קצינים על בילעין: צריך עובדות, לא דו"ח מהשערות
אחרי שבצבא מיהרו להסיק כי ג'וואהר אבו-רחמה לא נהרגה משאיפת גז מדמיע וככל הנראה כלל לא הייתה בזירת ההפגנה, מתחו קצינים ביקורת על הקביעה הנחרצת והחפוזה. "צריך להיות מאופקים, ולהתבסס על עובדות ולא על הערכות"
ההערכות שנשמעו אמש בצה"ל על כך שג'וואהר אבו-רחמה מבילעין לא רק שלא נחנקה למוות מגז מדמיע שפיזרו חיילים, אלא כלל לא הייתה בזירת העימות במהלך ההפגנה נגד גדר ההפרדה, עוררו את זעמם של פעילים שהשתתפו באירוע והבחינו באשה במו עיניהם. אבל הערב (יום ג') נשמעו גם בתוככי הצבא קולות שמתחו ביקורת על הסקת המסקנות החפוזה, שנעשתה מבלי שמלוא עובדות האירוע נבדקו.
"באירועים מסוג זה, ראוי לבחון ולבדוק את הדברים בצורה שקולה ויסודית, ולא למהר להסיק מסקנות שמבוססות על מחשבות", אמר ל-ynet קצין בצה"ל. הוא ציין כי בניגוד לאופן שבו נהוג לערוך תחקירים מבצעיים, הרי שבמקרה זה מתמקדת הבדיקה בממצאי מסמכים פלסטינים, שאינם מביאים להסקת מסקנות מוחלטות, אלא לכל היותר מעלים השערות בלבד.
השערות ולא עובדות. ההפגנה בבילעין בשישי האחרון (צילום: יוחנן ויילר)
אותו קצין התייחס גם לטענה שהעלה אמש פעיל השמאל יונתן פולק, שלפיה עיקר המסקנות שאליהן הגיעו בצה"ל התבססו על טעות סופר של רופא בבית החולים ברמאללה, ששגה ברישום השעות בתיקה הרפואי של ההרוגה.
"זה נכון שעולים סימני שאלה מהמסמכים שהוגשו, אבל לא ניתן להעריך באופן ראוי שהיא כלל לא הייתה בהפגנה רק בהתבסס על אי-הבנה בשעות שנכתבו בדו"ח, וגם לא על סמך העובדה שלא נערכה בגופתה נתיחה שלאחר המוות", אמר הקצין - והדגיש כי "ראוי להיות מאופקים יותר, עד שהדברים יהיו ברורים בצורה ברורה ויסודית ויישענו על עובדות ולא על הערכות".
קצינים אחרים בצה"ל אמרו גם הם במהלך היום כי הם מתקשים להאמין שאבו-רחמה אכן לא הייתה בזירת ההפגנה ביום שישי האחרון, אך עם זאת אמרו כי בהחלט ייתכן שמותה של האשה, שאיבדה גם את אחיה בנסיבות דומות, נגרם - כפי שאומרים בצה"ל - בשל בעיות רפואיות שמהן סבלה.
"בכל מקרה, מוטב להמתין עד שכל החומר יגיע מהפלסטינים, לבחון אותו יחד עם מידע שהתקבל ממקורות אחרים וכך לגבש תמונת מצב מדויקת, שאינה נובעת מאמוציות ותחושות", הם אמרו.
קברה של ג'וואהר אבו-רחמה. דרוש איפוק? (צילום: גיל יוחנן)
בצה"ל טענו כי מעיון בדו"ח הרפואי מאותו האירוע, לא ניתן לקבוע סיבה ברורה לנסיבות שהובילו למותה של אבו-רחמה. עוד ציינו, כי קבורתה נעשתה בהליך מזורז מבלי שבוצעה בגופתה נתיחה שלאחר המוות.
נוסף על כך, אמרו בצבא אמרו כי לפי בדיקה - נרשם כי אבו-רחמה הגיעה לבית החולים הפלסטיני בשעה 15:20, אך עברה בדיקות בשעה 14:45 - יותר מחצי שעה קודם לכן. הרישומים העידו על כך שניתנה לה כמות חריגה של תרופות, כאלה המשמשות לטיפול נגד הרעלות או סרטן הדם, וייתכן כי מדובר אף במנות יתר של סם.
מנהל ביה"ח ברמאללה: "היא מתה משאיפה גז"
בהמשך לקולות שעלו הערב בצה"ל נגד הקביעה הנחרצת, ביקשו בצד הפלסטיני להדגיש, בהתבסס על עדי ראיה, כי אבו-רחמה אכן השתתפה באותה הפגנה, נפגעה בה - ומתה בעקבות הנזק שנגרם לה.
סאהר בשראת, נהג האמבולנס שפינה את ג'וואהר, העיד כי "קיבלתי אותה בכניסה אל הדרך שמקבילה לגדר בזמן שהייתה שם הפגנה. היא עדיין הייתה בהכרה חלקית וענתה לשאלות. היא סיפרה שהיא נחנקה מהגז, ופיניתי אותה ישירות לבית החולים".
ד"ר מוחמד עידה, מנהל המרכז הרפואי ברמאללה שאליו הובהלה אבו-רחמה, אמר כי בניגוד מוחלט למסקנות שהתקבלו בצה"ל, נגרם מותה של האשה אך ורק בשל הגז המדמיע שפיזרו החיילים, ולא בעקבות כל מחלת רקע אחרת.
"היא מתה כתוצאה מכשל בריאות שנגרם בעקבות שאיפת גז מדמיע, והביא גם להתקף לב", קבע ד"ר עידה. "ג'וואהר הגיעה לבית החולים בהכרה חלקית, ואז איבדה את הכרתה".
מי שביקר גם הוא בחריפות את צה"ל והאשים כי המסקנות מהוות ניסיון לטייח את מה שהתרחש הלכה למעשה בשטח הוא עו"ד מיכאל ספרד, המייצג את תושבי בלעין במאבקם על הזזת תוואי גדר ההפרדה.
"מעניין איך הקצינים האמיצים שהולכים לאויב עם סכין בין השניים הופכים פתאום מוגי לב ופחדנים, כשמדובר בהפצת שמועות לא מבוססות", האשים ספרד. "עד היום לא הוצג ולו מסמך אחד שתומך במה שאותם גורמים עלומים אמרו. בהתחלה טענו שם שהיא שוחררה במצב קל לביתה, ביום שבת הייתה לה אסטמה, אתמול סרטן - ועכשיו היא בכלל לא הייתה בהפגנה. זו טענה שקרית, בגלל שצה"ל מסרב להכיר בעובדה הפשוטה שמפגינה הלכה להפגין וחזרה בארון".