שתף קטע נבחר

 

ביהמ"ש בארה"ב: צלב על אנדרטה - לא חוקתי

בית משפט פדרלי לערעורים פסק כי אתר הנצחה בסן דייגו לזכר חללי מלחמת קוריאה, בהם יהודים-אמריקנים, פוגע בעיקרון הפרדת הדת מהמדינה. השופטים: "החוקה לא מתירה לממשל להפלות לא-נוצרים על ידי אימוץ סמל דתי מובהק"

בית משפט פדרלי לערעורים פסק אתמול (ג') שאנדרטה לזכר חללי מלחמת קוריאה בסן דייגו איננה חוקתית. בית המשפט נימק את פסיקתו בכך שהצבת צלב גדול מעל האנדרטה על ידי הממשל האמריקני פוגעת בעיקרון הפרדת הדת מהמדינה, שבא לידי ביטוי בתיקון הראשון לחוקה.

 

פסיקת בית המשפט היא שלב אחד במאבק משפטי ארוך, שהחל בסוף שנות השמונים בשמם של ותיקי מלחמה אמריקנים, בהם גם יהודים. שלושת שופטי בית המשפט לערעורים קבעו, בפסק דין שמשתרע על גבי 47 עמודים, כי המדינה צריכה לעשות כבוד לוותיקי מלחמה אמריקנים, מבלי לבטא זאת באמצעות סמלים דתיים – עובדה שנוגדת את העיקרון בחוקה נגד מיסוד דת.  


צלב המחלוקת. האנדרטה לזכר חללי מלחמת קוריאה בסן דייגו (צילום: AP)

 

השופטים החליטו שלא להורות על הסרת הצלב מהאנדרטה, שהוקמה בשנת 1954, אלא הותירו בפני הרשויות הפדרליות את האפשרות לעצב אותה מחדש באופן שיעמוד בקנה אחד עם החוקה האמריקנית. השופטים גם לא ציינו אילו שינויים צריכים להיעשות באנדרטה.

 

אתר ההנצחה לחללי מלחמת קוריאה בסן דייגו מתנשא לגובה של כ-15 מטרים וממוקם בהר סולידד. האנדרטה נרכשה מסן דייגו על ידי הממשל הפדרלי בשנת 2006, והמעבר אושר בחקיקה בקונגרס וקיבל אישור סופי לאחר שנחתם על ידי הנשיא דאז ג'ורג' בוש הבן.

 

המאבק המשפטי נגד האנדרטה החל ב-1989. פיליפ פולוסון, תושב סן דייגו, בוגר מלחמת וייטנאם ואתאיסט בהשקפותיו טען כי האנדרטה לזכר חללי מלחמת קוריאה מפלה לרעה ומדירה ותיקי מלחמה שאינם נוצרים. אל תביעתו של פולסון הצטרפו ארגון של ותיקי מלחמה יהודים ו"ההתאחדות למען חירויות אזרחיות" (ACLU).

 

דיוויד בלייר-לוי, חבר ACLU בסן דייגו, אמר בתגובה לפסיקה שבית המשפט פעל בצורה נכונה. "אנו מכבדים את אלה ששירתו את המדינה, אבל החוקה לא מתירה לממשל להפלות לא-נוצרים על ידי אימוץ סמל דתי מובהק", הוא אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם יהודים לחמו
צילום: AP
לזכר הנופלים
צילום: AP
מומלצים