שתף קטע נבחר

מזהמים בבית: מה עושים עם הגזים?

החלונות והדלתות הסגורים בחורף חושפים אותנו לשלל מזהמים. אחרי שאווררנו את הבית ונלחמנו בעובש - הגיע הזמן להילחם בחומרים הרעילים שנפלטים לחלל באוויר בתוך ביתנו. כך תטהרו את האווירה בבית שלכם - חלק ב'

אחרי שביררתי מהי תסמונת הבניין החולה והתחלתי להתמודד איתה באמצעות אוורור הבית ומלחמה ברטיבות ובעובש - ניגשתי לאתנחתא מול המקרר, ואז הבחנתי בכיריים שלי ושאלתי את עצמי - מה עושים עם הגזים?

 

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet

  

הסתכלתי בדאגה על הלהבות הכחולות, שהבטיחו באותו הרגע איכות בישול מקצועי של סיר מרק מהביל. פחמן חד חמצני, כך נזכרתי לפתע, הוא גז חסר צבע וריח, שמצוי בעשן או אדים מבעירה כמו אלה המיוצרים על ידי מכוניות ומשאיות, תנורים או מערכות חימום אחרות הפועלות על גז.

 

הצטברות פחמן חד חמצני במקומות סגורים ללא אוויר צח מסוכנת ועלולה לגרום להרעלה משאיפת האדים. הסימפטומים השכיחים במקרה זה הם כאבי ראש, סחרחורות, חולשה, בחילות, הקאות, כאבים בחזה ותחושת בלבול. תעוקת חזה קלה תקפה אותי כשרכנתי לפתוח עוד קצת את חלון המטבח והדלקתי את קולט האדים כדי להוריד ריכוזים.

 

מכיוון שגלאי הוא דרך טובה לאיתור רמות גבוהות של פחמן חד חמצני, חזרתי למחשב לערוך חיפוש. לאחר מחקר מעמיק רכשתי גלאי עם חיבור לחשמל, בעל בטריית חירום וצג דיגיטלי, שקיבל ביקורות מעולות באתרים המבצעים בדיקות איכות עצמאיות למכשירים מסוג זה. הגלאי פשוט להפעלה ומשמיע צליל אזעקה במקרה של ריכוז גבוה של פחמן חד חמצני. רוב הגלאים דורשים חיבור למקור חשמל ומשום כך מכשיר עם בטריית גיבוי יעיל יותר במקרה של הפסקות חשמל.

 

אך היכן למקם את הגלאי בבית? בגלל שפחמן חד חמצני הוא בעל משקל נמוך יותר מהאויר וכן מכיוון שהוא יכול להימצא בסביבת אוויר חם שעולה כלפי מעלה, כדאי למקם אותו על קיר, בערך בין מטר וחצי לשני מטרים מהרצפה, או על התקרה.

 

 לא מומלץ לשים את הגלאי קרוב לתנור, אח או מכשיר בעירה אחר. אם הבית מורכב מכמה קומות נפרדות, מומלץ להשתמש בגלאי נפרד לכל קומה. אם ברשותכם גלאי אחד בלבד, רצוי למקמו קרוב לאזור השינה שלכם ולוודא כי ווליום האזעקה מכוון לרמה שתוכל להעיר אתכם.

 

אדון ראדון

גז הראדון הוא מסתנן בלתי נראה נוסף שאינו מביא בשורות טובות. מדובר בגז רדיואקטיבי הקיים בכל סוגי הקרקע ובחומרים המשמשים לבנייה כגון לבנים, אבן ובטון. הוא מתפרק במגע עם האוויר, נכנס אל מערכת הנשימה ורעיל מאוד בריכוזים גבוהים, עד כדי כך שהוא נרשם בארה"ב כגורם השני לסרטן ריאות.

 

מכיון שגז הראדון נכלא בין הקרקע לקירות או רצפות הבית ומשתחרר דרך סדקים או חורים, מילת המפתח היא איטום. יש להקפיד על איטום מוקפד של רצפות בטון, שיש או קרמיקה, איטום של יסודות במרתפים ואיטום מערכות סינון מים. אפשר להזמין בדיקת רדון מחברות המתמחות בתחום זה, שנעזרות במכשור מיוחד כדי לוודא כי הריכוזים בתוך החלל הם בטווח המותר.

 

חומרים רעילים

אם אחד מבני הבית אוהב לעשות פרוייקטים של איטום, צביעה ושאר עבודות שיפוצים לסוגיהן בכוחות עצמו, חשוב להקפיד לאוורר את החלל במיוחד באותם ימים. בנוסף לחדוות היצירה, מופצים לאוויר גם חומרים רעילים מתרכובות כימיות נדיפות (VOCs) מצבעי קיר או דבקים, העלולים לגרום אלרגיות, פגיעה במערכת העצבים ומחלות לב וסרטן.

 

לא צריך להבין הרבה במזהמי אוויר כדי לדעת שזה ממש מלכלך את הבית. במקרה שלי, כאשר שמזג האויר מתיר - העדיפות העליונה ניתנת לעבודות מסוג זה שניתן לבצע מחוץ לבית, בגינה או במרפסת. ובאותה נשימה, אם אתם חייבים הפסקה לצורך עישון סיגריה או סיגר, כדאי לעשות זאת במרפסת או בגינה וכך לנטרל לחלוטין הצטברות העשן בתוך הבית.

 

את מוצרי הניקוי הקונבנציונליים, שמכילים שלל כימיקלים המשתחררים לאוויר, אפשר להחליף במוצרי ניקוי טבעיים המכילים מיץ לימון, חומץ, מלח וסודה לשתייה וכך לנטרל חשיפה למזהמי אוויר שונים.

 

ורגע לפני שאפשר לנוח מכל המירוץ לחיסול המזהמים, אם אתם בדיוק בפרוייקט קניית רהיטים חדשים לחדר הילדים או חדר המשפחה, בדקו כי המוצר שאתם קונים אינו עשוי מתרכובת MDF - חומר מלאכותי העשוי מיציקת תערובת הומוגנית של גזרי עץ טחונים דק בשילוב חומרים מלכדים.

 

לצורך הדבקת MDF משתמשים בפורמלדהיד, חומר הפולט אדים מסרטנים. לעתים קשה לבדוק את תכולת הפורמלדהיד ברהיט המוגמר ולכן אין אפשרות לזהות אותו. לפיכך בחרו, אם אפשר, רהיטים מעץ מלא שאינו עבר טיפול או צביעה בחומרים כימיים או רהיטים מחומרים חלופיים, כמו במבוק. ושיהיה כירבול נעים.

 


כתבו לירוקה מקינואה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זהירות: פחמן דו חמצני
צובעים? פתחו חלון
צילום: Index Open
מומלצים