שתף קטע נבחר

 

ארה"ב: מתכנן טיל הפטריוט הלך לעולמו בגיל 91

הפטריוט החל את דרכו כטיל נגד מטוסים אך זה השתנה כשמהנדס ממוצא פולני וצוותו עיצבו אותו מחדש כדי לפגוע בטילים. המהנדס זגיסלב סטרוסטקי, שלחם בכובשים הנאצים במלחמת העולם השנייה, מת בראש השנה האזרחית בפלורידה

המהנדס האמריקני ממוצא פולני, שעמד בראש הצוות שפיתח את טיל הפטריוט, הלך לעולמו בגיל 91. זגיסלב סטרוסטקי לחם נגד גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה, היגר לארצות הברית ושם עמד בראש הצוות שפיתח את מערכת ההגנה מפני טילים.

 

אנדרו סטרוסטקי, בנו של המנהדס הקשיש, סיפר כי אביו מת בערב ראש השנה האזרחית בעיר מגוריו, סרסוטה שבמדינת פלורידה בארה"ב. הבן סיפר כי אביו היה לחם למען ארץ הולדתו, פולין, אחרי שהנאצים כבשו אותה ב-1939. בשל תרומתו הוא הועלה באופן סמלי לדרגת גנרל לפני שנתיים על ידי נשיא פולין דאז, לך קצ'ינסקי.


טילי פטריוט בשמי תל אביב (צילום: נתן אלפרט, לע"מ)

 

בשנת 1952 הוא היגר לארה"ב, וקיבל תואר בהנדסה שמונה שנים לאחר מכן, כשהיה בן 41. בשנות ה-60 מצא המהנדס הפולני עבודה כמהנדס נשק במשרדי צבא היבשה של ארה"ב במדינת ניו ג'רזי. אולם רק בראשית שנות ה-80 הוא שולב בפרויקט שעימו הוא מזוהה.

 

טילי הפטריוט היו עד אז חלק ממערכת טילים נגד מטוסים (נ"מ). סטרוסטקי קיבל צוות מהנדסים שעבד תחתיו כדי לעצב מחדש את המכ"ם ואת ראשי הנפץ כדי להסב את המערכת להגנה מפני טילים, ולא רק מפני כלי טיס.

 

המערכת החדשה נכנסה לשירות ב-1988 ונמכרה לכמה וכמה מדינות, בהן ישראל. היא הופעלה לראשונה במלחמת המפרץ הראשונה שלוש שנים לאחר מכן בניסיון להדוף את איום טילי הסקאד מעיראק לעבר ישראל וסעודיה. הצלחת הטילים,

 ששוגרו 40 פעם בזמן המלחמה, שנויה במחלוקת עד היום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי כהן
סוללת פטריוט בישראל (ארכיון)
צילום: אבי כהן
מומלצים