שתף קטע נבחר

 

ילדים לומדים לאור נרות: כפר פלסטיני בלי חשמל

כבר יותר מ-20 שנה מתחננים אנשי ג'ובת א-דיב, שליד בית לחם, לתשתיות ומערכת מים. ישראל האחראית דורשת תוכנית מתאר, ובינתיים התושבים יושבים בחושך וקופאים מקור

חשמל אין, הילדים לומדים לאור נרות וגם מערכת מים חסרה. כך נראה 11 שנים לאחר תחילת המילניום כפר פלסטיני שנתקע בעבר, ולרשויות כנראה לא באמת אכפת. הכפר ג'ובת א-דיב, השוכן סמוך לבית לחם, ממחיש היטב את עומק הפער בתשתיות בכפרים הפלסטינים. בכפר שנמצא בשטח C, תחת אחריותה המלאה של ישראל, מתגוררים כיום 160תושבים, 75 מתוכם הם נערים וילדים. שטחו מתפרש על פני כ-40 דונם.

 

בסביבתו שוכנות ההתנחלויות תקוע ונוקדים. בעוד שבהתנחלויות ישנם קווי חשמל תקינים ומערכות המים מתפקדות כפי שצריך, בג'ובת א-דיב נראה ש"הקדמה" לא הגיעה לכפר. הכפר לא מחובר לרשת החשמל האזורית ולאחר שיורדת החשכה נאלצים התושבים להשתמש בנרות ובעששיות. כמו כן, התושבים לא יכולים לאגור מזון לא משומר או יבש משום שלא ניתן לשמור אותו בקירור.

 

בג'ובת א-דיב ביקשו כבר ב-1988 להתחבר לרשת החשמל, אך נדחו פעם אחר פעם. "מאז שנת 2000 ביקשנו להתחבר שש פעמים ובכל פעם לקח להם שישה חודשים לתת לנו תשובה שלילית", סיפר חמזה אל-ווחש, ראש הכפר הקודם.

 

"כל התושבים סביב גנרטור בודד" 

במנהל האזרחי הסבירו לתושבים כי סיבת הדחייה היא בגלל שלכפר אין תוכנית אב ולכן אינו מוכר ולא ניתן לחבר אותו לתשתיות. אולם, לטענת התושבים באוגוסט 2009 הם הגישו תוכנית אב שהכין עבורם מכון אריג' מבית לחם, שנדחתה בגלל שלא עמדה בקריטריונים של המנהל.

 

לקראת סוף השנה שעברה ביקרו בכפר פעילי ארגון הזכויות "Human Right Watch". הדוברת, נגה מלכין, סיפרה על מה שהיא והפעילים ראו אז ולא השתנה עד היום. "השמש החלה לשקוע סמוך ל-16:30 וילדי הכפר הכינו את שיעורי הבית שלהם לאור נרות. בחוץ החל להיות קריר ותושבי הכפר התאספו בבית בודד, בו פעל גנרטור".

 

לדברי מלכין, בכפר מצויים שלושה גנרטורים שתרמה הרשות הפלסטינית, אך התושבים אינם מסוגלים להפעילם לזמן רב משום שאין להם מספיק כסף כדי לקנות סולר. "מג'ובת א-דיב נראים היטב אורותיהן של ההתנחלויות הסמוכות  והמאחזים השונים", הוסיפה מלכין.

  

המנהל: צריך תוכנית אב 

תחקיר שערך הארגון חשף כי באמצע שנת 2009 החליט האו"ם להתערב לאחר שנציגים מתוכנית הפיתוח של הארגון UNDP שמעו על בעיותיהם של תושבי הכפר. לאחר שהושג מימון, מהנדסים ממכון אריג' החלו ב-6 במאי 2009 להניח יסודות לשמונה עמודי תאורה שיופעלו ב אנרגיה סולארית מקולט שמש שהותקן על גבי המסגד בכפר.

 

הדבר אמור היה לפתור את בעיית התאורה, מבלי להזדקק לחיבור לרשת החשמל. אלא שלאחר מספר ימים, בגלל היעדר רישיון בנייה ותוכנית אב מוסדרת, הורה המנהל האזרחי להפסיק את העבודה. באותו החודש הודיעה תוכנית הפיתוח של האו"ם על הפסקת הפרויקט והציעה לתושבים לפנות לרשויות הישראליות ולהשיג את האישורים הנדרשים. אולם, התושבים בחרו לוותר.

 

כיום נראה שהמנהל האזרחי תקוע בין הרצון לסייע לתושבים למחויבותו לחוק. "עם כל הרצון הטוב אין לנו אפשרות לחבר כפר ללא תוכנית אב, משום שהוא אינו מוכר וכגוף רשמי ושומר חוק הדבר פשוט אינו אפשרי", הסביר גורם במנהל.

 

בתגובה נמסר מהמנהל האזרחי כי "במהלך השנים האחרונות ביצע המנהל האזרחי מספר חיבורים לחשמל ואישר פרויקטים רבים אשר יזמו ארגונים בינלאומיים. במקרה הנדון, מדובר בכפר שלא קיימת בו תוכנית מתאר בתוקף ועל כן לא ניתן לחברו לתשתיות חשמל או לאשר בו בינוי עד להכנת תוכנית מפורטת שתעמוד בקריטריונים המקצועיים הנדרשים".

 

עוד נמסר כי "יש לציין כי בימים אלו נמצאת בשלבים מתקדמים עבודת מטה לפיתוח תוכניות מתאר במגזר הפלסטיני וזאת ביוזמת ובמימון המנהל האזרחי ובהתאם לקריטריונים התכנוניים".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משקיפים על ההתנחלויות מסביב ומקנאים
צילום: AP
פלסטינים. אין כסף לסולר
בינתיים הבנייה בתקוע נמשכת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים