הצעה לנשיא חוף השנהב: פנה הכסא, קבל חסינות
ראש ממשלת קניה בא לאביג'ן בראש משלחת אפריקנית כדי להזהיר את לורן גבאגבו, כי המשך סירובו לעזוב את ארמון הנשיאות עלול להוביל לפעולה צבאית נגד חוף השנהב. ר"מ קניה: הכל תלוי בגבאגבו. אם יסכים לעזוב - נחפש עבורו פיתרון
משלחת אפריקנית ובראשה ראש ממשלת קניה, ריילה אודינגה, באה בצהריים (יום ב') לחוף השנהב בניסיון לשכנע את הנשיא לורן גבאגבו לפנות את כסאו. רשת BBC דיווחה כי המשלחת צפויה להציע לגבאגבו חסינות - אם יסכים לפרוש מתפקידו ולצאת לגלות.
נוסף לאודינגה הגיעו לבירה אביג'ן גם נשיאי סיירה לאון, בנין ואיי קייפ-ורדה, שכבר ערכו במדינה סבב שיחות בחוף השנהב בשבוע שעבר ללא הצלחה.
באותה פגישה הזהירה המשלחת, המייצגת את ארגון ECOWAS (ארגון 15 מדינות במערב אפריקה) כי גבאגבו מסתכן בפעולה צבאית להדחתו. איום זה צפוי להישמע שוב גם במהלך סבב השיחות הנוכחי.
"חיוני שנעניק לגבאגבו את 'התמריצים' שיקלו עליו לפרוש. אנו מנסים ליצור עבורו נתיב בטוח ומכובד החוצה מהתפקיד. אנו פועלים על-פי ההחלטות הבינלאומיות הקוראת במפורש לגבאגבו לפרוש. זהו מסמך העבודה שלנו. לא תהיה פשרה בנושא זה", אמר אחד מחברי המשלחת.
מלון" גולף" בו נצור הנשיא הנבחר אואטרה (צילום: AFP)
המשבר בחוף השנהב פרץ בתחילת החודש שעבר אחרי שהתברר כי גבאגבו נוצח על-ידי מנהיג האופוזיציה, אלאסן אואטרה. גבאגבו סירב לקבל את התוצאות, שהוכרו על-ידי הקהילה הבינלאומית, והושבע שוב לתפקיד הנשיא, בדומה לאואטרה. אלא שאואטרה נצור יחד עם ממשלת הצללים שלו במלון באביג'ן תחת אבטחה בינלאומית.
בסוף השבוע הציבו כוחות הביטחון, הסרים למרותו של גבאגבו, אולטימטום לאואטרה לפיו אם לא ייכנע - יפלשו חיילים למלון. הקהילה הבינלאומית ובראשה מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, הזהירו את גבאגבו כי מעצרו של אואטרה עלול לדרדר את חוף השנהב למלחמת אזרחים של ממש. אואטרה הציב מצדו אולטימטום לגבאגבו וזה פקע עם כניסת השנה האזרחית החדשה.
"משבר שני הנשיאים" בחוף השנהב מבטא במידה רבה את הפערים העמוקים בין צפונה המוסלמי העני של המדינה, לבין הדרום הנוצרי והעשיר יותר. אואטרה זוכה לתמיכת מיליציית המורדים המוסלמים השולטים מצפון לקווי הפסקת האש שנקבעו ב-2003. גבאגבו ואנשיו שולטים בדרום המרכז את עיקר הפעילות הכלכלית של חוף השנהב - הכוללת נתח של שליש מייצאו הקקאו העולמי.
אודינגה, שקרא אתמול להדחתו של גבאגבו בכוח, נשמע מתון יותר עם הגיעו לאביג'ן ואמר כי הוא שומר על "פתיחות" בכל הנוגע לפתרון המשבר בחוף השנהב.
"אנו רק רוצים לדבר איתו ונראה מה יקרה. הכל תלוי באופן שבו גבאגבו יתנהל. נחפש הסדר שיבטיח את ביטחונו ואת ביטחון תומכיו - אם הוא יסכים לפרוש", אמר. המשלחת צפויה לסיים את ביקורה בחוף השנהב מחר, ובעקבות תוצאות הביקור צפוי ארגון ECOWAS להחליט כיצד להגיב.
במקביל, ממשיכות להתרבות השמועות על הרוגים רבים מצד תומכי אואטרה, שנקברו בקברי אחים בלתי מסומנים בדרום המדינה. האו"ם דיווח בסוף השבוע כי לפחות 179 בני אדם נהרגו בעימותים שפרצו מאז החל המשבר, אולם נראה כי היקף ההרוגים האמיתי גדול בהרבה. החשש מהתלקחות אתנית הולך וגובר וכך גם זרם הפליטים החוצה מחוף השנהב - בעיקר לליבריה.