שתף קטע נבחר

 

ארה"ב סייעה לאוקראינה לפנות אורניום מועשר

בסוף השבוע האחרון הועברו ברכבת אווירית חביות אורניום מועשר ברמה גבוהה לרוסיה, שם הוא "ינוטרל" מיכולתו לשמש להפקת פצצה גרעינית. אובמה בירך: "זה יבטיח שנשק כזה לא יגיע לידי מחבלים"

במבצע חשאי, סייעה בשבוע שעבר ארצות-הברית לאוקראינה להעביר לרוסיה אורניום בכמות המספיקה ליצירת שתי פצצות אטום. מדובר ביותר מ-50 קילוגרמים של אורניום מועשר בדרגה גבוהה, שהועברו בהתאם להבטחתו של הנשיא האוקראיני, ויקטור ינוקוביץ', לנקות את ארצו מהחומר הרדיואקטיבי עד אפריל 2012. לפי הדיווח, יעבור החומר תהליך ברוסיה שימנע ממנו לשמש להפקת פצצה גרעינית.

 

החלטתו של הנשיא האוקראיני להיפטר ממלאי האורניום המועשר התקבלה באפריל האחרון, בוועידה שעסקה באבטחת החומר הגרעיני שכינס נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה. עם תחילת המבצע, ביום שישי האחרון, בירך אובמה את עמיתו האוקראיני על ביצוע המהלך.

 

"הפעולות הללו מהוות המשך למדיניות ההנהגה האוקראינית, שמעוניינת להבטיח מעל לכל ספק כי נשק גרעיני לא יגיע לידיהם של מחבלים, ופועלת לנקות את העולם כולו ממנו", מסר אובמה בהצהרה.

 

כתמריץ לביצוע המהלך, מספקת ארצות-הברית לקייב אורניום מועשר חלופי בדרגה נמוכה, כזו שמתאימה לפעילות כורי המחקר של אוקראינה.

 

ההסדר שגובש באותה הפסגה כולל גם הבטחה של ארצות-הברית להשקיע 25 מיליון דולרים בפרויקט מחקר גרעיני אוקראיני. לפי הודעת הממשל, יוכל אותו מתקן לייצר 50 סוגים שונים של איזוטופים רפואיים, הדורשים אורניום ברמה העשרה נמוכה בלבד.

אובמה מסר בהודעתו כי הסיוע האמריקני יסייע ליצירת מקורות אנרגיה בטוחים באוקראינה.

 

האחראי על הגרעין בארצות-הברית, תומס דאגוסטינו, אמר כי ניקוי אוקראינה מאורניום מועשר מהווה "צעד חשוב לקראת הגשמת חזונו של אובמה, לאבטח בתוך ארבע שנים את הנשק הגרעיני בעולם". כבר ב-1994, שנים ספורות לאחר שקיבלה עצמאות, הביע אוקראינה רצון לוותר על הנשק הגרעיני שירשה אחרי קריסתה של ברית-המועצות.

 

ביום חמישי האחרון, הועברו מאוקראינה לרוסיה 21 חביות שבהן אוחסן האורניום המועשר ברכבת אווירית שכללה חמש טיסות שהמריאו משלוש ערים שונות. המבצע אמור היה להתקיים כמה ימים קודם לכן, אך נדחה בעקבות מזג האוויר הסוער במזרח אירופה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתקן אורניום. לא ישמש לצרכי מלחמה
צילום: רויטרס
מומלצים