נשיאות אופ"ק באופק של טהרן
איראן נכנסת בתחילת 2011 לתפקיד נשיאת אופ"ק והיא מאיימת להשתמש במחירי הנפט כדי לקדם את האינטרסים שלה. אבל, עם קצת יצירתיות ונחישות מצד המערב, "נשק הנפט" יכול להפוך לחרב פיפיות
בליל יום שישי, כשבכל העולם יספרו את השניות לקראת השנה החדשה, גם באיראן יחכו בציפייה לשנת 2011, אבל מסיבות שונות. לפני כחודשיים נבחרה איראן לכהן כנשיאת ארגון יצואניות הנפט - אופ"ק, לראשונה מאז המהפכה האסלאמית. מעבר ליוקרה ולהצלחה הדיפלומטית של איראן בבחירות אלו, כהונת הנשיאות שתחל עם השנה החדשה יקנה לארצו של אחמדינג'אד כלי נוסף לנגח בו את מדינות המערב.
על-פי הנתונים המוצגים באתר הרשמי של אופ"ק, 12 המדינות החברות בארגון החזיקו בשנת 2009 כ-80% מכלל עתודות הנפט בעולם. מתוך כך, איראן מחזיקה כ-130 מיליארד חביות נפט גולמי, שהם למעשה כ-13% מכלל עתודות הנפט בעולם. אולם סעודיה וונצואלה מחזיקות בעתודות נפט גדולות יותר, אך מעמד הנשיאות יעניק לאיראן את המפתח למחיר הנפט בעולם. כל שכן, אם נתייחס לחברות הקרובה בין נשיאי איראן וונצואלה, מחמוד אחמדינג'אד והוגו צ'אבס.
מדינות ה-5+1 היושבות מול איראן בשולחן המשא ומתן בסוגיית הגרעין האיראנית, נמנות גם בין צרכניות הנפט הגדולות בעולם. מסיבה זו, הסנקציות שהוטלו נגד איראן לא כוללות עד היום חרם נפט על טהרן. כל בר דעת מבין כי חרם נפט יביא להאמרת מחירי הנפט בעולם. לכן, מדינות ה-5+1 נתונות בין הפטיש לסדן. סנקציות מסוג כזה יפגעו לא רק באיראן, אלא גם ביציבות הכלכלה שלהן.
האיראנים הצהירו לא פעם כי הם ישתמשו ב"נשק הנפט", אם לא תהיה להם ברירה אחרת. בתיאום עם חברות אופ"ק, איראן יכולה להשתמש בעתודות הנפט הגדולות שלה כדי להאמיר את מחירי הנפט ובשנת 2011 כנשיאת הארגון המלאכה תהיה קלה יותר עבורה. כתוצאה מכך איראן תוכל להשפיע במידה מסוימת על ערך הדולר והאירו באמצעות מסחר חביות הנפט. בד בבד יש לזכור את האיומים של איראן כי בשעת חירום היא עלולה לחסום את מיצרי הורמוז במפרץ הפרסי המכונים בפי רבים כ"שער הנפט לעולם".
מאידך גיסא, יש לזכור כי ההכנסות של איראן מנפט וגז בשווי כ-55.6 מיליארד דולר מהווה כ-60% מהכנסות המדינה. כך שאם איראן תחליט למוטט את שוק הנפט העולמי היא תמוטט בפועל את הכלכלה האיראנית. במילים אחרות, 'נשק הנפט' הוא למעשה חרב פיפיות לכל הצדדים.
שנת 2011 - שנת הכרעות
בטהרן חוגגים, כי על פניו מעמדה של איראן כנשיאת אופ"ק מהווה כלי הגנה נוסף לפרוייקט הגרעין. אך אם מדינות המערב יפעלו בתושייה, אפשר לפעול בדרכים אחרות שינטרלו את האיומים האיראניים. למשל, בעידוד המערב אפשר להפיח רוח חדשה ב"ארגון המדינות הערביות מייצאות הנפט" (אועפ"ק) שתתחרה באופ"ק. אם מדינות המפרץ הערביות וסעודיה בראשן רוצות בכנות לעצור את פרוייקט הגרעין האיראני, אז שיביעו מוכנות גם להקריב בשביל זה.
אועפ"ק, שהוקם כדי לנצל את כוח הנפט בסכסוך הישראלי-ערבי, יכול להכריז על איראן כאויבת החדשה. חברות
אועפ"ק צריכות לנקוט במדיניות מוצהרת לפיה בזמן משבר מדיני עם איראן, הן תגדלנה את מכסות ייצוא הנפט בכדי למנוע תנודות חריפות במחירי הנפט.
על פי כל ההערכות הבינלאומיות, שנת 2011 עומדת להיות שנה קריטית בכל הנוגע לפרוייקט הגרעין האיראני. מדינות המערב חייבות להפעיל את כל האמצעים העומדים ברשותן כדי לעצור את המרוץ האיראני לעבר נשק גרעיני. ייתכן, כי התנגשות חזיתית עם איראן תביא לפגיעה בכלכלת המערב בטווח הקצר אך תשמור על יציבות המזרח התיכון בטווח הארוך. זה הזמן לחשוב ביצירתיות ולקבל החלטות.
דוד שאין, חוקר יחסים בינלאומיים המתמחה בתחום האיראני וחבר 'הדור הצעיר בליכוד'