ארה"ב: "השלטון הזקן" בקהיר רואה בישראל אויב
ההדלפה החדשה בוויקיליקס מצביעה על המשבר ביחסי וושינגטון-קהיר ועל כך שבמחלקת המדינה נתפסים המצרים כ"פרימיטיביים שלא מסתגלים לשינויים"
31 שנה אחרי הסכם השלום, במצרים ממשיכים לראות בישראל כאויב העיקרי. כך לפחות על פי מסמכים שהגיעו לידי אתר ההדלפות ויקיליקס ונחשפו היום (יום ו'). המסמכים מ-2008 מצביעים גם על קרע ביחסים בין ארצות הברית למצרים, ונראה שפרסומם עלול להכעיס את המצרים עוד יותר.
ויקיליקס והעולם הערבי:
- אסאנג': אפרסם מידע שיצית הפיכות בעולם הערבי
- ויקיליקס על מבחוח: דובאי ביקשה עזרה
- "סוריה לאיראן: לא נילחם לצדכם בישראל"
בתזכירים טוענים דיפלומטים אמריקנים כי הצבא המצרי, שזוכה לסיוע הגדול ביותר מארצות-הברית אחרי ישראל,
על פי המסמכים, המחלוקת בין הצדדים מתפרשת על טווח רחב של נושאים. בראשם נמצא הלחץ שמפעילים האמריקנים על המצרים למקד את פעילותם הצבאית במלחמה בטרור, לעצור את ההברחות בגבול עם ישראל ולסייע במשברים אזוריים. במסמכים נאמר שבמקום זאת, מצרים שמה דגש על הניסיון להשיג שוויון צבאי עם ישראל על-ידי רכישת כלי נשק מודרניים ומטוסים וטנקים.
בנוסף, בתזכירים מתלוננים הדיפלומטים שהצבא המצרי מחזיק ב"עמדה פרימיטיבית" שמקשה על המאמצים האמריקניים "למקד את פעילויותיה באיומים החדשים, האזוריים והבינלאומיים".
"ארצות הברית ניסתה לשכנע את הצבא המצרי להרחיב את משימותיו לתחומים המשקפים את האיומים הביטחוניים החדשים, כמו שודדים פיראטיים, אבטחת גבולות ולחימה בטרור", נאמר בתזכיר מ-21 בדצמבר 2008.
"לא רוצים את מה שמתאים לישראל"
אחד התזכירים מצביע באופן מפורש על שר ההגנה המצרי מוחמד חוסיין טנטאווי כ"אחראי לפגיעה" במאמצי ארצות הברית לפתח את הקשרים הצבאיים בין המדינות. "במהלך כהונתו, המוכנות המבצעית והטקטית של הצבא המצרי נרקבה", כתבו הדיפלומטים בתזכיר שנשלח למי שמכהן כיום כמפקד הכוחות באפגניסטן, הגנרל דיוויד פטריוס, לפני ביקורו במצרים.
המצרים, מצידם, לא מקבלים באהדה את הלחץ שמפעילים עליהם האמריקנים לשנות את דוקטרינת הלחימה. בנוסף, הם כועסים שוושינגטון הגדילה בשנתיים את הסיוע הצבאי לישראל בכחצי מיליארד דולר. סטיבן קוק, מומחה לענייני מצרים ממכון המחקר "המועצה ליחסי חוץ" בניו-יורק, אמר כי "הביקורת האמריקנית מחזקת את העובדה שהצבא המצרי הוא באמת כלי אולטימטיבי של שליטה פוליטית. הוא נועד להגן על המשטר".
בתגובה למסמכים הללו אמר גנרל מצרי בדימוס, חוסאם סוואילם, כי מצרים ממשיכה לראות בהגנה על חצי האי סיני את משימתה העיקרית. לדבריו, למרות הסכם השלום, ישנם איומים חוזרים ונשנים מבכירים ישראל שמצדיקים את הדוקטרינה הזו. "לארצות הברית אסור לכפות עלינו את שינוי הצבא בצורה שמתאימה לישראל. אנחנו לא רוצים לעשות את מה שמתאים לישראל".
Read this article in English