שתף קטע נבחר

צייד ליקויי החמה מגיע לישראל

אחרי שתיעד 51 ליקויי חמה ברחבי העולם מגיע פרופ' ג'יי פסחוב לישראל כדי לתעד את ליקוי החמה המיוחד שיתרחש ביום שלישי הקרוב

פרופסור ג'יי פסחוב, חתן פרס החינוך של האגודה האסטרונומית האמריקנית, מגיע לישראל כדי לצפות ולתעד את ליקוי החמה החלקי שייראה בארץ ביום שלישי ה-4 בינואר.

 

פרופ' פסחוב הוא אחד הדמויות החשובות בעולם האסטרונומיה: הוא מנהל מצפה הכוכבים הופקינז שבקולג' וויליאמס שבמסצ'וסטס, ארה"ב, ויו"ר חטיבת ליקויי החמה באיגוד האסטרונומי העולמי (IAU). הוא תיעד עד כה 51 ליקויי חמה (!) ברחבי העולם וצילומיו פורסמו במגזינים יוקרתיים כ- Nature ו- Astrophysical Journal. מחקריו כוללים בין היתר את פלוטו ואת מערכת השמש החיצונית.

 

פרופ' פסחוב יגיע כאורח האגודה הישראלית לאסטרונומיה ומצפה הכוכבים בגבעתיים, שם יתעד את הליקוי המיוחד שיועבר בשידור חי ברשת. הליקוי יתועד באמצעות כמה טלסקופים המיועדים לצפייה בשמש, הרגישים לאורכי גל שונים של מימן וסידן. פורום האסטרונומיה ב-ynet יקיים דיון חי של שאלות ותשובות בעת הליקוי שיופנו ויענו על ידי הצופים בליקוי במצפה הכוכבים בגבעתיים.

 

לוח זמנים  

ליקוי החמה יחל בישראל בסביבות השעה 9:10 בבוקר יום שלישי, ה-4 בינואר (הזמן המדויק תלוי במיקום הצופה), ויסתיים בסביבות השעה 12:14. בשיא הליקוי בשעה 10:40 לערך, יכוסו כ-57% משטח דיסקת השמש על ידי הירח.

 

זהו ליקוי חמה חלקי, כלומר, משום מקום בכדור הארץ לא ייראה ליקוי מלא. אין לצפות בשמש בשום אמצעי שלא מיועד לכך! הדרך הבטוחה ביותר היא ליצור "מצלמת שמש" הבנויה מחתיכת קרטון המנוקבת בחור שקוטרו כמה מ"מ. יש לכוונה לכיוון השמש הלוקה כאשר הקרטון מצוי בגובה של כמטר או מטר ומחצה מעל הרצפה. קרני השמש שיעברו מבעד לחור ייצרו "תמונה" של השמש הלוקה על הרצפה (בשום פנים אין להסתכל בשמש בדרך החור בקרטון. על התמונה להופיע על הרצפה). 

 

לפרטים נוספים על ליקוי החמה, וזמנים נוספים לגבי צופים ממקומות שונים בישראל לחצו כאן. מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2011 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' ג'יי פסחוב
צילום: ג'יי פסחוב
צילום: ארז ארליכמן
יגאל פת-אל - קוסמוס טלסקופים
 האגדוה הישראלית לאסטרונומיה
קוסמוס
מומלצים