"ילדים מאושפזים במסדרון? לא זכור לי מצב כזה"
רופאים לחוצים, אחיות שכורעות תחת העומס, וילדים שמאושפזים במסדרון: ככה נראים מיון ומחלקת הילדים בבי"ח וולפסון. עם כמעט 200% תפוסה, אומרים מנהלים בבי"ח שטעויות עלולות לקרות ומודים: "לא זכור לנו מצב כזה". יו"ר הסתדרות האחיות: "אנחנו לא מספקות לחולים טיפול הולם"
על מיטה באמצע המסדרון של מחלקת הילדים בוולפסון, יושבת קארין בת ה-14 וגולשת באינטרנט. סבתה יושבת לידה וקוראת בספר, ומסביבן מהומה: רופאים ממהרים, אחיות טרוטות עיניים, תינוקות בוכים והורים מודאגים.
"לא הצלחתי לישון בלילה", היא מודה בביישנות, "היו הרבה אנשים שהסתובבו, ובמיטה לידי היה תינוק שבכה". ככה זה כשבמחלקת ילדים שבה רגילים לטפל בכ-35 ילדים ביום, מאושפזים 47, ומי שנמצא בחדר ולא במסדרון מוגדר כבר מזל. עם 188% תפוסה במחלקת הילדים, גם קברניטי בית החולים מודים: לא זכור לנו משבר כזה.
"לא זכורים לי מעולם ילדים במסדרון"
לאור העומס, נאלצו בוולפסון לאלתר פתרונות ובהם העברת בני נוער ממחלקת הילדים למחלקות מבוגרים מתאימות והסבת חדר המתנה לחדר אשפוז. עם
זאת, כפי שמסביר מנהל מחלקת הילדים ד"ר יצחק ברלוביץ, במצב של עומס קיצוני, עומדים הצוות הרפואי והמאושפזם בפני שתי סכנות מרכזיות: טעויות מצד אנשי הצוות העמוסים, וסכנת זיהומים והדבקות מחולה לחולה.
וולפסון אינו בית החולים היחיד שנמצא בבעיה קשה. באיגוד רופאי הילדים הזהירו אתמול כי ישנו עומס בלתי נסבל על מחלקות הילדים וחדרי המיון לילדים בכל הארץ. מחלקת הילדים בוולפסון רושמת את התפוסה הגבוהה ביותר היום (188%) אך גם אצל האחרים המצב מדאיג: הדסה עין-כרם (175%), אסף הרופא (168%), שניידר (159%), הלל יפה (155%), שערי צדק (154%), לניאדו (146%), סורוקה (142%) ואיכילוב (139%).
אתמול (א') נסגרו לכמה שעות חדרי המיון של בתי החולים העמק בעפולה, קפלן ברחובות וברזילי באשקלון.
ביממה האחרונה פנו רופאים רבים מבתי חולים רבים למשרד הבריאות וביקשו להנחות את מד"א לא להפנות אליהם חולים, אלא שבמשרד הבריאות הקשיחו את המדיניות לאור המצב בכל בתי החולים. "אנחנו לא מאפשרים יותר ויסות של חולים מחדרי המיון משום שכל בתי החולים בעומס", אמר היום ל-ynet גורם במשרד הבריאות, "סגירה של מיון אחד מובילה ללחץ על בית חולים שכן".
בין בתי החולים שפנו ביממה האחרונה ודיווחו על עומס ועל רצון לווסת למספר שעות חולים מהמיון ניתן למנות את איכילוב בתל-אביב, מרכז שניידר לרפואת ילדים בפתח-תקווה, העמק בעפולה, כרמל ורמב"ם בחיפה, וולפסון, ברזילי באשקלון וקפלן ברחובות.
מנתוני משרד הבריאות עולה כי במחלקות הפנימיות נרשמו אחוזי תפוסה גבוהים: הדסה עין-כרם (173%), הדסה הר הצופים (159%), לניאדו (158%), שערי צדק (148%), ברזילי (136%), נהריה (129%), בילינסון (123%) ואיכילוב (121%).
עוד עולה כי נכון לאתמול היו 800 חולים מונשמים בבתי החולים, כאשר 500 מהם שהו מחוץ ליחידות לטיפול נמרץ, דבר שמעמיד אותם בסכנה ודורש הקצאת כוח אדם מיוחד. במשרד הבריאות ציינו כי מספר כה גבוה של מונשמים לא נרשם בשנתיים האחרונות.
מנתוני המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות עולה כי התחלואה בשפעת דומה לשיעור הממוצע בשנים קודמות והתחלואה בדלקת ריאות גבוהה במעט יותר מאשר בשנים קודמות. לכן, לרופאים לא לגמר ברורי מה גורם ללחץ כה רב על המיונים והמחלקות הפנימיות.
האחיות: "אנחנו לא מספקות טיפול הולם"
אילנה כהן, יושבת ראש הסתדרות האחיות, מתריעה היום במכתב ששלחה לסגן שר הבריאות יעקב ליצמן כי האחיות אינן יכולות לעמוד בעומס הטיפול במחלקות בהן התפוסה עומדת על 150% ויותר. "בשעתם הקשה ביותר, החולים המאושפזים מוטלים ומוזנחים במיטות המוצבות במסדרונות ובמעברים לעיני כל, תוך פגיעה ביכולתנו להעניק להם טיפול הולם", כתבה. היא ציינה כי למרות שבמחלקות מאושפזים חולים מונשמים רבים, כוח האדם לא מתוגבר בהתאם.
היא הזהירה כי אם בתוך שבועיים לא יימצא פתרון לבעיה, האחיות לא יאפשרו
אשפוז של חולים במחלקות מעבר לתקן המיטות הקבוע. "האחיות אינן מסוגלות להעניק טיפול הולם ובטוח, הן תאלצנה לסגור את שערי המחלקות כל עת שיחרגו ממספר המיטות המורשות".
בתוך כך, אישה בת 34, אם לשניים מהצפון, מאושפזת במצב קשה בשל סיבוך של שפעת החזירים. האישה, ללא מחלות רקע, אושפזה בבית החולים העמק בעפולה וסבלה מסיבוך קשה בריאות. היא הועברה לבילנסון וחוברה למכשיר ECMO, מכונה המחליפה את פעילות הריאה.