פרשנים: דרוש מאסר דו ספרתי, אין סיכוי לערעור
פרשנים משפטיים הופתעו מהדברים הקשים של השופט ג'ורג' קרא בהכרעת הדין, שהרשיעה את הנשיא לשעבר באונס. "לא רגילים לאמירות כאלו. לא יהיה מנוס מלשלוח אותו לכלא - קשה להעריך כרגע". על קצב הם אמרו: "עלינו לשאול איך נתנו לזה לקרות"
"יום עצוב למדינת ישראל". כך כינו הבוקר (יום ה') פוליטיקאים, משפטנים ואנשי ציבור שונים את החלטתו הדרמטית של בית המשפט המחוזי בתל אביב להרשיע לראשונה בתולדות המדינה נשיא לשעבר, ועוד בעבירות אונס. בשיחה עם ynet העריכו הפרשנים המשפטיים כי לבית המשפט לא תהיה ברירה, אלא לגזור על קצב עונש מאסר בפועל והטלת קלון, שמשמעותה שלילת כל זכויותיו כנשיא לשעבר.
הבוקר חוותה ישראל את אחד מרגעיה המביכים ביותר, כאשר משפטו ההיסטורי של הנשיא לשעבר נחתם בהרשעה באונס של א' ממשרד התיירות, וגם במעשים מגונים, הטרדה מינית ושיבוש מהלכי משפט.
הדיווחים בעמוד מיוחד ב-ynet
ציר הזמן של פרשת קצב: נקודות ציון מרכזיות
"אני חושב שלא רק שלא היה דבר כזה בתולדותינו, אלא גם בתולדות המדינות המערביות בכלל שנשיא מורשע בעבירות אונס", אמר המשפטן פרופסור עמנואל גרוס, "זהו רגע דרמטי והיסטורי. החברה צריכה לשאול עצמה איך ולמה קרה שהנשיא הרשה לעצמו לעשות זאת, איך נתנו לזה לקרות". הוא הוסיף: "היו אנשים שעוד כאשר היה שר ידעו ועצמו עיניים על מעלליו, הם יצטרכו לתת את הדין".
גם רות דוד, ששימשה עד לפני כחודשיים פרקליטת מחוז תל אביב, הביעה עצב שנשיא בישראל מורשע באונס ובעבירות מין חמורות נוספות. "מדובר בהכרעה מאוד דרמטית, זה יום כואב נורא. אף אחד לא שמח פה במערכת המשפט". היא בירכה על הצדק שנעשה, ואמרה: "יש כאן מסר מאוד חשוב לנפגעות".
"ההכרעה מדברת בעד עצמה"
שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, שלי טימן, סיפר כי "הכרעת הדין הזו, לאור התנהלות הפרקליטות, ולאור סימנים רבים אחרים הפתיעה אותי מבחינת עוצמתה. האמירות הקשות הפתיעו אותי".
המשפטן הבכיר, פרופסור אריאל בנדור מאוניברסיטת בר-אילן, הוסיף: "מאחר שהמשפט התנהל בדלתיים סגורות לא הייתה אפשרות לגבש הערכה מראש, אך בשעתו עלה מטענות המדינה בבג"ץ שהראיות עוררו מבחינתה ספק בסיכוי ההצלחה של כתב אישום בעבירות אונס".
דבורה חן, ששימשה בעברה משנה פרקליט המדינה, אמרה כי קצב עשה טעות גדולה מאוד כשחזר בו מעסקת הטיעון. "אני חושבת שהמילים המתאימות הן: ההכרעה מדברת בעד עצמה. קצב עשה טעות קשה והימור גדול בכך שביטל את העסקת הטיעון שאין ספק שהייתה מאוד-מאוד מקלה. מדובר ביום היסטורי, זה אירוע חסר תקדים שנשיא המדינה מואשם בעבירות כה חמורות".
קצב בביהמ"ש. בקרוב מאחורי הסורגים? (צילום:רויטרס)
טימן, שמכיר היטב את ראש הרכב השופטים בתיק, ג'ורג' קרא, ציין כי מעולם לא שמע אותו מדבר בחריפות, כמו בדיון הבוקר. "לאור היכרותי עם קרא, ידעתי שהשופט ידע לעמוד בכל הכרעה שיקבל מול הלחץ, גם אם מדובר היה בזיכוי, אך אני לא רגיל לאמירות כאלה מפיו של קרא, הן ממעיטות את סיכוייו של הערעור".
השופט בדימוס הסביר כי בגלל המבנה של הכרעת הדין, לקצב לא יהיה סיכוי בערעור. "מראש חשבתי שיורשע בעבירות הנלוות, אך הן פחות חשובות. זה יום עצוב, זה נורא ואיום שנשיא מדינת ישראל מורשע באחת העבירות החמורות מבחינת הענישה. לא יהיה מנוס מהושבתו בכלא והטלת קלון שלילת כל הזכויות כנשיא לשעבר".
בנוגע לתקופת המאסר שצפויה להיגזר על קצב, אמר טימן כי "בתקופת העבירות לא היו עונשי מינימום, יש לו שתי הרשעות של 16 שנה ואחת של שבע, לא יהיה מנוס ממאסר בפועל. הוא לא יקבל את המקסימום אך קשה לדעת מה תהיה ההכרעה".
פרופסור בנדור הוסיף כי למרות שמדובר באישיות בכירה שהורשעה במעשים כה חמורים, בית המשפט צריך להתנהל כמו בכל תיק אחר. "להתייחס לגוף החומר, לא להקל ולא להחמיר". מנגד, פרופסור גרוס נשמע קצת יותר נחרץ וטען כי צריך להיגזר על קצב מאסר "דו ספרתי". "הנשיא יצטרך לשלם על מעשיו בגזר דין ועונש כבד שצריך להתבטא במאסר רב שנים. קשה לדעת מה יהיה, אך הרכב השופטים המנוסה הזה בהחלט יכול לעשות זאת, הוא הוכיח שאינו חושש משום דבר".
Read this article in English