שתף קטע נבחר

בקרוב? טחינה משכם, בהשגחת הרבנות

האם בקרוב תוכלו לנגב משולי הפה טחינה כשרה שהגיעה משכם? בימים אלה נבחנת בקשה של מפעל פלסטיני לעמוד תחת השגחה ולקבל תעודת כשרות. בעל המפעל: "יש לנו חלום לקבל את התעודה ולזרום בעבודה"

שמה של הטחינה משכם תמיד הלך לפניה – ועכשיו רחוק עוד יותר: באגף הכשרות ברבנות הראשית התקבלה לאחרונה פנייה מבעל מפעל "עאלול" לטחינה וחלבה בשכם, שמבקש חותמת כשרות על מוצריו. ברבנות אומרים כי זו הפעם הראשונה שבה עסק ברשות מבקש תעודה - ולמרות מורכבות העניין, הם נוטים לאשר את הבקשה.

 

הפנייה לרבנות הראשית נעשתה לאחר שרשתות שיווק ועסקים בישראל הפסיקו לקנות את הטחינה מהמפעל, והן בשל החלטה של רשת שיווק להפוך לכשרה - ולהסיר מן המדפים את המוצר המגיע משכם.


טחינה עאלול. עוד מעט בסופר הקרוב לביתכם? (צילום: שחרורי)

 

ראגב עאלול, מנהל חברת עומר ורשדי עאלול בשכם, אמר ל-ynet: "בשנות ה-80 הייתה לנו תעודת כשרות, אך אחרי ששכם הועברה לרשות הפלסטינית היא נלקחה. עד אז היינו מחלקים טחינה להרבה מפעלים בתוך ישראל, ומאז היקף העבודה שלנו ירד מאוד.

 

"ביקשנו כעת לחדש את תעודת הכשרות, אבל לרבנים יש תנאים קשים כמו לא לעבוד בשבת ודרישה שאת התנור ידליק המשגיח. גם התבקשנו לשלם סכום של כ-20 אלף שקל לשנה. יש לנו חלום להחזיר את התעודה כדי לזרום בעבודה".


המפעל בשכם. עושים גם חלבה (צילום: שחרורי)

 

הפנייה של המפעל לרבנות נעשתה בעקבות מפגש מיוחד בנושא כשרות, שנערך לפני כחודש בתערוכת המזון ישראפוד, ביוזמת מרכז פרס לשלום. שלושה רבנים העוסקים בתחום, ואשר מתמחים במתן כשרות למפעלי מזון מחוץ לישראל, סקרו בפני 14 חברות המזון פלסטיניות את ההליכים הנדרשים כדי לקבל תעודת כשרות - ונראה שכעת הדבר קורם עור וגידים. 

 

במרכז פרס לשלום אמרו כי נבחנו פתרונות שונים לבעיית יכולת ההשגחה, ואחת מהן הייתה להתקין מצלמות מעקב אחרי המתנהל במפעל. במרכז הבטיחו להמשיך וללוות את התהליך, כולל בסיוע לרבנים לקבל מהצבא אישורי כניסה לתוך השטחים הפלסטינים.

 

ברבנות אומרים כי בעל המפעל הדגיש כי הוא מודע לכל הבעיות הנובעות מכך שהעסק שלו ממוקם באזור האסור לכניסת ישראלים, והבטיח לשאת בעלות ובאחריות של כל הנובע מכך.

 

מה עם ביקורות הפתע? 

על-פי חוק איסור הונאה בכשרות, תעודות ההשגחה ניתנות בכל יישוב על ידי הרבנות במקומית. באזורים שבהם אין רשות כזו, כמו יישובים ערביים בישראל, אחראית לכך "הרבנות לכשרות ארצית", שבעבר השתייכה לרבנות הראשית וכיום היא פועלת תחת הרבנות בנתניה. בהתאם לחלוקה זו הפנה אגף הכשרות ברבנות גם את הבקשה משכם אל הגוף הארצי, והוא שאמור להכריע בנושא.

 

מנכ"ל הרבנות בנתניה ומנהל מחלקת הכשרות בה, הרב ג'ילבר כהן, אמר ל-ynet כי אין מניעה עקרונית לאשר את הבקשה, אך יש בעיה להבטיח

עבודה יסודית של המשגיחים תוך שמירה על ביטחונם. לדבריו, בצד הפלסטיני התחייבו לתאם כל כניסה ויציאה שלהם עם כוחות הביטחון ולהצמיד להם אבטחה, ואולם ברבנות חוששים כי דווקא תיאום זה יוריד את רמת הכשרות, משום שהוא מונע אפשרות של ביקורות פתע.

 

ברבנות הראשית אומרים כי מוצר כמו טחינה קל מאוד להשגחה, אך חוששים ליצור תקדים שיחייב אותם בעתיד להעניק תעודות כשרות למפעלים פלסטינים שבהן העבודה מורכבת בהרבה. בימים הקרובים צפוי רב העיר נתניה, דוד שלוש, להכריע בסוגיה - ולאחר מכן יתקיים על כך דיון נוסף באגף הכשרות ברבנות הראשית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראגב עאלול. בעל המפעל משכם
צילום: שחרורי
מומלצים