שתף קטע נבחר

 

גבעתיים נגד רב העיר: "קיבל כסף, אין אברכים"

עיריית גבעתיים עצרה את הזרמת הכספים לעמותה בראשות רב העיר, יוסף גליקסברג, שלטענתה קיבלה כספים עבור אברכים שכלל לא גרים בעיר, תוך "חוסר ניקיון כפיים משווע". העמותה עתרה: "יש ניגוד עניינים, תפרו פה החלטה". בית המשפט הורה לעירייה לפנות ליועץ המשפטי לממשלה

לאן נעלם הכסף? עיריית גבעתיים הפסיקה את העברת כספי התמיכות לעמותה בראשות הרב הראשי של העיר, יוסף גליקסברג, לאחר שמבדיקה עלה כי במבנה שקיבלה עמותת "בית מדרש גבוה לתלמוד תורה ופוסקים", לא מתקיימת פעילות. העמותה עתרה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, שקבע כי העירייה תפנה ליועץ המשפטי לממשלה, ליועצים המשפטיים של משרדי הפנים והדתות ולרשם העמותות, על מנת לבדוק את קבלת התמיכות של העמותה.

 

העמותה של הרב גליקסברג, חבר מועצת הרבנות הראשית, עתרה לפני כמה שבועות לבית המשפט, בדרישה לחדש את העברת כספי התמיכות שמהם נהנתה במשך שנים. העירייה התעקשה שלא להעביר את הכספים, לאחר שבביקורות שערכה התברר כי אין פעילות במבנה שהועמד לרשות העמותה.

 

"בדקנו וגילינו שכל כספי התמיכות הועברו כמלגות לאברכים שלומדים במבנה של העמותה, וכלל לא גרים בעיר", הסביר בבית המשפט עו"ד של העירייה, שחר בן עמי. "הם גרים בערים חרדיות כמו בני ברק ומקורבים לרב העיר, ולאחר כל אלו טוענת העמותה שהיא מקיימת פעילות קהילתית".

 

עשרות אלפי שקלים בשנה 

מלבד כספי התמיכות שמהן נהנתה העמותה במשך שנים, טענה העירייה בפני השופטת יהודית שטופמן, "עולה חשד כי המבנה העירוני הועבר לעמותה ללא נוהל הקצאות וללא נוהל תמיכות מסודר, רק בשל מעמדו הרם של רב העיר השולט בעמותה. בדקנו גם את הדו"ח הכספי של העמותה, שלא שיקף פעילות. לא ראוי שרב העיר יקים עמותה, יקבל כספים, ואז יבוא לעירייה ויבקש עוד כספים. הפסול הוא שאדם רם מעלה שהוא הרב מקים עמותה ומנצל את קשריו ומקבל תמיכות". בעירייה ציינו כי התמיכה הכוללת בעמותה - כולל שווי שכירות המבנה, תשלומי הארנונה, החשמל והמים - הגיעה לעשרות אלפי שקלים בשנה.


לא הייתה פעילות. מבנה העמותה בגבעתיים

 

אך בעוד שבעירייה הגדירו את התנהלות העמותה "חוסר ניקיון כפיים משווע", בעמותה טענו מנגד כי הביקורות שנעשו במקום בוצעו "בשעות שבהן העמותה לא פעילה". נציג העמותה, עו"ד אייל נון, הסביר: "כפי שתופרים קריטריונים במכרז, תפרו פה החלטה לא לשלם את התמיכה. אין יסוד לטענות, ורובם לא קשורים לתבחינים".

 

עוד טענו בעמותה כי מנהל מחלקת מורשת ישראל בעירייה, אביחי ירום, שטיפל בביקורת על העמותה, נגוע "בניגוד עניינים (לטענתם הוריו מתפללים בבית כנסת אחר, שנהנה מתמיכות העירייה - י.ז), והוא לא הלך למקום בשעות הפעילות". הוא הסביר מדוע הכספים הועברו לאברכים: "עיקר הפעילות היא שיעורי תורה. האברך הוא זה שחוץ מזה שהוא לומד בכולל, גם נותן שיעורים ולכן רוב הכספים עברו לאברכים".

 

עו"ד בן עמי השיב לטענה על ניגוד העניינים: "פתאום נודע שההורים של הגורם הממליץ מתפללים בבית הכנסת הגדול ביותר בעיר שביקש תמיכה, וקיבל גם בשנים עברו, וכשהפסיקו לתת התמיכה לעמותה פתאום נופפו בזה שהוריו מתפללים בבית כנסת אחר. מדובר ברב עיר שלוקח מכספי ציבור, שיש לו השפעה עצומה על פוליטיקאים ואנשי מקצוע בעירייה, אני רוצה לראות שראש עיר יקים עמותה ויבוא לבקש תמיכה מהמועצה הדתית".

 

העירייה: כספים יחולקו רק על-פי חוק 

מעיריית גבעתיים נמסר בתגובה: "מפאת כבודו של הרב, העירייה מעדיפה להמתין עד למסקנות החוקר אשר ימונה לעמותה בראשותו ולא להרחיב בנושא בשלב זה. בכל מקרה, העירייה תמשיך לוודא כי כספי

הציבור בעיר יחולקו אך ורק על-פי החוק וטובת תושבי גבעתיים".

 

מקורבים לרב מסרו בתגובה: "אנו מברכים על כך שבית המשפט הורה להעביר לבדיקת היועץ המשפטי לממשלה את בדיקת דרך ההקצבות והתמיכות של העירייה. אנו דורשים שהנושא יועבר גם לבדיקת רשם העמותות כדי שאחת ולתמיד תיחשף הדרך בה פועלת העירייה".

 

המקורבים הוסיפו כי "בית המשפט נחשף לשיטת העבודה של נציג העירייה (ירום - י.ז) ולתפרים הגסים שבהם תפר את שלילת התמיכה מהעמותה ואף מצא לנכון להעיר הערות בעניין זה לעירייה. בא כוח בית המדרש, עו"ד נון, נענה בשמחה להצעה לפנות ליועץ המשפטי לממשלה ודרש בדיקה מקיפה של כל העמותות בנושאי דת שביקשו תמיכה מעיריית גבעתיים במהלך 2010". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב יוסף גליקסברג
וינשטיין. יבדוק את קבלת הכספים
צילום: יוני רייף
מומלצים