ש"ס בחרה בקצב לנשיאות: "היה נכון להמליכו"
התרגיל של ש"ס הוביל את קצב לבית הנשיא, אבל במפלגה לא מצטערים על כך - למרות ההרשעה באונס. "אין לי תחושות קשות", אמר ח"כ נסים זאב, והזכיר כי 46 ח"כים נוספים בחרו בקצב. ח"כ אמנון כהן מתרץ: "הוא עשה עבודה מצוינת כנשיא"
"ברוך השם שזכינו ליום הזה. אני מודה לש"ס", אמר ליאור קצב, מיד לאחר שאחיו נבחר לתפקיד נשיא המדינה השמיני. עשר שנים וחמישה חודשים אחרי, הורשע משה קצב באונס ובעבירות מין נוספות, אבל חברי הסיעה דאז לא מצטערים על הצבעתם. "רק אלוקים בוחן כליות ולב", הם מסבירים, "אף אחד לא יכול היה לצפות דבר כזה. אז היה נכון להמליכו".
- הנשיא אנס - עמוד מיוחד ב-ynet מאז ועד היום. מצגת פרשת קצב משחק כפול: ההגנה רמזה שקצב קיים יחסי מין קצב ייפרד מהאאודי שדרש - ואולי גם מהטקסים?
הדיל שרקחה ש"ס מנע משמעון פרס להיבחר בנשיאות כבר בשנת 2000, שבע שנים לפני שהגיעה בסופו של דבר לבית הנשיא - אחרי התפטרותו של קודמו בשל הפרשה שהסתיימה בהכרעת דין מהדהדת. אבל המפלגה שהיתה אז בקואליציה של ראש הממשלה דאז, אהוד ברק, לא היתה היחידה שתמכה בקצב, שנבחר לתפקיד אחרי שתי הצבעות צמודות, שהסתיימו בתוצאה 57:63 למועמד הליכוד.
הצהרות קצב סביב בחירתו לנשיאות ב-2000
פרט לחברי הכנסת ממפלגתו הליכוד ומסיעות נוספות שהיו אז באופוזיציה, העריך אז יוסף (טומי) לפיד ז"ל כי אפילו כמה ח"כים מישראל אחת (העבודה לשעבר) בחרו בקצב ולא בפרס, אז חבר המפלגה. ח"כ מאיר שטרית מהליכוד סבר כי הם עשו זאת, מחשש שאיש גשר (אחת המפלגות שהרכיבו את הסיעה) ייכנס לכנסת על חשבון פרס. בש"ס לא חששו להכריז בפומבי על הצבעתם ואף לקחו קרדיט על בחירת "המועמד המתאים ביותר".
ש"ס של שנת 2000 הייתה בשיא כוחה, 17 מנדטים, ואצבעות כל חבריה הונפו לטובת קצב. המועמד המוביל לנשיאות, פרס, נחל אז אכזבה קשה מהרב עובדיה יוסף, עמו הקפיד לשמור על יחסי ידידות קרובים כל השנים, במהלך שזכור כ"תרגיל של ש"ס". במפלגה הבטיחו לפרס חופש הצבעה, אך בסופו של דבר כל חברי הסיעה יישרו קו ותמכו ביריבו למרוץ.
קצב, אחרי בחירתו לנשיא. "הישראלי היפה" הפך לעבריין מין סדרתי
"חשבון הנפש היחיד שאנחנו צריכים לעשות היום זה איך הגענו למצב שבו הנשיא שלנו, הסמל מספר אחת של המדינה, מורשע בעבירות כאלה", אומר ח"כ נסים זאב, "זהו יום עצוב למדינת ישראל". עם זאת, הדגיש זאב כי הוא שלם עם התמיכה במשה קצב לנשיאות וכי מצפונו נקי: "אין לי בכלל תחושות קשות בקטע הזה".
"כתוב ש'אדם יראה לעיניים וה' יראה ללבב', כלומר שאין לנו, כבני אדם, אלא את מה שעינינו רואות, ותפקידנו לפעול על פי זה", הסביר ח"כ זאב. "מה שהבנו אז זה שצריך לתמוך בו לנשיאות, וכך עשינו". הוא הזכיר כי לא ש"ס לבדה הביאה לבחירתו, אלא 46 ח"כים נוספים מכל סיעות הבית.
גם יאיר פרץ, שכיהן מטעם ש"ס בכנסת ה-15 וה-16 והורשע מאוחר יותר בקבלת דבר במרמה, לא מתחרט על הצבעתו לפני עשור: "הנבואה ניתנה לשוטים". לדבריו, מפלגתו תמכה בקצב "כדי לראות בן עדות המזרח שבא מהמעברה, צמח מלמטה ושימש בתפקידים רבים מגיע עד לנשיאות המדינה". פרץ אמר כי ש"ס הצביעה כך על בסיס רקורד עשיר של עשייה שעמד אז לזכות קצב.
"כולם גיבורים בדיעבד, אבל ברור שאם היינו יודעים מראש שזאת אישיותו לא היינו מצביעים עבורו, ושאם בכל זאת היינו עושים זאת, היו מתעוררות עכשיו נקיפות מצפון", הוסיף האיש שנידון ל-12 חודשי מאסר על תנאי ונאלץ להתפטר מהכנסת. "מה שהיה מונח אז לפנינו זה אדם עם עבר מפואר שהלך בדרך קשה והתנהלותו הייתה תמיד תקינה, בלי חריגות. אפילו בגין אמר עליו פעם שהוא 'תוצר ישראלי'".
על הרשעתו של קצב בעבירות מין, אמר פרץ: "אדם מועד, וכנראה שאין מה לעשות נגד הדברים האלה. אף אחד לא יכול לשלוט עליהם. כתוב 'אל תדון את חברך עד שתגיע למקומו'. היום הייתה פסיקה ואני מניח שעוד יהיה ערעור ושעוד יקרו הרבה דברים בפרשה הזו".
ח"כ אמנון כהן אמר גם הוא כי התמיכה בקצב לפני עשור אינה מוסיפה לתחושות הקשות שממילא קיימות היום: "אין לזה משמעות". לדבריו, "בזמן ההוא נכון היה להמליך אותו, ועובדה שתקופה ארוכה הוא כיהן ועשה עבודה מצוינת. הצטערתי מאוד לשמוע היום את מה שבית המשפט אמר. לצערנו קצב נקלע למצב כזה שיכול חלילה לקרות גם לאחרים. כולנו כאנשי ציבור צריכים להיזהר מזה".