שתף קטע נבחר
 

ש"ס, קבוצת ישראמקו והג'ובים

דירקטורים בקבוצת ישראמקו מכהנים בתפקידי מפתח בעיתון של ש"ס "יום ליום". משרדי העיתון נמצאים בבניין שבו נמצאים משרדי ישראמקו. אף שח"כ נסים זאב מש"ס היווה השבוע את לשון המאזניים בוועדת הכלכלה שהצביעה נגד המלצות ששינסקי, אלי ישי אמר בתגובה: "נתמוך בהמלצות". תחקיר "כלכליסט"

"המלצות ועדת ששינסקי הן כפיות טובה של המדינה. ברוך השם סוף סוף גילו תגליות בעלות ערך חשוב לכלכלת המדינה. אי אפשר לגנוב ציבור בשם ציבור אחר למען הציבור". על האמירה הזו, מתוך ראיון ששודר אתמול בגלי צה"ל, אחראי ח"כ נסים זאב מש"ס.

 

  • בואו להגיב בעמוד הפייסבוק של ynet

 

השבוע, כשוועדת הכלכלה הצביעה באופן סמלי בנושא המלצות ועדת ששינסקי, נהפך זאב ללשון המאזניים בהצבעה. משהחליט שהוא מתנגד להמלצות, החלטת הוועדה כולה היתה להתנגד להן.

 

ייתכן שזאב בודד בעמדתו בתוך ש"ס. עם זאת, תחקיר "כלכליסט" מגלה רשת קשרים ענפה וסבוכה שפועלת הרחק מהעין הציבורית בין ש"ס לבין קבוצת אקויטל, שמחזיקה בחברת ישראמקו - אחת השותפות המרכזיות במאגר הגז תמר.

 

 

הקו המחבר בין ישראמקו לבין ש"ס הוא ביטאונה של ש"ס, עיתון "יום ליום". התחקיר מגלה שורה של בעלי תפקידים בהנהלת העיתון שמשמשים במקביל בעלי תפקידים בחברות שונות מקבוצת אקויטל ובחברת פוליגון, שנמצאת בשליטת קובי מימון.

 

כשם שזאב נהפך ללשון המאזניים בוועדת הכלכלה, כך בבוא היום גם שרי המפלגה עשויים להיות לשון המאזניים בעת ההצבעה המכרעת בממשלה (שכן סיעת הליכוד צפויה לתמוך בהמלצות וישראל ביתנו צפויה להתנגד).

 

מערכת הקשרים שנחשפת בתחקיר עלולה להכניס את חברי הכנסת של ש"ס ואת שרי המפלגה לניגוד עניינים חמור בעת שהמלצות הוועדה יגיעו להצבעות מכריעות בממשלה ובכנסת.

 

הון, שלטון ועיתון

בנובמבר 2003, אחרי חצי שנה של מגעים, הגיע העיתון להסדר חוב לאחר שנקלע לקשיים כספיים. ממסמכים שהוגשו לבית המשפט במסגרת הסדר החוב עולה כי המשקיע, שזהותו נשמרה בסוד, הזרים לעיתון 4 מיליון שקל מאז הסדר החוב להמשך הפעלתו כעסק חי ומחזיק כיום בכמחצית ממניות העיתון.

 

תחקיר "כלכליסט" מגלה כי מנהלי העיתון של ש"ס מכהנים במקביל כנושאי משרה בחברות מקבוצת אקויטל, בעלת השליטה בישראמקו. בנוסף, מהמסמכים עולה כי כל נכסיו של "יום ליום" משועבדים לטובת חברת מתי נכסים שבאמצעותה הזרים המשקיע את הכספים לעיתון.

 

עיתון "יום ליום" הוחזק עד לשנת 2003 בידי תנועת ש"ס, אולם בשנה זו הגיע לסף קריסה כשצבר חובות בהיקף של יותר מ־10 מיליון שקל. לעיתון מונו שני נאמנים זמניים, עו"ד אריאל פופר ורו"ח אמיר אליאס, לאחר שהעיתון הגיש בקשה להקפאת הליכים. הנאמנים פעלו יחד למציאת משקיע פרטי שייכנס לחברה במסגרת הסדר חוב עם נושיה.

 

עו"ד פופר איתר משקיע, אולם זה דרש לשמור על אנונימיות. את ההשקעה, כפי שעולה ממסמכי הסדר החוב, ביצע המשקיע האלמוני באמצעות שתי חברות: נורוויץ אחזקות ומתי נכסים ובניין. על פי דו"חות רשם החברות, הן נורוויץ אחזקות והן מתי נכסים ובניין מוחזקות בידי חברות אוף שור הרשומות בפנמה.

 

מבדיקה ברשם החברות עולה כי כל נכסיו של הביטאון של ש"ס משועבדים לטובת חברת מתי נכסים. החברה מחזיקה בשלוש מניות הנהלה בעיתון, במניית מערכת אחת וב־100 מניות רגילות. מנגד, תנועת ש"ס מחזיקה בשתי מניות הנהלה ובשתי מניות מערכת.

