שתף קטע נבחר

"רופאים שגולשים בפייסבוק מאיימים על החיסיון"

סקר בצרפת גילה כי 73% מהרופאים מנהלים פעילות חברתית עניפה בפייסבוק, חלקם גם עם מטופליהם. החוקרים מזהירים: הקשר בפייסבוק מסכן את החסיון ההדדי של רופא-מטופל

האם כבר ביקשתם חברות בפייסבוק מהרופא שלכם? אולי תיענו בחיוב: סקר שנערך בצרפת בקרב מאות רופאים, מגלה כי מרביתם מנהלים חשבון בפייסבוק וחלקם אף מקיים קשר עם המטופלים. הממצאים החדשים מעלים תהיות אם קיים חשש להפרת חסיון רופא-מטופל, והאם נשבר ה"דיסטנס" המסורתי בין הרופא לחולה.

 

חלק ממדרים, חלק חושפים

הסקר כלל 405 רופאים, סטאז'רים ומתמחים מבית החולים האוניברסיטאי רואן

שבצרפת. מהממצאים עולה כי 73% מהנשאלים הם בעלי חשבון בפייסבוק. שמונה מכל עשרה השיבו כי הם גולשים בפייסבוק מזה כשנה לפחות. אלה בעלי חשבון בפייסבוק היו לרוב צעירים יותר מעמיתיהם.

 

אחד מכל ארבעה התחברו לפייסבוק מספר פעמים ביום, אולם 49% השיבו כי הם גולשים בפייסבוק פעם ביום או מספר פעמים בשבוע. השאר ענו כי הם גולשים בפייסבוק מעת לעת אך לא באופן קבוע.

 

כמחצית מהרופאים אמרו כי הם מאמינים שהיחס בין רופא למטופל ישתנה אם המטופל יגלה את החשבון של רופאו בפייסבוק. כ-98% מהנשאלים אמרו כי חיפוש בפייסבוק יאתר בקלות את החשבון שלהם שבו פרטים מזהים אודותיהם, כולל השם האמיתי ותאריך הלידה. אצל 91% מהרופאים בעלי חשבון בפייסבוק, מוצבת תמונה אישית בכרטיס. כ-55% מהרופאים בפייסבוק מעדכנים את הקיר ו-59% אף מציינים באיזה בית חולים הם עובדים.

 

מעל מחצית מהנשאלים (61%) אמרו כי החשבון שלהם ממודר ואינו חשוף אלא לחבריהם, אולם 17% מהרופאים בפייסבוק אמרו כי אינם זוכרים אם החשבון שלהם מוגדר בפרטיות האתר. כ-6% מהרופאים ה"פייסבוקרים" קיבלו בקשת חברות ממטופל שלהם.

 

"אינטראקציה שהיא פתח לבעיות"

בעוד שמרבית המשיבים (85%) אמרו כי יסרבו אוטומטית לבקשת חברות מהמטופל שלהם, אחד מכל שבעה (15%) הודו שייתכן ודווקא יענו בחיוב לבקשה וישקלו כל מקרה לגופו על פי מידת המבוכה שיחושו, או מידת הקרבה למטופל.

  

"האינטראקציה החדשה בין רופא מטופל, בין אם רומנטית או לא, מעלה סיטואציות

בעייתיות", כתבו החוקרים בכתב העת BMJ Ethics שיצא לאור השבוע, "אינטראקציה זו אינה קשורה באופן ישיר לטיפול הרפואי".

 

"המידע על חייו הפרטיים של הרופא שהופכים נגישים בפייסבוק עשוי אף לאיים על החסיון ההדדי שצריך להתקיים בין רופא למטופל", הוסיפו החוקרים, "על הרופאים הגולשים בפייסבוק לדעת כי מידע ותמונות שהם מפרסמים עשוי להתפרש שלא נכון על ידי המטופל מחוץ להקשר של הטיפול הרפואי ועלול לא לשקף נכונה את ההתנהגות הנאותה שצריכה להתקיים בבית החולים או במרפאה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים