שתף קטע נבחר

 
צילום: חגי אהרון

כל שקרי הנשיא: התכסיסים המפוקפקים של קצב

השופטים שהרשיעו את קצב קבעו שעדותו היתה זרועה בשקרים והצטיינה במניפולטיביות. הכרעת הדין מגוללת כיצד שכנע את א' לכתוב לו שנה טובה כדי לפגוע באמינותה, איך מקורביו בישלו הקלטות וכיצד גייס את אמו להיחלץ מהרשעה. שקר אחר שקר

שקר רדף שקר, תכסיס רדף תכסיס. הכרעת הדין במשפטו של הנשיא לשעבר משה קצב, שהורשע הבוקר (יום ה') באונס ועבירות מין נוספות, מגוללת כיצד שיקר בעדויותיו פעם אחר פעם בניסיון להיחלץ מהרשעה, ואיך ניסה להפיל את המתלוננות נגדו.

 

"עדותו של הנאשם הייתה זרועה שקרים, קטנים או גדולים, והצטיינה לכל אורכה במניפולטיביות ובהעלמת מידע", קבעו שופטי בית המשפט המחוזי בתל אביב. בהכרעת הדין הם מפרטים כיצד מקורביו הקליטו את א' ממשרד התיירות וכיצד הוא שכנע אותה לשלוח לו מכתב, בתקווה שהראיות יגנו עליו ב"יום סגריר".

 

 

השופטים קבעו כי קצב פעל - בסיוע מקורבו אורי יואלי - כדי ליצור ראיות שיוכלו לסייע לו במקרה שבו א' תשבור את שתיקתה ותתלונן על המעשים שביצע בה.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

סנגוריו הציגו מכתב שנה טובה שהיא כתבה לו, בטענה ש"כתיבתו של מכתב רצוף ביטויי אהבה,

אינה מתיישבת עם טענת אינוס". אולם, בית המשפט הגיע למסקנה כי אין מדובר ב"מכתב אהבה במשמעותו הרגילה", וכי קצב הוא זה שיזם את כתיבת המכתב, והיא נענתה לו בתקווה שהדבר יביא לשיפור האווירה ביניהם.

 

ההגנה גם ביססה את טענותיה על דיסק שמכיל שבעה קטעי שיחות בין א' לבין יואלי, שבהם היא מביעה את רצונה לעבוד בבית הנשיא, לאחר שהציג בפניה מצג שווא לפיו הוא מבקש למצוא לה מקום עבודה מסודר. "הוא אף נקב בשמות מקומות עבודה מכובדים, שלימים התברר כי לא נעשה לגביהם דבר", נכתב. בית המשפט קבע כי יואלי "סובב בכחש" ובצורה "מניפולטיבית וערמומית" את המתלוננת, וההקלטות עצמן בושלו ונערכו. 

 

היומן שלא עודכן

קצב גם גייס בכירים במשרד התיירות, ביניהם רפי בן-חור, כדי להתנכל לא' לאחר שסירבה להיענות לו. "הנאשם עיקר מתוכן את ליבת תפקידה, עקף את סמכויותיה, חסם בפניה את לוח הזמנים שלו, אסר עליה להשתתף בסיורים, צעק עליה, העליבה והשפילה". מעט לפני פיטוריה, הוא אף הוריד אותה מהרכב במהלך נסיעה לסיור.

 

כדי לסתור את טענתה של א' שלפיה נאנסה על-ידו בבית מלון בירושלים, הציג קצב יומן שלפיו כלל לא שהה במקום באותו תאריך. אולם, מהכרעת הדין עולה כי חיש קל התברר שמרישומי היומן לא ניתן להסיק דבר, "מהסיבה הפשוטה שהיומן לא עודכן כלל, בניגוד גמור לדברי הנאשם לפיהם היומן עודכן מדי יום ביומו, אף רטרואקטיבית". השופטים אף ציינו כי במהלך שהות של קצב בגאורגיה בשנת 1998, ביומן שובצו אירועים שבהם היה אמור להשתתף בארץ.

 

צילום: אוהד צויגנברג

 

כשנסיונותיו להשתמש ביומן כשלו, ניסה קצב להשתמש ביומן של אחד העדים, "אלא שגם יומן זה נתגלה כמשענת רעועה". כדי לשלול את טענותיה של א' על כך שנאנסה על-ידו בלשכתו בתל אביב, לאחר שהשתתפו באירוע בפארק כזה או אחר, טען קצב כי בתום האירוע הסיע את אמו היישר לקריית מלאכי. אולם, בחקירה התברר שאמו כלל לא השתתפה באירוע.

 

"חיבוק? לא היה דבר כזה" 

אבל א' אינה היחיד שעליה ניסה הנשיא לשעבר להערים כדי להציל את עורו. ל', צעירה שעבדה בבית הנשיא, נפלה קורבן להטרדה מינית מצדו ב-2005. הנשיא לשעבר חיבק אותה, הצמיד אותה לגופו, ואף הריח את צווארה, "וזאת לשם גירוי מיני". במועד אחר, קיבלה ממנו חיבוק דומה נוסף.

 

ביוני 2006, לאחר שהעידה במשטרה על מעשיו של הנשיא, שיבש הנשיא הליכי חקירה כאשר שאל אותה על חקירתה במשטרה, בניסיון לתאם איתה גרסאות לפני שייחקר גם הוא על המקרה.


משה קצב בבית המשפט. הנשיא אנס (צילום: טל כהן) 

 

ל' יצאה נסערת מהשיחה, נמלטה לחנייה וביקשה מאביה שיבוא במהירות לקחת אותה הביתה.

אולם הנשיא טען בבית המשפט כי ל' הייתה נסערת עוד לפני השיחה, "מתוך כוונה לנתק את הקשר הנסיבתי". קצב גם טען כי השיחה כלל לא התמקדה בחקירתה של ל' במשטרה, אלא בפניות של עיתונאים אליה בעקבות פרסום החשדות לגביו.

 

את ה', עובדת נוספת בבית הנשיא, חיבק קצב בשנת 2003 שלוש פעמים "חיבוקים חזיתיים" - גם לאחר שהעירה לו כי וביקשה שיחדל מכך. השופטים קבעו כי עדותה של ה' הייתה קולחת, רהוטה, עקבית ונחרצת - בעוד ש"עדותו של הנאשם הצטיינה בחוסר עקביות ובמעבר מגרסה אחת לרעותה". תחילה הוא שלל מכל וכל חיבוק חזיתי, אך לאחר שלא נותרה לו ברירה, הוא הודה כי התרחשו אך הכחיש את מיניותם.

 

בהכנת הידיעה השתתפו: אביעד גליקמן, אלי סניור ונעמה כהן-פרידמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קצב. מצטיין במניפולטיביות
צילום: AP
מפגינות מחוץ לבית המשפט
צילום: עופר עמרם
מומלצים