שתף קטע נבחר
 

שלא תאבדו את האנרגיה: מרק עדשים וקבנוס

הגוף שלנו עובד קשה כדי לשמור על טמפ' מתאימה כשקר בחוץ, מה עושים כדי לא לאבד מהחיוניות? אוכלים מרק עם קטניות. רותי קינן מכינה מרק שיש בו את כל הדברים הטובים שמחזקים

חיכינו, חיכינו ומי לא בא? הגשם. אבל בערבים כבר מסתנן הקור ולכן החלטנו לא לוותר ולבשל את המאכל שמתאים יותר מכל ללילות החורף הצוננים, המרק. ואם כבר מרק, אז מרק עדשים. הפעם לא בחרנו באדום-אדום שהפיל, כך מספר התנ"ך, את עשו. מילאנו סיר בזן הירוק ואכלנו ממנו יומיים.

 

מרקי קטניות הם חביבי החורף לא רק משום שהם מחממים - כל מרק יכול לעשות את העבודה הזאת - אלא משום שהם גם ספקי אנרגיה מצוינים. הקטניות בכלל והעדשים בפרט, למרות ממדיהן הזעירים, משולות לפצצות אנרגיה עם מנגנון השהיה מתוחכם, ולכן מרכיב מומלץ אפילו בדיאטות להרזיה.

 

למי שמתעניין איך זה עובד, נסביר שהעדשים מספקות לגוף דלק זמין בצורת עמילן, אך בתמורה הן מחייבות אותו לעבוד קשה כדי לנצל אותו. אם כשמדובר בפחמימות פשוטות, כמו סוכר, הגוף מקבל זריקת אנרגיה ישירה שאינה זקוקה לעיבוד, על מנת לפרק את העדשים ולהפיק מהן את האנרגיה דרוש תהליך ארוך וממושך. העדשים מתפרקות בגוף לאט, מספקות לו אנרגיה מבוקרת במשך זמן ארוך ומותירות תחושת שובע ומלאות ממושכת.

 

מי שמכיר את המונח מדד גליקמי - המתייחס בדיוק לתהליך הפקת האנרגיה הזה - ישמח לדעת שלעדשים מדד גליקמי נמוך. דיאטות המסתמכות על המדד הגליקמי אוהבות במיוחד קטניות, אבל לא רק הן. מומחי התזונה ממליצים היום על צריכת קטניות משום שהן טובות לבריאות. מאחר שהקטנית אינה אלא זרע של צמח, היא מכילה ריכוז גבוה של כל המרכיבים הדרושים לצמח לגדילה: חלבון, פחמימות, תאית (סיבים), שומן ושורה ארוכה של מינראלים וויטמינים. צירוף של קטניות ודגנים (כמו שעועית ואורז, חומוס בפיתה) יוצר את החלבון הקרוב ביותר בהרכבו לחלבון שמקורו בבשר.

 

ואם זה לא מספיק, מחקרים הוכיחו שאכילת קטניות יכולה לסייע בהורדת רמת הסוכר בדם, הפחתת לחץ הדם, ירידה בכולסטרול "הרע" והעלאת רמת הכולסטרול "הטוב". הקטניות ממריצות ומשפרות את תהליך העיכול ומספקות מגוון של ויטמינים ומינרלים. עדשים אדומות, ירוקות או חומות, הנבדלות זו מזו בגודל ובמשך הבישול (האדומות דורשות בישול קצר בהרבה מהחומות והירוקות) וכמובן גם בטעם מכילות חלבון ותאית (סיבים) וכן סידן, ברזל, זרחן וויטמין B.

 

אחד היתרונות הגדולים של עדשים, לעומת אחיותיהן ממשפחת הקטניות, הוא בכך שאין צורך להשרותן מראש (אגב, ההשריה במים היא שמעוררת את האנזימים הרדומים ומתחילה את תהליך הפירוק של כל החלבונים והעמילנים הכלואים בזרע). ההשריה מקצרת את משך הבישול של קטניות גדולות, שדורשות זמן בישול ממושך. בעדשים זה ממש לא נחוץ. אפילו הזנים שגרגריהם גדולים יותר (כמו הירוק והחום) אינם דורשים יותר מ-30 דקות בישול.

 

אז באחד הערבים האלה הכנסנו את העדשים הירוקות לסיר ובתוך פחות משעה הנפקנו מרק משביע, מחמם וטעים-טעים.


מרק שמחמם (צילום: ירון ברנר) 

 

מרק עדשים ירוקות עם קבנוס

המרכיבים (ל-8 מנות):

2 בצלים

2 גזרים

3 גבעולי סלרי

3 כפות שמן זית

500 גרם עדשים ירוקות

כ-2 ליטרים ציר עוף או בקר (אפשר משקית) או מים

1 צרור עשבי תיבול (עלי דפנה, גבעול פטרוזיליה, גבעול תימין וגבעול סלרי קשורים יחד)

מלח, פלפל

3 נקניקיות יבשות (כמו קבנוס) חתוך לפרוסות בגודל 1/4 ס"מ או 100 גרם נקניק פרוס חתוך לקוביות קטנות

2 כפות פטרוזיליה קצוצה

 

אופן ההכנה:
  1. קוצצים את הבצל, הגזר והסלרי ומניחים אותם עם שמן הזית בסיר בינוני. מטגנים תוך בחישה עד שהירקות מתרככים מעט. מוסיפים לסיר את העדשים, בוחשים ומטגנים עוד דקה.
  2. מוסיפים את הציר או המים ואת צרור עשבי התיבול ומביאים לרתיחה.
  3. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כ-30 דקות או עד שהעדשים רכות מאוד.
  4. מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.
  5. מטגנים את קוביות הנקניק במחבת יבשה עד שהן משחימות קלות. מפזרים על פני המרק ומגישים מיד.
  6. זורים על כל מנה פטרוזיליה קצוצה.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרק עדשים וקבנוס
צילום: ירון ברנר
מומלצים