שתף קטע נבחר

בימ"ש באוגנדה: אסור לתקשורת לעשות אאוטינג

עיתון שהוציא מהארון 100 הומואים ולסביות מוכרים מתחומי פעילות שונים, נתבע על-ידי ארגוני זכויות אדם. כעת, פסק בית המשפט העליון כי האאוטינג אסור באופן גורף. ארגון זכויות אדם במדינה האפריקנית: "הפסיקה היא לא רק אבן דרך עבור חד-מיניים באוגנדה, אלא תקדים חשוב עבור מדינות אחרות"

בית המשפט העליון באוגנדה אסר אחר הצהריים (יום ב') על אמצעי תקשורת במדינה להוציא מהארון הומואים ולסביות ללא הסכמתם. BBC דיווח כי ארגוני זכויות אדם במדינה האפריקנית כינו את ההחלטה "תקדימית" לא רק עבור אוגנדה, אלא גם עבור מדינות אחרות.

  

הדיון בסוגיית ה"אאוטינג" באוגנדה עלתה לכותרות בחודש אוקטובר, אחרי שהעיתון "רולניג סטון" פרסם רשימה של 100 הומואים ולסביות מוכרים מתחומי פעילות שונים במדינה. בין היתר, פורסמו שמותיהם, תמונותיהם וכתובותיהם תחת הכותרת: "להוציא אותם להורג בתלייה".


שער העיתון "רולינג סטון" שהצית את המהומה (צילום ארכיון: AP)

 

הדיון בענישה על קיום יחסים הומוסקסואליים הוא אחד הסוערים ביותר באוגנדה. אשתקד הגיש חבר הפרלמנט דיוויד באהטי הצעת חוק ולפיה יוטל עונש מוות על "עבירות הומוסקסואליות מסויימות". הצעת החוק עוררה את זעמן של תנועות לשמירה על זכויות אדם בעולם, ונגנזה בעקבות גינויים בינלאומיים נרחבים.

 

לפי ההצעה, אין להסתפק בעונשים על הומואים ולסביות, אלא יש להטיל אחריות גם על הטרוסקסואלים העוזרים לחד-מיניים או לארגונים המסייעים להם. כך לדוגמא, גרסה ההצעה כי מי שלא ידווח למשטרה תוך 24 שעות על הומו, לסבית, ביסקסואל או טרנסג'נדר - יסתכן במאסר של עד שלוש שנים.

 

בעקבות האאוטינג שביצע העיתון, דיווחו ארגוני זכויות אדם באוגנדה כי רבים מהמופיעים ברשימה הותקפו, וכי קהילות ההומואים והלסביות חיות בפחד עוד יותר גדול מכפי שהיה בעבר.

 במהלך הדיון הציג העיתון טענה מוזרה לפיה כיוון ששלושת התובעים במשפט הם הומואים מוצהרים - לא ניתן להעניש את העיתון בכך שקבע שהם הומואים. 

 

פרקליטם של ארגוני ההומואים, עו"ד ג'ון פרנסיס אוניאנגו, אמר לאחר הפסיקה כי בית המשפט "לא רק אסר על העיתון לפרסם רשימות דומות בעתיד, אלא הרחיב את החלטתו לכל אמצעי התקשורת במדינה". לדבריו, השופט גם כי העיתון ישלם פיצויים בסך 1.5 מיליון שילינג אוגנדי (כ-600 דולר) לשלושת התובעים ואת כל הוצאות המשפט.

 

ארגון זכויות אדם אחר במדינה פרסם הודעה בה נכתב כי הפסיקה "היא לא רק אבן דרך עבור חד-מיניים באוגנדה, אלא תקדים חשוב עבור מדינות אחרות הדנות בסוגיות אלה".     

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה נגד הומואים באוגנדה (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים