מחאה מול שיכון ובינוי: לא לתחנת הכוח של אריסון
תושבי קרית מלאכי והישובים הסמוכים הפגינו מחוץ למשרדי החברה שבשליטת שרי אריסון, נגד הכוונה להקים תחנת כוח מונעת בגז בסמוך לבתיהם. ראש העיר לשעבר: "האסון האפשרי מתחנת הכוח גדול מהשלכות פרשת קצב על קרית מלאכי"
תושבי קרית מלאכי והישובים הסמוכים, התייצבו היום (ה') מחוץ למשרדי שיכון ובינוי ברמת גן, כדי למחות נגד כוונת הקבוצה שבראשה עומדת שרי אריסון, להקים תחנת כוח מונעת בגז באזור.
עוד בנושא:
- מפגינים ללנדאו: "עצור את תחנת הכוח של אריסון"
- מאבק בתחנת כוח בבאר טוביה: 'ירוק זה לא כסף'
- האם להקים תחנת כוח צמוד לקריית מלאכי?
התושבים קובלים כי תחנת הכוח, בהספק של 400 מגוואט, עתידה להיות מוקמת באזור תעשייה קלה עם עשרות טונות של אמוניה וחומרים מסוכנים נוספים, במרחק קצר מבתיהם. לדבריהם, אסון המוני הוא עניין של זמן אם תוקם התחנה במקום, והם דורשים כי הנהלת שיכון ובינוי תפעל לאיתור שטח חלופי לתחנת הכוח.
סקר שהוזמן על ידי איגוד ערים אשקלון, בעריכת ד"ר ישראל ברזילאי, ראש אגף חומרים מסוכנים במשרד להגנת הסביבה לשעבר, הצביע על סכנה מוחשית ומיידית לחייהם של עשרות אלפי תושבים אם תמוקם התחנה בסמיכות כה גדולה לריכוזי אמוניה ודלק.
"האסון האפשרי מתחנת הכוח של אריסון קטן לאין שיעור מהשלכות פרשת קצב על קרית מלאכי", אמר היום משה שמעון, ראש עיריית קרית מלאכי לשעבר, "אם התחנה הזו תקום חיינו ישתנו ללא היכר. אסון הוא עניין של זמן ושרי אריסון בוחרת להעמיד את חייהם של עשרות אלפי אנשים בסכנה עבור הון נוסף".
מאבק ארוך
זה 5 שנים שראשי היישובים באזור מנסים למנוע את הקמת תחנת הכוח. עד לפני שנתיים היזם שלה היה נוחי דנקנר, שלבסוף ויתר על ההקמה. חברת שיכון ובינוי, שבראשה עומדת שרי אריסון, רכשה את הקרקע עליה מתוכננת לקום תחנת הכוח.
מאחר שמדובר בקרקע פרטית, אין צורך להתמודד במכרז או בהליכי בירוקרטיה מול מנהל מקרקעי ישראל. לטענת התושבים, אריסון פועלת להקים את תחנת הכוח במקום רק ממשום שהיא תזכה למסלול מהיר של תכנון ובנייה ולהוזלת עלויות ההקמה.
את תחנת הכוח מקדמת הות"ל (הוועדה לתכנון לאומי), שהזמינה תסקיר השפעה על הסביבה, שמתפקידו לבדוק את השפעות הקמת תחנת הגז על האזור. מנגד טוענים התושבים, כי מאחר שהחברה המתכננת מממנת את התסקיר, יהיה בכך משום ניגוד עניינים.
שיכון ובינוי: "עדיין בוחנים את מכלול העובדות"
משיכון ובינוי נמסר בתגובה: "תחנת הכוח גז טבעי היא מיזם של חברת IPM חברת בת של "שיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת". ייצור חשמל באמצעות תחנות מופעלות בגז הוא חלופה נקייה יותר לייצור חשמל מאשר באמצעות שריפה של מוצרי נפט ופחם.
"אזור התעשייה באר-טוביה הוא אחד ממספר אתרים שאותרו ונבחרו בהתאם לדרישות ולהנחיות משרדי הממשלה הרלוונטיים, ובשלב זה, על פי בחינת החלופות השונות, אתר זה הוא המתאים ביותר להקמת התחנה.
בשלב זה, הנהלת שיכון ובינוי עדיין בוחנת את מכלול העובדות והנתונים העומדים לפניה, ובמידה שתגיע למסקנה, כי בטווח הארוך, התחנה אכן מהווה סיכון לתושבים, או כי השפעותיה על הסביבה או על החברה באזור אינן תואמות את מחויבות הקבוצה לפעול ליצירת סביבת חיים בת-קיימא, תתקבל על-ידה החלטה בהתאם.
"החברה מודעת לעובדה, שתושבים המתגוררים בסביבת פרויקט מסדר גודל כזה, רוצים ללמוד מקרוב את העובדות ולקחת חלק פעיל בתהליך. לכן, מאז התחלנו בתהליך הבדיקה, אנו יוזמים מפגשים עם התושבים, במסגרתם נדונים נושאים שונים הקשורים בפרויקט, כאשר נציגינו מחויבים להתייחס ברצינות ובפתיחות לכל שאלה, בקשה, טענה או הצעה, אותן מעלים התושבים".