שתף קטע נבחר

 

הסכם המורים: יום היסטורי, לצד חששות

שר החינוך סער ויו"ר ארגון המורים ארז בירכו על החתימה על המתווה שיעלה את שכר המורים ואת שעות העבודה שלהם, אבל אחרים ציננו את ההתלהבות. "זו הדרך להצליח, אבל המורים הוותיקים יתקשו להתרגל לדרישות", אמר מנהל בי"ס

במשרד החינוך הביעו אחר הצהריים (יום ד') שביעות רצון מההסכם שהושג עם ארגון המורים העל-יסודיים ומשרד האוצר, לפיו שכר המורים יגדל, במקביל לגידול בשעות העבודה שלהם. "זו בשורה חשובה מאוד", בירך שר החינוך גדעון סער בעקבות החתימה היום על המתווה, "תנאיהם של המורים ישופרו". עם זאת, מורים אמרו כי ההסכם "עשוי לגרום לתסכול ומרמור", בגלל הקפיצה המשמעותית בשעות העבודה.

 

הוא פירט את פרטי ההסכם, וציין כי "המורים יעבדו 40 שעות בשבוע, אבל גם יקבלו תוספת שכר משמעותית של 42 אחוזים ותוספות של שחיקת שכר". לדבריו, "סיכמנו כי תוך 60 יום נגיע להסכמה כללית על הרפורמה כדי ליישם אותה

כבר בתחילת שנת הלימודים הבאה. הרפורמה תיכנס לתוקף בצורה הדרגתית במהלך ארבע השנים הקרובות, והיא תביא לשיפור במעמד המורה, בתנאים הפיזיים והתשתיות בבתי הספר".

 

שר החינוך הסביר כי המשא ומתן, שיתחיל ביום ראשון, יכלול התאמה של טבלאות השכר למרכיבי הוותק, על בסיס המתווה של הרפורמה הקיימת.

 

גם יו"ר ארגון המורים, רן ארז, בירך על ההסכם שהושג: "זהו יום היסטורי. מתחילים היום דרך לא קלה, אבל משותפת למורים ולמשרד החינוך ויחד נקדם את מערכת החינוך". ארז הבהיר כי הכניסה לרפורמה תהיה וולונטרית, ומורה שלא ירצה להיכנס לרפורמה, יוכל להישאר בתנאי עבודתו הקודמים.

 

אף מזכ"ל הסתדרות המורים, יוסי וסרמן, הביע שביעות רצון נוכח ההסכם בין משרד החינוך וארגון המורים. "בטוחני שיחד נצליח לשפר את מעמד עובדי ההוראה, לשפר את שכרם ולהצעיד את מקצוע ההוראה למעמד של מקצוע מוביל ומבוקש".

 

מנכ"ל משרד החינוך, שמשון שושני, אמר: "מצב שבו הסתדרות המורים היתה תחת אופק חדש וארגון המורים היה ללא הסכם קיבוצי הוא מצב שמערכת החינוך לא יכולה להשלים איתו. אני מקווה שכעת אנו יוצאים לדרך חדשה".

  

"מדובר בצעד נוסף לביסוס מעמדם של המורים בישראל ולשיפור איכותם", הוסיף פרופ' נמרוד אלוני, ראש המכון למחשבה חינוכית במכללת סמינר הקיבוצים. "זהו הישג גדול של שר החינוך ושל מנכ"ל משרד החינוך, אשר הצליחו להביא את ארגון המורים לאמץ דפוס דומה של עבודה ותגמול לזה שכבר הושג בעבר על ידי הסתדרות המורים במסגרת תוכנית 'אופק חדש'.

 

"בשני המקרים מדובר בביסוס המקצועיות של המורים ובשירות טוב יותר לתלמידים: ההוראה תעבור למתכונת של משרה מלאה בבית הספר, השכר היותר מכובד עתיד למשוך למערכת החינוך אנשים איכותיים יותר, והתלמידים והמורים יוכלו להקדיש זמן רב יותר לעבודה פרטנית ולעשייה חינוכית, שתקדם את רווחתם והתפתחותם של התלמידים".

