כמה זמן לוקח למכור דירה בישראל?
קשה בשוק הנדל"ן הישראלי - ולא רק למחפשי הדירות, אלא גם למוכרים. בדיקת "ממון" ואתר WinWin מעלה כי בתוך פחות משנתיים הוכפל ולעתים אף שולש הזמן הנדרש למכירת דירה בישראל. האםה כוח עובר מידי המוכרים לידי הקונים?
אלפים מחפשים את דירת חלומותיהם גם במשך יותר מחצי שנה. ומנגד, אלפי דירות מוצעות למכירה במשך חודשים ארוכים מבלי שיימצא להן רוכש. מדד ממון ו-WinWin, בשיתוף מחירון דירות לוי יצחק, מגלה, כי הרוכשים הפוטנציאליים כיום הם סלקטיבים, כמעט בלתי מתפשרים, מאוד לא "פראיירים". "הם אינם מוכנים לשלם את המחירים המוגזמים הנדרשים לעתים עבור נכסים וממתינים בסבלנות שהמוכר יתפשר כלפי מטה", אומר לוי יצחק.
מילת המפתח: בלבול. רובם סבורים שבסיכומו של דבר המחירים ירדו, או לפחות יעצרו, ואינם חוששים להמתין ולעקוב אחר הנכס המוצע בתקווה שמחירו יירד. ובאמת, קיים היום היצע של דירות, גם דירות במיקומים טובים ומבוקשים, המוצע מזה 4-3 חודשים ואף יותר, וטרם נמצאו לו קונים. גם משך המו"מ לקראת סגירת העסקה התארך.
מה קורה בערים השונות?
ירושלים: בשוק הנדל"ן בירושלים קיימת דינאמיות, כשהפעילות מוכתבת בעיקר על ידי הציבור החרדי, והציבור החילוני נדחק לשוליים. ההיצע נמוך, משקיעי חוץ כמעט בלתי נראים ודירות יוקרה נרכשות לעיתים רחוקות.
לעומת זאת יש תחרות עזה על הדירות הקטנות בנות 3-2 חד' ומחירן עלה החודש ב-1%. דירות בנות 3-2 חד' נמכרות לאחר שהות של כ-45 יום בשוק, לעומת זאת דירות בנות 5 חד' נמכרות לאחר שהות של 130 יום ואף יותר. בימים טובים יותר, כשמשקיעי חוץ שטפו את ירושלים דירות יוקרה נמכרו תוך יום-יומיים. היום יש דירות יוקרה שמוצעות 9 חודשים ועדיין לא נמכרו.
תל-אביב: למרות הפער בגדול מאוד במחירים, רמת הביקושים דומה בתל-אביב רבתי. חלקם הגדול של רוכשי הדירות בדרום הם "צפונים" שהמחירים האטרקטיביים בדרום העיר קורצים להם, והם רוכשים היום במחשבה שמחירי הדירות בדרום העיר יעלו. הכוונה למקומות כמו יד אליהו, פלורנטין, שכונת שפירא ואפילו כפר שלם ונווה צה"ל.
בצפון מרכז העיר דירות במחירים אטרקטיביים נמכרות מהר. הבעיה היא במחירים הגבוהים המבוקשים שמקשים על סגירת עסקאות: דירת 2 חד' ברח' גורדון מוצעת למכירה ב-2.1 מיליון שקל. דירת 3 חדרים ברח' בזל, ללא חנייה, מוצעת ב-2.85 מיליון שקל.
רמת גן-גבעתיים: הדירות הנמכרות מהר יחסית הן הדירות הגדולות והיקרות בנות 5-4 חד' עם מעלית וחניה. לעומת זאת רמת גן-גבעתיים מתקשה היום בשיווק הדירות הזולות המתאימות לזוגות צעירים ומשקיעים. 98 יום, למשל, היתה מוצעת בשוק דירת 2.5 חד' ברח' סירקין, במחיר של 1.05 מיליון שקל. היא נמכרה לבסוף בהנחה של 5%.
ראשון לציון: למרות שכשליש מהדירות המוצעות למכירה הן דירות חדישות במיקומים מעולים, רבות מהן נשארות בשוק גם למשך חמישה חודשים. הסיבה: מחיר מבוקש תלוש מהמציאות וחוסר נכונות מצד הבעלים להתפשר במחיר, בבחינת, ירצו יקנו, לא ירצו לא נמכור. מחירן של דירות בנות 3 חד' עם מעלית עלה ב-1% ולעומת זאת מחירן של דירות 3 חד' ללא מעלית ירד ב-4%.
מודיעין: לא קל למכור היום דירה במודיעין, מכל הסוגים. שוק קשיח וסלקטיבי, עם היצע של כ-750 נכסים מיד שנייה למכירה. ברוב המקרים פשרה כלפי מטה של כ-10%-8% תביא למכירת הנכס. הדירה האטרקטיבית ביותר נמכרת בתוך חודש וחצי, ודירה ללא מעלית נדרשת ליותר מ-4 חודשים בכדי למצוא קונה, וגם זה בירידת מחירים של 10% לפחות.
חיפה: אחרי חודשים של עליות מחירים היום יש יציבות בעיר, כשדירות במיקומים טובים באחוזה נמכרות יחסית תוך זמן קצר, כ-38 יום, אך במיקומים אחרים בעיר יש להמתין 90 יום ויותר למכירת הנכס. התוצאה: עליות של 2% באחוזה בחודש החולף.
הכתבה המלאה פורסמה במוסף "ממון"