יועמ"ש הכנסת: צינון לזרים שנישאו - לא חוקתי
במהלך דיון בוועדת הפנים, מתח היועץ המשפטי אייל ינון ביקורת חריפה על הצעת החוק שמקדם משרד הפנים, לפיה עובד זר שנישא בארץ יצטרך לצאת לחו"ל לפני שיקבל מעמד חוקי: "הממשלה התעלמה מבג"ץ". ח"כ כץ זעם - וכונה "פשיסט"
ביקורת משפטית חריפה על מהלכי משרד הפנים נגד העובדים הזרים: היועץ המשפטי של הכנסת, אייל ינון, אמר היום (ב') כי הצעת החוק שמבקש להעביר משרד הפנים, לפיה עובד זר שנישא בישראל ומבקש לקבל מעמד חוקי יצטרך לצאת מהארץ לתקופת צינון, היא "לא חוקתית".
במהלך דיון בוועדת הפנים של הכנסת, הזכיר ינון כי ההצעה הוסרה עוד בכנסת הקודמת, לאחר
שבג"ץ דחה אותה. "אני מתפלא שהממשלה התעלמה מבג"ץ והגישה שוב את החוק. דרישה של משרד הפנים שבני זוג כאלה יעזבו את הארץ - אינה עולה בקנה אחד עם זכויות אדם בסיסיות".
ועדת הפנים עסקה היום בחוק שעוסק מחד ב"כבילת" עובד זר למעסיקו לאזור הגיאוגרפי שבו הוא עובד, ומאידך מציעה שעובדים זרים שמצאו זוגיות בישראל והחליטו להינשא, יחוייבו לצאת מהארץ לתקופת צינון לפני שיוכלו לשוב לישראל ולעבוד כאן במעמד חוקי.
בית המשפט העליון קבע בשני פסקי דין, ב-1999 וב-2006, כי מדיניות כזו "אינה עולה בקנה אחד עם מושכלות ראשונים במשטר דמוקרטיה החרד לזכויות האזרח", וכי "גזרה זו, של חיוב בן זוג לנסוע לחו"ל, הינה גזרה קשה מנשוא".
"לבג"ץ אין סמכות לבטל חוקים"
"אף אחד לא כופר בזכות המדינה לבחון מעמד עובדים בלתי חוקיים", הבהיר היועץ המשפטי, "אבל, לא לגיטימי להתעלם מנישואין של בני זוג ולגרום בפועל לפרוק הזוגיות. בג"ץ שקל שם את זכות המדינה להטיל סנקציות על שוהים בלתי חוקיים, אך מהצד השני הבין את זה שזכות הזוגיות של כל אדם - היא בסיסית ביותר ואף חזקה יותר".
דבריו של ינון עוררו את זעמו של חבר הכנסת יעקב (כצל'ה) כץ מהאיחוד הלאומי, שטען כי בג"ץ אינו מוסמך
לבטל חקיקה של הכנסת. "אין זו זכות רשומה של בג"ץ", אמר כץ, "הכנסת רשאית לחוקק את חוקיה". דבריו עוררו סערה, ובעקבותיהם צעק לעברו חבר הכנסת שי חרמש (קדימה) "פשיסט", וחברי כנסת אחרים גינו את המתקפה על בג"ץ.
יו"ר הוועדה, דוד אזולאי מש"ס, פנה ליועץ המשפטי של הכנסת כדי שיפריד בין שני האלמנטים של החקיקה ויחד עם האגודה לזכויות האזרח יפעל למצוא את הדרך הנאותה למנוע שימוש בזכויות בסיסיות אלה, כך שינוצלו לשהייה לא רצויה בישראל.
כמו כן ביקש ח"כ אזולאי ממשרד הפנים למסור לוועדה נתונים נוספים על היקף התופעה. לעת עתה, ההצעה תתעכב בוועדה, לפני שתובא לאישור מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית.