שתף קטע נבחר
 

בנק ישראל קנס את הפועלים ב-7.5 מיליון שקל

יום לפני פרישתו מתפקיד המפקח על הבנקים, הטיל רוני חזקיהו ביחד עם המפקח הנכנס - דודו זקן, עיצום כספי על בנק הפועלים בגין איסור הלבנת הון. הרקע: התנהלות הבנק בפרשת סניף הירקון שנחשפה בתחילת 2005. תגובת הבנק: ליקויים מהסוג שהיו אינם קיימים עתה

חזקיהו "מנקה שולחן": כמעט שש שנים לאחר מה שכונה בזמנו "פרשת הלבנת ההון" בסניף הירקון של בנק הפועלים, ויום לפני עזיבתו את תפקיד המפקח על הבנקים, הטיל הפיקוח עיצום כספי בסך 7.5 מיליון שקל על הבנק בגין הפרות של הוראות מכוח חוק איסור הלבנת הון, שביצע.

 

הלבנות במליונים, שני כתבי אישום הוסרו

"פרשת סניף הירקון" שנחשפה בחודש מרס 2005 גרמה לזעזוע בעולם הבנקאות הישראלי, כאשר המשטרה חשפה חשד להפרות על חוק הלבנת הון במאות מיליוני דולרים, בסניף של בנק הפועלים ברחוב הירקון בתל אביב. עשרות מעובדי הבנק וכן אנשי עסקים, לקוחות הבנק, נחקרו בעקבות החשיפה.

 

למעשה, במרוצת השנים הוגשו עד כה שלושה כתבי אישום סביב הפרשה, באחד מהם הושג זיכוי, בשני ("פרשת הדסק הרוסי") בית המשפט החליט לבטל את כתב האישום, ואילו בשלישי בו נאשם בין השאר ארקדי גאידמק - המשפט עדיין מתנהל.

 

בבנק ישראל מציינים כי ההפרות והליקויים, מבוססים על ממצאי בדיקה של הפיקוח על הבנקים, שנערכה במרכז לבנקאות פרטית בינלאומית בסניף הירקון בשנת 2004, וכן על ממצאי דו"ח ביקורת של הפיקוח על הבנקים שנערך בשנים 2008-2007.

 

בגין ממצאי הבדיקה בפרשת סניף הירקון הטילה ועדת העיצומים בה השתתפו רוני חזקיהו, עו"ד פול לנדס והמפקח על הבנקים הנכנס, דודו זקן, עיצום כספי בסכום כולל של 6 מיליון שקל. בגין ממצאי דו"ח הביקורת שנערך בשנים 2008-2007 הוטל על הבנק עיצום כספי נוסף בסכום כולל של 1.5 מיליון שקל.

 

הוועדה התחשבה בצעדים שנקט הבנק

עיקר ההפרות של הצו עליהן הצביע דו"ח הביקורת נבעו מהיערכות לקויה של הבנק כגון אי קבלה או שמירה של הצהרות על נהנים בחשבון, ניהול חשבונות למטרות קהילתיות וחשבונות של עורכי דין עבור כלל לקוחותיהם שלא בהתאם להוראות הצו, אי דיווח על פעולות בלתי רגילות ודיווחים שהועברו באיחור לרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור.

 

יש לציין כי הבנק נקט בצעדים נרחבים לתיקון הליקויים השונים, בבנק בכלל ובסניף הירקון בפרט, ולמניעת הישנותם. בהחלטתה התחשבה הועדה בצעדים שנקט הבנק.

 

"לעניין אירועי סניף הירקון - הועדה מוצאת לנכון להדגיש בפני כלל המערכת הבנקאית את החשיבות שהיא מייחסת לקיומה של תרבות ציות למילוי אחר הוראות ונהלים ולאכיפה עיקשת ובלתי מתפשרת של משטר איסור הלבנת הון ובפרט במוקדים המנהלים חשבונות ללקוחות המהווים מוקד סיכון לעניין איסור הלבנת הון", אומרים בפיקוח על הבנקים.

 

ועדת העיצומים לתאגידים בנקאיים הינה ועדה שהוקמה מכוח החוק, ושבסמכותה, כחלק מאמצעי האכיפה בכל הנוגע לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, להטיל עיצומים כספיים (קנסות), על תאגידים בנקאיים (עד לגובה של כ- 2 מיליוני שקל להפרה).

 

יש לציין כי לבנק עומדת זכות ערעור לבית משפט השלום תוך 30 ימים מיום קבלת ההחלטה.

 

מבנק הפועלים נמסר בתגובה: "העיצומים אשר מתייחסים לבדיקה שבוצעה בסניף הירקון בשנת 2004 נוגעים לפעילות שהיתה בסניף בשנים 2002 - ו-2003, סמוך לאחר כניסתו לתוקף של חוק איסור הלבנת הון.

 

"כזכור, בגין חלק ניכר מהנושאים שנדונו בועדת העיצומים הועמדו עובדים של הבנק למשפט וכולם יצאו זכאים בדין, תוך שבית המשפט נותן גיבוי גם להחלטות שקיבלו. העיצומים אשר מתייחסים לבדיקה שבוצעה בשנת 2007-8 נוגעים לליקויים טכניים בעיקרם.

 

"הבנק מבקש להדגיש, כי מזה זמן רב שהוא פועל בנחרצות ליישום מלא וקפדני של כל הוראות החוק למניעת הלבנת הון והנו מאמין שליקויים מהסוג שהיו אינם קיימים עתה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
הפועלים. הליקויים תוקנו
צילום: ירון ברנר
חזקיהו. משימה אחרונה
צילום: אורי פורת
מומלצים