטנטנות עם גבינות רגילות וסלט טונה סביר. דווקא החמאה הצהובה הפתיעה לטובה יחסית לדוגמיות הארוזות במקומות אחרים שנדגמו. היוגורט עם הגרנולה והדבש היה בגדר דוגמית ותו לא.
- לחם: לא נשאלנו לסוג הלחם. לשולחן הגיעו חצי ג'בטה לבנה ו-3 פרוסות לחם דגנים, למרות שהוזמנו 2 ארוחות בוקר. הלחם לא היה חם.
- שתייה: מיץ תפוזים סחוט טרי, לימונדה, אשכוליות (לא סחוט במקום), סודה. תוספת למשקאות מוגזים (מלבד סודה) - 5 שקלים. קפה סטנדרטי בגודל רגיל.
(צילום: דרור כץ)
- צורת הגשה: חביבה - צלוחיות התוספות הגיעו על מגש עץ.
- התרשמות כללית: הקמצנות הכללית לא הותירה רושם עז, אבל אם החלטתם לאכול בלנדוור, הרי לכם המלצה - תמורת 10 שקלים תשדרגו את הארוחה שלכם למה שמכונה "בוקר איכרים", ולמעשה תחליפו את החביתה שלכם באומלט פטריות, תרד, כרישה וגבינת צאן. האומלט הענק והגדוש יספיק לשני אנשים ויהיה לפחות מעניין יחסית לשאר הארוחה.
- שעות הגשה: כל היום.
- עלות: 49 שקל ליחיד, אין ארוחה זוגית.
- כשר/לא כשר: לא כשר.
- מה כתוב בתפריט: 2 ביצים, לחם, ממרחים: טחינה, טונה, גבינה, גבינה בולגרית, גבינת שמנת, סלט ירקות, שתייה חמה וקרה.
- ביצים: הזמנו חביתה ועין - העין יצאה יותר מקושקשת מעין. סה"כ טעימות. אם תרצו תוספת כלשהי לחביתה, היא בעלות של 3 ש"ח.
- סלט: ציון לשבח על סלט טרי- עגבניות, מלפפונים ובצל סגול חתוכים לחתיכות גדולות. טעים מאד.
- גבינות וממרחים: סלט הטונה היה טעים מאד, הגבינה הבולגרית לא היתה מלוחה כלל, למעשה הטעם שלה היה מוגדר כתפל. גבינת השמנת התחלפה בגבינה 5%, במקום טחינה הגיע סלט אבוקדו וריבה - לא קיבלנו על כך הודעה מראש. הזעזוע הגדול היה מסלט האבוקדו שהיה בלתי אכיל, בטעם ומרקם של פלסטיק, הריבה הוגשה בקופסת פלסטיק סגורה, כמו החמאה. ביקשנו תוספת חמאה וריבה וקיבלנו ללא עלות.
- לחם: הוזמן לחם דגנים והגיעו 8 פרוסות גדולות ומשביעות. לא מחוממות.
- שתייה קרה: המיץ הטבעי סחוט במקום, טעים מאד. אם תרצו שתייה תוססת תצטרכו להוסיף 4 ש"ח.
- שתייה חמה: הוזמן קפה הפוך ואספרסו - שניהם טעימים. תוספת חלב סויה בעלות 3 ש"ח. אפשר לבקש עוד שתייה קרה במקום חמה ללא תוספת תשלום.
(צילום: באדיבות רשת קפה עלית)
- צורת הגשה: הביצים מוגשות בצלחת נפרדת מהממרחים והסלט, הצלחת מותאמת לגודל החביתה, שזו נקודה לזכות ארוחת הבוקר, הסלט והממרחים מוגשים יחד על מעין מגש בעל שקעים בהם מונחים הממרחים. הסלט במרכז.
- התרשמות כללית: למעט תקרית הטחינה ותחליפיה והאבוקדו שהיה בלתי אכיל (הכי גרוע ברשימת הטעימות בכתבה זו), ארוחת הבוקר היתה טובה, הלחם היה משביע וטעים. תמורה נאה ומשביעה לסכום המבוקש.
- שעות הגשה: כל היום.
- עלות: 42 ש"ח ליחיד, 69 ש"ח לזוג.
- כשר/לא כשר: כשר.
- מה כתוב בתפריט: 3 ביצים עשויות לפי הבחירה, יוגרט עם גרנולה ושוקולד חלב, סלט ירקות קצוץ, טאפאסים של בוקר, שוקולד טהור נמס למריחה, 2 משקאות בוקר לבחירה (שוקולה/קפה/מיץ תפוזים).
- ביצים: אומלט עם תוספות בתוספת 10-7 שקלים
- סלט: עגבנייה, מלפפון ופטרוזיליה ישבו להם משועממים ללא רוטב או תיבול כלשהו.
- גבינות וממרחים: במקס ברנר לא מתחייבים בתפריט על הרכב הממרחים, כך שהיינו מופתעים למדי לגלות ש"טאפאסים של בוקר" הם קוטג' (!), לבּנה, סלט טונה עם תירס, ריבה ושוקולד (טהור, לא סתם שוקולד!) נמס למריחה. שתי מנות נדיבות של יוגורט עם גרנולה-שוקולד וחתיכות מלון ותות פרוסות.
- לחם: סלסלת לחמים מיניאטורית, אך מושקעת: מיני-בגטים עם עשבי תיבול, פרוסות לחמים שונים. לא היה חם, אבל טרי. שני סופר-מיני-מאפינס השאירו טעם מתוק.
