שתף קטע נבחר

 

יש הסכם: המורים ירוויחו יותר - ויעבדו הרבה יותר

שכר המורים העל יסודיים יגדל ב-50%, אך מספר שעות העבודה השבועיות יעלה מ-24 ל-40. לצד מורים שחושבים ש"פני החינוך ישתנו", יש דעות אחרות: "אם נבלה 40 שעות בביה"ס ונגיע הביתה מותשים לבדוק מבחנים, עדיף לא לחתום"

אחרי חודשים ארוכים של משא ומתן צפויים ארגון המורים העל-יסודיים, משרד החינוך ומשרד האוצר לחתום אחר הצהריים (יום ד') על המתווה לרפורמה, שבמסגרתה יועלה שכר המורים בכ-50%. בשלב הראשון יחתמו נציגי הצדדים רק על עקרונות הרפורמה, וההסכם המלא ייחתם בעוד כמה חודשים.

 

לפי ההסכם, הרפורמה אמורה להיכנס לתוקף כבר בשנת הלימודים הבאה. מספר שעות העבודה השבועיות של המורים יעלה מ-24 ל-40, בתמורה לתוספת שכר בשיעור 42%. 16 השעות הנוספות יחולקו כך ש-10 יוקצו לשהייה בבית הספר לצורך השתלמויות ובדיקת עבודות ו-6 ללימוד פרטני בקבוצות קטנות של עד חמישה תלמידים.

 

בנוסף, המורים יזכו לתוספת שכר בגובה של שישה אחוזים, בהתאם לסיכום שהושג לאחרונה בין משרד האוצר לבין ההסתדרות בנוגע לכל עובדי המגזר הציבורי. עוד תוספת של שלושה אחוזים תינתן למורים בגין שחיקת השכר לאורך השנים. היקף הרפורמה מוערך ב-2.5 מיליארד שקלים.

 

הצדדים סיכמו כי 50 בתי ספר ייכנסו לפיילוט כבר בתחילת השנה הבאה, ובשאר בתי הספר תיכנס הרפורמה בהדרגה במשך ארבע שנים. בכל שנה יתווספו למערכת השעות שעתיים וחצי לשהייה ושעה וחצי ללימוד פרטני. התנאי לכלילת בית ספר ברפורמה יהיה הסכמה של 75% מהמורים.

 

בקרב המורים הביעו סיפוק רב מההסכם על הרפורמה, ואמרו כי כעת הם יוצאים לדרך חדשה. "אין ספק שמדובר בגידול משמעותי בשכר, ואחרי שנים רבות שבהן חשנו מושפלים אנחנו יכולים כעת לחוש גאווה על זה שאנחנו מורים", אמר יו"ר ארגון המנהלים התיכוניים, ד"ר אריה לוקר. "מדובר בהסכם שבהחלט יכול לשנות את פני החינוך בישראל, ואני חושב שהשיפור המשמעותי בשכר יביא לשיפור משמעותי בתדמית המורים בארץ".

 

מורה אחר הביע חשש שהמעבר ל-40 שעות שבועיות יהיה חד מדי עבור המורים הוותיקים, שהתרגלו לעבוד 24 שעות

בשבוע. "לא מדובר בתוספת לשכר, אלא כעת נאלץ לעבוד יותר שעות בשבוע, וממילא העבודה שלנו גוזלת שעות רבות, גם בשל בדיקת מבחנים ועבודות בבית", אמר. "אם פירושה של הרפורמה שנאלץ לבלות בבית הספר 40 שעות, ואחר כך עוד להגיע הביתה מותשים ולהתחיל לבדוק מבחנים, עדיף היה שלא לחתום על הרפורמה ולהישאר במצב הקיים".

 

במשרד החינוך אמרו כי ההסכם עם המורים בתיכונים הוא סופו של תהליך שנמשך כמה שנים, ושכלל רפורמה בכל מערכת החינוך - מגני הילדים ועד ההשכלה הגבוהה. "אחרי שנים ארוכות שבהן מערכת החינוך סבלה מקיצוצים רבים, נושבת כעת רוח חדשה גם בהשכלה הגבוהה וגם בבתי הספר, ואני מקווה שאת הפירות של ההשקעה נוכל לקטוף כבר בשנים הקרובות", אמר גורם במשרד החינוך.

 

צבי פלג, מנכ"ל רשת "אורט ישראל", הגיב להסכם: "סוף סוף מערכת החינוך הישראלית תתאים את עצמה לעידן המודרני ובעיקר לשוק העבודה. הרפורמה תביא לכך שלמורים יהיו 8 שעות עבודה ביום ולא 4. עזרה לתלמידים, כתיבת מבחנים ועבודות וייעוץ לא יהיו יותר בהתנדבות, אלא בשכר. זה ירענן את השורות ויביא לתוצאות טובות ברמה הפדגוגית. מדובר כאן על שינוי תרבות ארגונית, על יכולת המורים לתת את תשומת הלב לתלמידים ולהורים, על היכולת להעצים את התלמידים בקבוצות קטנות ופרטניות. בזכות הרפורמה מרכז הכובד של העשייה החינוכית יהיה בין כותלי בית הספר ולא בבית".

 

דודי פרידמן, שהפסיד לרן ארז בבחירות האחרונות לראשות ארגון המורים, הוסיף: "במצב של המערכת כיום עדיף ההסכם הזה על מצב שבו אין הסכם כלל. עם זאת, זה מוזר מאוד שרן ארז, שכל כך נאבק נגד רפורמת 'אופק חדש', חתם על הסכם שדומה מאוד במתכונתו לאופק חדש. חבל רק שהוא עשה זאת 3 שנים באיחור של שלוש שנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שחר חדש למורים? (אילוסטרציה)
צילום: הרצל יוסף
מומלצים