ביהמ"ש: לבחון דרכים נוספות להקל על עמיר
בדיון בבית המשפט המחוזי בפתח תקווה בנושא תנאי ההפרדה של רוצח ראש הממשלה, הציעה המדינה לאפשר לו להיפגש עם אסיר נוסף לחצי שעה פעם בשבועיים. עורך דינו של עמיר טען שיש להוציאו מההפרדה: "גם ברגותי לא נמצא בהפרדה"
בית המשפט המחוזי בפתח תקווה הורה היום (ב') לפרקליטות לבחון צעדים להקל בתנאי מאסרו של יגאל עמיר, רוצחו של ראש הממשלה, יצחק רבין. בין היתר נבחנת האפשרות שעמיר ייפגש פעם בשבועיים עם אסיר נוסף למשך כחצי שעה. ההצעה הועברה לפרקליטו של יגאל עמיר לקראת הדיון בתנאי ההפרדה שלו בבית המשפט.
במהלך הדיון שנערך היום, הבהיר עורך דינו של עמיר, אריאל עטרי, כי רוצחו של ראש הממשלה רבין עומד בהתנגדותו להמשך החזקתו בהפרדה משאר האסירים. כמו כן, מאחר שהמדינה החליטה בשנים האחרונות להגדיר את עמיר כ"אסיר ביטחוני", העביר עו"ד עטרי רשימת שאלות שנועדו לבחון את התנאים שבהם מוחזק הרוצח, לעומת תנאיהם של אסירים ביטחוניים אחרים.
לטענת עו"ד עטרי, עמיר מופלה לרעה לעומת אסירים ביטחוניים וטרוריסטים שאינם מוחזקים בהפרדה. "מרואן ברגותי קורא ברצח של יהודים והוא לא נמצא בהפרדה, הוא מתראיין מהכלא", אמר.
נציג המדינה, עו"ד עודד קלר, הבהיר בדיון שהפרקליטות "תבקש מבית המשפט להאריך את תקופת ההפרדה בחצי שנה נוספת". הוא גם הדגיש שכעת עמיר לא שוהה בבידוד, אלא בהפרדה ושלפי שעה הוא עדיין מהווה סכנה לביטחון המדינה. עו"ד קלר הסביר כי קיים חשש שעמיר יפיץ את המשנה שלו. בנוסף, הוא ציין כי רוצחו של ראש הממשלה זוכה לקבלת ביקורים כל שבוע וכעת נבחנות הקלות נוספות.
"אין יכולת לאפשר תפילה בצוותא"
בתגובה טען עו"ד עטרי כי לא קיימת סיבה אמיתית להשאיר את עמיר בהפרדה מאסירים ביטחוניים. "זו אפליה ואין בסיס עובדתי לא לאפשר לעמיר לצאת מההפרדה".
בדיון סיפר עו"ד קלר כי הפרקליטות קיימה ישיבה עם גורמי ביטחון במטרה למצוא מתווה שייצא אל הפועל בתוך שבועיים. לדבריו, המטרה היא לאפשר לעמיר להיפגש אחת לשבועיים עם אסיר אחר לשיחה או לפגישה, ושיעשה זאת תחת פיקוח ובאופן הדרגתי. "האפשרות הזו לא הועלתה בפני המשיב אך נבחנת על ידי שב"ס וגורמי הביטחון, הדברים ייעשו בהסכמת המשיב, אף אחד לא יכפה עליו לעשות זאת".
הוריו של יגאל עמיר, גאולה ושלמה, בבית המשפט (צילום: ירון ברנר)
לגבי האפשרות להתפלל במניין, אמר נציג המדינה: "דברים נוספים נבחנו ויש קושי כזה או אחר, באגף ההפרדה אין בית כנסת ומטבע הדברים אין צורך בבית כנסת באגף הפרדה, אין את היכולת לאפשר תפילה בצוותא".
בסיום הדיון החליט בית המשפט לקיים דיון נוסף בנושא ריכוך תנאי הפרדתו
של עמיר בחודש הבא, והורה למדינה לבחון אפשרויות נוספות.
לאחר הדיון האשים עו"ד של עטרי את השב"כ והשב"ס בשימוש בהפרדה כ"סנקציה נגד עמיר". לטענתו, "זו סנקציה לא חוקית ונקווה שישנו את זה". אשתו, לריסה טרימבובלר, הוסיפה: "זהו מקרה חסר תקדים ואין סיבה להחזיק את בעלי בהפרדה. אין ליגאל שום משנה קיצונית אלו שטויות וזוהי נקמנות".
המדינה הציעה באחרונה להקל את תנאי מאסרו באמצעות "הפרדה זוגית", אך עמיר סירב. פרקליטו, עו"ד אבי מוסקוביץ' מהסנגוריה הציבורית, הסביר זאת בשעתו בכך ש"הפרדה זוגית תנציח את המשך החזקתו בהפרדה". לפני כחודש דחה בית המשפט העליון את ערעורו של יגאל עמיר, על ההחלטה להשאירו בהפרדה, וקבע כי החזקתו בהפרדה תימשך חצי שנה נוספת. עם זאת, שופטי העליון כתבו כי ניתן לדעתם לשקול בהארכה הבאה לאפשר לעמיר שהות קצרה עם אסירים נוספים תחת פיקוח, למשל לצורך תפילה במניין.