- שתייה קרה: ארוחת הבוקר כוללת במפורש מיץ - והוצע לנו לבחור בין תפוזים או אשכוליות. הופתענו לגלות ששניהם לא נסחטים במקום. חובבי השתייה המוגזת ישמחו לגלות שלא יבקשו מהם תוספת תשלום תמורת המרה.
- שתייה חמה: אתם נמצאים בבית קפה שעיקר פרסומו הוא במוצרי השוקולד שלו, ולכן גם אם אינכם שתייני שוקו כבדים, חבל לוותר על משקה השוקולה המוצע במסגרת ארוחת הבוקר.
(צילום: חגית גורן)
- צורת הגשה: את ארוחת הבוקר מקבלים במגש מיוחד שבו תאים לצלחות ולתוספות. לצערנו נתקלנו ב-2 כלים שבורים.
- התרשמות כללית: נקדים ונודה שהיו לנו ציפיות גבוהות ממקס ברנר, שנתפס פחות כ"רשת" של מזון מהיר ויותר כבית קפה. בהתחשב בכך, דברים כמו מיץ לא סחוט, קוטג' וסלט משעמם היו מאכזבים במיוחד. הצד החזק הוא המתוקים - גם מאפינס קטנטנים, גם מנות גרנולה משודרגות וגם ממרח שוקולד מפנק. אם ממירים את הקפה בשוקולה (או אפילו מוסיפים כסף לשוקולטה) צפויה בטן מרוצה מאוד.
- עלות: 56 שקלים ליחיד, מה שהופך ארוחה זוגית במקס ברנר ליקרה ביותר שנסקרה.
- שעות הגשה: ראשון-חמישי עד 12:00, שישי ושבת עד 14:00.
- כשר/לא כשר: לא כשר.
אחרי כל כך הרבה ארוחות בוקר, ברור שיש לנו כמה דברים שחשוב להגיד:
- כמו שכבר אמרנו, הנוסחה של ארוחת הבוקר הישראלית לא מורכבת מדי. דווקא בגלל זה יש לכם המון מקום לשדרוגים. מספיק שתשקיעו קצת בממרחים מעניינים, באיזה מאפה טרי או בקינוח קטן - וזה מייד יבדיל אתכם ממקומות אחרים.
- דרך נוספת לשדרג ובלי להשקיע באוכל היא במראה הכללי - כלים אחידים (ולא שבורים) סלסלה חמודה, קומקום קטן לתה או לקפה, אלו דברים שמעלים חיוך והופכים את הארוחה לחוויה.
- מי שהמציא את ארוחת הבוקר הקלאסית לא היה איש של מתוקים - וברוב המקומות מסתפקים בפנכה קטנה של ריבה כקינוח. חבל, כי שלוש עוגיות או קרואסון קטן ליד הקפה יוציאו את הלקוחות שלכם עם טעם של עוד.
- אנחנו יודעים שקשה לכם להאמין, אבל אנשים אוהבים לאכול ארוחת בוקר כל היום. להגביל את השעה עד 12:00 או 13:00 זו טעות ענקית.
- תנו צלחת שמתאימה בגודל לביצים המוגשות - בלתי נסבל לראות צלחת ענקית שבפינתה יושבת מבויישת ביצת עין או חביתה - זה לא אסתטי, סתם מקטין את המרחב המצומצם ממילא ונותן תחושה שמשהו חסר.
- ספרו לנו מה השתנה מבחינת התפריט, אולי הזמנו את ארוחת הבוקר רק בגלל שעלי הגפן קרצו לנו? אחרי שתגיע ארוחת הבוקר ונתאכזב, לא נבוא יותר. אם שיניתם את המנה (מבחינת הממרחים שמגיעים, הלחם וכן הלאה) - שנו גם את התפריט.
- אם אפשר לשדרג את החביתה ולא טרחתם לציין את זה בתפריט, לפחות תגידו לנו בלי שנשאל. זה יגרום לנו להעריך אתכם יותר.
- אל תשכחו להביא את הכל יחד. כן, זה בסדר להשאיר את העוגיות לסוף, אבל לא יהרוג אתכם לשאול.
לאור מקרים חוזרים ונשנים, ההמלצה העיקרית שלנו היא אל תתביישו להיות נודניקים. מה זה אומר?
- בדקו מול התפריט שקיבלתם כל מה שהובטח לכם. לא כי תמיד מנסים לדפוק אתכם - אולי סתם שכחו משהו.
- שאלו מה מגיע לכם, גם אם לא כתוב בתפריט. מסיבות השמורות עמו, לא תמיד בית הקפה יציין במפורש שאתם יכולים להזמין תוספת לחביתה ללא תשלום, למשל, או שאפשר להמיר מיץ מעפן שמעולם לא ראה פרי בשתייה מוגזת.
- מצד שני, בדקו שהבקשות הקטנות שלכם לא כרוכות בתשלום נוסף. מלצרית שנשאלה אם אפשר להמיר את החלב הרגיל בחלב סויה ענתה בחיוך רחב: "בוודאי", ורק שכחה להגיד שזה כרוך בתוספת תשלום.
- אם אתם מתכננים לחלוק ארוחת בוקר אחת בין שניכם או זוגית בין כמה אנשים, קחו בחשבון שבבתי קפה רבים מטילים מגבלות על התוספות שתוכלו לבקש (לחם, ממרחים וכו').