 

"יהיה גל פיטורים"

למרות השמחה במשרד החינוך ובארגון המורים, רבים במערכת החינוך ציננו את ההתלהבות והביעו חשש מהשלכות שליליות. "הבעיה היא שהמורים הוותיקים, שהתרגלו לעבוד במתכונת מסוימת, יתקשו להכפיל את שעות העבודה שלהם ולהתרגל לדרישות החדשות. החשש הוא שזה יגרום לתחושות תסכול ומרמור קשות", אמר מנהל בית ספר. עם זאת הוא ציין כי "אין ספק שזו הדרך להצלחה ועם השקעה נכונה בעוד עשר שנים, ישראל תהיה מדורגת בעשירייה הראשונה של מדינות ה- OECD".

 

גם מנכ"ל עמותת חינוך ישראלי, אורן יהי שלום, הביע מורת רוח מההסכם. "זה צעד קטן בלבד בדרך לשינוי מערכת החינוך בישראל", אמר שלום, "זו עדיין לא הרפורמה הכוללת שדרושה לילדי ישראל".

 

הוא הסביר כי "נושאים רבים טרם טופלו, כמו למשל היעדר סמכות של מנהלי בתי הספר לקבוע את צוות ההוראה בבית ספרו, ובכך המערכת משמרת בינוניות. בנוסף, בחינה ההסכם מצביעה על כך שהמאבק שהוביל ארגון המורים, ובשיאו ההשבתה הארוכה ביותר בישראל, היה מיותר לחלוטין וככל הנראה נבע משיקולים אישיים. בנוסף, תוספת השכר שמוצגת כהישג משמעותי מטעה, מכיוון שחלק מהתוספת איינו קשור לרפורמה אלה לפיצויי שחיקת שכר שמגיע למורים כדין".

 

אסף מצקין, מורה לאזרחות, טען כי התוספת לשכר אינה בעצם מטיבה עם המורים. "ברגע שהמערכת תעבור ל-40 שעות לימוד שבועיות זה אומר שיהיה גל של פיטורים של מורים ומורות, שהיה נוח להם לעבוד 24 שעות ובשעות הצהריים לחזור הביתה ולהיות עם הילדים".

 

הוא הוסיף: "כעת המורים הללו ייאלצו לשלם אלפי שקלים למטפלת או לגן, כך שבמקום להרוויח כסף הם יפסידו. מורים רבים מתלוננים כי המעבר ל-40 שעות שבועיות הוא חד מדי והם חוששים מכך שהמערכת לא ערוכה לתנאים החדשים".

 

"המקצוע יהפוך ליותר גברי" 

בנוסף, מצקין ציין כי "כעת המורים יאלצו לתת כל שבוע עשר שעות שהייה שבהן הם אמורים להיפגש עם תלמידים והוריהם אבל הבעיה שאפילו אין להם משרדים ואין להם איפה לשבת ביחידות על התלמידים".

 

מנגד, מנהל בית ספר מאזור המרכז שהביע תמיכה בהסכם, העריך כי כעת גברים רבים יבחרו במקצוע ההוראה בגלל העלאת השכר והאפשרויות לקידום. "המצב כיום הוא שיש מורות רבות שהצטרפו להוראה בגלל השעות היחסית נוחות וזה שהן יכלו לסיים בשעה אחת את העבודה ולקחת את הילדים מהגן".

 

לדבריו, "כעת לטעמי הרפורמה תגרור גל פיטורים שבעקבותיו המורות הללו ייפלטו מהמערכת וההוראה תהפוך להיות מקצוע יותר גברי, מבחינה זו שאנשים יראו בכך קריירה של משרה מלאה עם שכר מכובד ואופק לקידום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סער. "מעמד המורה ישופר"
צילום: צפריר אביוב
רן ארז. "יום היסטורי"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים