שתף קטע נבחר

"אדישות ופחד הציבור מביאים לתמותה משפעת"

בעקבות מותו הטראגי של עידן בן ה-15 אתמול משפעת, קוראים רופאים מומחים: "הדבר העיקרי שיכול למנוע תמותה הוא החיסון, אבל חלק גדול מהישראלים אדיש או פוחד". 14 אנשים עדיין מאושפזים במצב קשה, 6 מהם ילדים

"השפעת קטלנית, מהרו להתחסן": כך אומרים היום (ד') ל-ynet רופאים מומחים. אתמול נפטר עידן לוי, בן 15 בלבד, יומיים לאחר שאושפז בבית החולים הלל יפה. לוי הוא השלישי שנפטר תוך זמן קצר משפעת. שניים שקדמו לו נפטרו משפעת החזירים; אחד מהם, בדומה ללוי, אדם בריא ללא מחלות רקע. נכון להיום, מאושפזים ביחידות לטיפול נמרץ 14 במצב קשה, שישה מהם ילדים.

 

 

שליש מהמתים משפעת - אנשים ללא מחלות רקע

"מחלת השפעת יכולה לגרום לסיבוכים גם באנשים בריאים ובעיקר בילדים", מדגיש פרופ'  אלי סומך, מנהל חטיבת הילדים בביה"ח וולפסון ומומחה למחלות זיהומיות, "במחקר שנערך בבית החולים וולפסון נמצא כי אחד מכל

1,000 ילדים בישראל נזקק אשתקד לאישפוז עקב שפעת, ובילדים קטנים שיעור האשפוז הוא כפול".

 

לדבריו, תמותה בילדים ממחלת השפעת היא נדירה. "שיעור התמותה בישראל היה בשנה שעברה כ- 3.6 מקרים למיליון, כולם סבלו ממחלות רקע. תמותה ממחלת שפעת בילד בריא היא נדירה מאוד, אך מוכרת בספרות הרפואית. בארה"ב נמצא כי קרוב לשליש מהילדים שנפטרו עקב שפעת החזירים לא סבלו ממחלות רקע". 

 

מדוע אם כן גורמת השפעת למוות באנשים בריאים? "הסיבה העיקרית לכך", מסביר פרופ' סומך, "היא זיהום חיידקי משני פולשני שנוטה להופיע מספר ימים לאחר תחילת המחלה. תמותה תוך זמן קצר לאחר תחילת המחלה תיתכן עקב סיבוכים נדירים כמו כשל נשימתי, דלקת של רקמת המוח או דלקת של שריר הלב. לעתים מתפתח במקביל זיהום משולב של נגיפי השפעת יחד עם זיהום חיידקי סוער. זיהום משותף כזה עלול להיות קשה ומסוכן יותר מזיהום בודד של כל אחד מהמזהמים".  

 

הדרך היחידה להימנע מתחלואה, מסביר המומחה, היא על ידי החיסון. "בשנה שעברה הביאו מלאי גדול של חיסונים לכל הישראלים, ושיעור ההתחסנות היה שוב נמוך. השנה שיעור ההתחסנות נמוך עוד יותר. מוות של צעירים הוא אירוע טראגי והתפרצות השפעות שוב מראה כי מחלת השפעת יכולה להיות קטלנית. הדרך היחידה למנוע את הסיבוכים, האשפוזים, ההדבקות הרבות והתמותה היא על ידי חיסון. החיסון הקיים לשפעת הוא בטוח, ונבדק לאורך שנים. חלק גדול מהישראלים פשוט אדיש, אחרים מגלים פחדים לא מוצדקים, מה שתורם להיקף העצום של התחלואה בשפעת שאנו רואים כעת בישראל ולסיבוכיה".

 

"אדישות, עצלות וחוסר מודעות גורמים לאנשים לא להתחסן" מוסיף ד"ר בועז תדמור, המישנה למנהל המרכז הרפואי רבין ומומחה לרפואה פנימית ואלרגיות. "חלק מתעלמים מהעובדה שהשפעת היא מגיפה שיכולה לגרום למוות. אצל בריאים לא ניתן לדעת האם הוירוס יהיה אלים ויגרום למוות, וזה תמיד מזעזע. לכן השפעת היא בהחלט מחלה ממיתה. על הציבור לגשת ולהתחסן, ולמנוע ככל האפשר הדבקה. חשוב לא להגיע חולים למקומות הומי אדם, כמו בתי ספר, גני ילדים ומקומות עבודה".

 

רוב החולים קשה - ממרכז הארץ

בתוך כך, העומס בבתי החולים ברחבי הארץ ממשיך להקשות על הרופאים, והצפיפות לא עוזרת למבקרים הרבים שמתעקשים להיבדק ולקבל טיפול - גם במחיר

המתנה שאורכת שעות רבות. בהודעת משרד הבריאות מהיום נמסר, כי שניים מהחולים מאושפזים במצב קשה מאוד, והם מטופלים באמצעות מכונה המחליפה את פעילות הריאה. בין החולים שמצבם מוגדר קשה נמצאים, כאמור, שישה ילדים.

 

מנתוני המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות עולה, כי המחוז שבו יש הכי הרבה תלונות על שפעת הוא מחוז מרכז, והכי מעט בירושלים. במחוז מרכז פנו 3,043 בני אדם לקבלת טיפול, בתל-אביב 1,649, בדרום 1,184 בצפון 1,125 בחיפה 848 ובירושלים 457 בני אדם פנו למרפאות. 

 

מהנתונים עולה כי בשבוע האחרון של דצמבר ביקרו במרפאות בסך הכל 8,306 בני אדם שהתלוננו על תסמיני שפעת.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיסון לשפעת יציל ממוות
צילום: AP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים