פשרת ביניש: להוסיף עוד 4% לשכר הפרקליטים
בדיון בבג"ץ בשביתת הפרקליטים הציעה נשיאת העליון פשרה לקידום הליך הבוררות. הדיון הופסק להתייעצות עם הממונה על השכר באוצר. ביניש תקפה גם את התנהלות המדינה: "ככה לא מנהלים מו"מ, שבו עד שייצא עשן לבן"
נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, מציעה פשרה עם הפרקליטים: בדיון שהתקיים בבג"ץ אחר הצהריים (יום ד') בנוגע לשביתת הפרקליטים, המליצה ביניש למשרד האוצר להוסיף ארבעה אחוזים נוספים להצעה לשדרוג שכר הפרקליטים, במטרה לקדם הליך בוררות. בעקבות ההצעה, ביקש מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אייל גבאי, המתווך בין הצדדים, להפסיק את הדיון כדי שיוכל להתייעץ בנושא עם הממונה על השכר באוצר, אילן לוי.
גבאי זומן לדיון לבקשתה של ביניש, שתקפה את התנהלות המדינה בכל הנוגע לשביתה שנמשכת כבר 43 ימים - ודרשה לשנות את דרך המשא ומתן. "פעם היו יושבים עד שהיה יוצא עשן לבן. אתם יושבים פעם בשבועיים, ככה לא מתקדמים", אמרה נשיאת בית המשפט העליון. "נוכח הפער בין עמדת ראש הממשלה לעמדת הממונה על השכר במשרד האוצר יכול להיות שצריך התערבות נוספת של ראש הממשלה או מישהו מטעמו לשיפור ההצעה".
ביניש הטיחה ביקורת חריפה, ואמרה: "אני לא מבינה את דרך ניהול המשא ומתן שלכם. פעם נפגשים לשלוש שעות,
ואחרי שבועיים עוד פעם שלוש שעות. פעם היו יושבים עד שיוצא עשן לבן, אתם יודעים שככה לא מנהלים משא ומתן. מה קורה עם הישיבות האלה שלכם, טיפין טיפין, ככה לא מתקדמים. ההרס הוא נוראי, צריך לשבת באינטנסיביות.
"המבוי הסתום הזה מסוכן", הבהירה ביניש. "אחרי 43 ימי שביתה עם נזק שמי ישורינו, אנחנו עוד לא יכולים להעריך את גודל הנזק איתו נתמודד כל השנה. לא ייתכן מבחינה משפטית שיש ציבור שלא מדברים איתו. לא נשמע דבר כזה, אין לזה תקדים. יש שביתה, צריך לדבר - זה א"ב. האדישות מדאיגה".
ביניש פנתה לממונה על השכר לוי, והבהירה: "צריך להניע את הגלגלים של הדבר הזה, זה לא מביא אותנו לשום מקום וזה עולה למדינה יותר מכל מה שהייתם צריכים לשלם להם. אין לקנא במשימה שלפני אדוני, זה מובן לכולנו, לכן התחלנו את הדיון במינימום מסוים".
היא הוסיפה בביקורת הנוקבת על ניהול המשא ומתן ואמרה: "עם זאת, לדבר זה לא להיכנס לחדר ולצאת אחרי רבע שעה, וגם לא לדבר פעמיים במשך 40 יום. אם מדברים זה עד שיש תשובה. אם הולכים לבורר אז זה נכון שלא יודעים תוצאה סופית. אם לא הולכים לבורר, אל תפחדו מבית הדין לעבודה, כל מה שהוא יכול זה לחייב אתכם להיכנס למשא ומתן בתום לב. הוא לא יעשה בשמכם הסכם".
הממונה על השכר: אני תחת לחצים נפשיים
במהלך הדיון פנתה נשיאת בית המשפט העליון לנציג המדינה והפצירה בו לנהל משא ומתן באינטנסיביות על מנת להביא לסיום שביתת הפרקליטים. הממונה על השכר באוצר סיפר בדיון כי בגלל
השביתה והשלכותיה הוא נמצא תחת לחצים נפשיים כבדים. "בימים האחרונים אני חש קושי אישי עד כדי כך שבני משפחתי חרדים ופונים אלי".
לדבריו, "כבר לפני שלושה שבועות פניתי ליועץ המשפטי לממשלה וביקשתי להעביר הנושא למוסד לבוררות מוסכמת, ולהפסיק את הסבל הנורא של הציבור. לצערי היועץ המשפטי לא נעתר לבקשתי. המוסד הזה כלי מאוד חשוב לממשלה על מנת למנוע סבל מהציבור. אנחנו על סף משא ומתן עם ארגונים נוספים ועלולה להיווצר דה-לגיטימציה למוסד, כאילו אנחנו מתייחסים לגוף הזה מחמת מיאוס".
הממונה על השכר הוסיף כי במשרד האוצר רוצים לפתור את הבעיות והמחלוקות, אך גם ציין: "לעובדים הסוציאליים מגיע יותר בעת הזו מאשר לפרקליטים".
לדור: אני חש תסכול עמוק
בדיון ביקש גם פרקליט המדינה, משה לדור, לומר כמה דברים, וטען כי השביתה הייתה צריכה כבר להסתיים מזמן ולא לגרום לנזק רב. "השביתה הנמשכת כל כך הרבה זמן לא הייתה צריכה לפרוץ מלכתחילה, ואם כבר פרצה הייתה צריכה להסתיים תוך יומיים-שלושה, אבל לא קיימו איתנו משא ומתן".
הוא סיפר: "אני אישית חשתי תסכול עמוק מכך שהפרקליטים שובתים,
שראל איננה מיוצגת בכל הערכאות, ומגובשת מולנו תפישת עולם חדשנית – קודם תחזרו לעבודה ואז נהיה מוכנים לשוחח אתכם. שימוש בנשק השביתה, הכלי הזה לא היו מוכנים להכיר בו".
לטענת פרקליט המדינה, "הפער בין האוצר לפרקליטים היום הוא פער של מהות. אומר האוצר, 'ברחל בתך הקטנה שאת הישגי העבר שהתבטאו בהכרתה של המדינה בייחוד העבודה של הפרקליטים, את זה אנו מבקשים לא לשמר עוד'. זה הפער ועל פי חששי לא יהיה ניתן לקיים משא ומתן עד שהאוצר יכיר בכך שלא נכון היה לצאת לדרך כזו, שלא מכירים במה שהיה בעבר".