לכו להתלונן: "גם אני א', הכרעת הדין חיזקה אותי"
א', שהתלוננה על תקיפה מינית מצד בכיר במקום עבודתה, סיפרה ל-ynet אחרי הכרעת הדין במשפט קצב כי היא מזדהה עם המתלוננות בתיק, "אני נמצאת באותו מקום, ואני חושבת שלמרות הכל, צריך להתלונן". במוקדי הסיוע נרשם היום עומס
"למרבה האירוניה גם אני א', גם אני הייתי בעמדה בכירה במקום עבודתי ומנהל בכיר שהיה מעליי החל להטריד אותי. גם אני הגשתי תלונה במשטרה כבר יותר מלפני שנה, אך לצערי הסאגה הפרטית שלי טרם הסתיימה". כך סיפרה ל-ynet א', שהתלוננה במשטרה על תקיפה מינית.
- הנשיא אנס - כל הכותרות בעמוד מיוחד ב-ynet
- השופטים הכריעו: הנשיא לשעבר קצב אנס פעמיים
- שיטת קצב: מלטף, אונס, מבזה, משקר ומפטר
- כל שקרי הנשיא: התכסיסים המפוקפקים של קצב
- לקריאת תקציר הכרעת הדין
הכרעת הדין ההיסטורית במשפטו של הנשיא לשעבר, משה קצב, הציפה אצלה, ואצל נשים רבות אחרות שהתקשרו למרכזי הסיוע, חוויות ועוררה התרגשות ושמחה. "מצד אחד חשוב לי שייעשה הצדק שהנשיא הורשע ושנראה כמדינה שלא עושה הנחות גם לנשיא. במישור האישי היה חשוב לי שנשים לא יפחדו לעשות את הצעד הזה ושיאמינו להם".
גל של פניות למוקדי הסיוע בעקבות הכרעת הדין. משה קצב (צילום: AFP)
א', שעבדה במשרה בכירה, סיפרה כי לפני מספר שנים מנהל בכיר שהיה ממונה עליה החל לזרוק לעברה הערות מיניות. "הוא גם נגע בי. בהתחלה פחדתי לענות לו בצורה בוטה וניסיתי להדוף אותו בעדינות, אך ההטרדות רק גברו. סירבתי בתוקף, למרות שידעתי מהן ההשלכות ולצערי לא טעיתי". לאחר שהתלוננה נגדו במשטרה, מספרת א' כי הבכיר פעל להורידה בדרגה לתפקיד שהיתה בו בתחילת דרכה.
כאם חד הורית ללא גב כלכלי, א' נאלצה להמשיך לעבוד באותו מקום. "לא התפטרתי , אני משלמת מחיר כבד, הסבל מאוד גדול. אני בוכה הרבה, מדוכדכת, עצובה, לא ישנה טוב בלילות. אני רואה איך אנשים בעבודה מסתכלים עלי, הוא בידד אותי חברתית, פשוט נתן הוראה לא להתקרב אליי".
למרות זאת, היא לא מצטערת שהתלוננה ושואבת חיזוק מהמתלוננות בתיק קצב. "אני מעריכה את המתלוננות נגד קצב על האומץ ועל היושר הפנימי שלהן, אני מזדהה כי נמצאת בדיוק באותו מקום ואני חושבת, שלמרות הכול, צריך להתלונן". לדבריה, הכרעת הדין במשפט קצב " חיזקה אותי עוד יותר. אני מאוד שמחה וגאה, וגם חייבת לומר, שאפילו קינאתי היום בצורה מסוימת, כי אני עוד לא רואה סוף לסיפור שלי".
גל של פניות למוקדי הסיוע: "המשפט עשה היסטוריה"
סיפורה של א' אינו היחיד, ובמרכזי הסיוע לנפגעי תקיפה מינית מקבלים פניות רבות בעקבות הכרעת הדין הנחרצת של שופטי בית המשפט המחוזי בתל-אביב. "קווי הסיוע עמוסים החל מהבוקר", אומרת מיכל רוזין, מנכ"ל איגוד מרכזי סיוע לנפגעי תקיפה מינית. "בדרך כלל הפניות מגיעות מנפגעות שהדברים מציפים אצלן את החוויות וגם מתלוננות חדשות שמתקשרות".
לדברי רוזין, השופטים שלחו מסר מעודד לנשים שמפחדות להתלונן. "המשפט עשה היסטוריה. השופט אמר העובדה שנפגעת פנתה למרכז הסיוע הרבה לפני שאיבדה את מקום עבודתה, חיזק את האמינות, כי אף אחד לא יודע שפנית והפנייה נעשית מתוך מצוקה".
עם זאת, רוזין פסימית באשר להשפעה של הכרעת הדין על נשים לגשת להתלונן במשטרה, לאור הייסורים שעברו המתלוננות בתיק קצב. "למרות שהיום יש עלייה של פניות בגלל שמאמינים שיש מערכת שמאמינה להן, אחרי שנשים רואות איך שמן הושמץ בתקשורת ואת מסכת הייסורים שעברו, יש לזה משקל מאוד גדול במערכת השיקולים של המתלוננות".
לדבריה, "המערכת עדיין רחוקה מלהיות לויאלית לנפגעות".
באחד ממרכזי הסיוע שנמצא ברחובות סיפרו כי חלק מהנשים שהתקשרו שמחו, חלקן תהו אם המצב ישתנה. כמה מתנדבות שבאו לאייש את קווי הטלפון היו עם חיוך נסוך על פניהן ואמרו "זה יום מאושר". קרן שחר, רכזת חינוך במרכז אמרה כי "בשיחות שקיבלנו מהבוקר נשים מדברות על ההתרגשות הגדולה שחשו, על החוויות הדומות שהמשפט הציף. אני מקווה שבעקבות ההכרעה המודעות לעניין פגיעה המינית תעלה".