 

בדיקת "כלכליסט" ברשם החברות מעלה עוד כי חברת נורוויץ אחזקות מוחזקת בידי חברת נורגט אנטרפרייסס - גם היא חברת אוף שור מפנמה.

 

המבקר: להחשיב את הכסף למימון מפלגות

יש מי שיגידו שקשר של עיתון מפלגתי עם חברות פרטיות אינו מעמיד את חברי הכנסת ושרי המפלגה בניגוד עניינים כלשהו. אולם אפילו מבקר המדינה עמד על כך שהקשר בין העיתון לבין המפלגה אינו שטחי בלבד.

 

על פי דו"חות מבקר המדינה לעניין מימון מפלגות, מ־2006 ו־2007, הכספים שהזרים המשקיע לעיתון לא נחשבים לכספי מימון מפלגות, רק משום שהכנסת טרם הסדירה בחוק את אופן ההתייחסות לעיתונים הפועלים מטעמן של מפלגות. זאת אף שמבקר המדינה כבר קרא כמה פעמים למחוקק לעשות כן.

 

"בחשבונותיהן של הסיעות הנזכרות (ש"ס, אגודת ישראל ודגל התורה - ס"א) נמצאו תשלומים בעבור מודעות שפורסמו בעיתונים המזוהים עמן, אולם חלק הארי של המסרים התעמולתיים הועבר בעיתונים בצורה של כתבות, 'קריאות קודש' מטעם רבנים... שהסיעות לא שילמו בעבורם, וממילא הם לא קיבלו ביטוי בספרים", נכתב בדו"ח המבקר.

 

בהתייחסו לקשר בין עיתון "יום ליום" לבין ש"ס כתב המבקר כי "עיתון 'יום ליום' נרתם בגלוי למסע התעמולה של ש"ס לקראת הבחירות לכנסת ה־16 (הדברים נכונים גם לבחירות לכנסת ה־17 - ס"א). בעיתון הודפסו הן תעמולת בחירות מפורשת, המשתמשת בסיסמאות הבחירות של ש"ס וקוראת להצביע לסיעה, והן תעמולה באיצטלה של מאמרים מאת כתבים מקצועיים".

 

אלי ישי מברך את המשקיע החדש

כדי להמחיש את הקשר בין תנועת ש"ס לבין המשקיע המסתורי, כדאי לעיין במסמך מספטמבר 2003 החתום בידי יו"ר המפלגה אלי ישי, שנשלח ממכשיר הפקס של חברת אקויטל, בעלת השליטה בישראמקו, ובו קרא ישי לכל תומכי ש"ס לעשות מנוי על עיתון "יום ליום" על רקע גיוס המשקיע החדש לעיתון של המפלגה.

 

"עיתון 'יום ליום' נוסד בכדי להעמיק את הקשר עם התנועה הקדושה, להכניס לבתינו עיתון 'נקי' התואם את אורח חיינו. לא בכדי ראו בו גדולי ישראל כלי ביטוי נאמן ומזוקק להעברת דעת תורה לשלומי אמונים בכל אתר", כתב ישי.

 

"לאחרונה, נקלע העיתון למשבר כספי שהקשה על הוצאתו השוטפת ועל איכותו. לאור חיוניותו של העיתון, ננקטו הליכי התייעלות במטרה לצמצם עד למינימום את הוצאותיו ללא פגיעה באיכותו ובתוכנו. העיתון הצליח לגייס משקיע שיזרים כספים חדשים לעיתון וייתן לו זריקת עידוד להמשך הוצאתו", הוסיף ישי.

 

"כל מי שרואה עצמו תלמידו של מרן שליט"א ותנועת ש"ס קרובה ללבו", סיים ישי, "חובה עליו להימנות עם כלל מנויי העיתון ובעיקר לגייס מנויים חדשים לעיתון. אנא אחים, חושו לעזרת העושים במלאכת קודש זו".

 

רשת הקשרים בין ש"ס לישראמקו

מנכ"ל עיתון "יום ליום", רונן פרץ, משמש במקביל לעבודתו בביטאונה של ש"ס גם דירקטור מטעם בעלי השליטה בחברות אקויטל ונפטא המחזיקות בשליטה בישראמקו. בנוסף, מכהן פרץ גם כדירקטור בחברת הנדל"ן הציבורית פוליגון, שנמצאת כיום בשליטת קובי מימון, מכוח הסכם שליטה.

 

מימון משמש כיום יועץ בתשלום לחברות נפטא ונצבא מקבוצת אקויטל, ואף נפגש באחרונה עם שר האוצר יובל שטייניץ לאחר פרסום המלצות הביניים של ועדת ששינסקי, יחד עם יזמי גז נוספים.

 

זאת ועוד, הנאמן שמינה בית המשפט המחוזי בירושלים לביצוע הסדר החוב לעיתון "יום ליום", רו"ח רענן קופ, משמש מאז 2004 במקביל מבקר הפנים של פוליגון שבשליטת קובי מימון. עו"ד דב פישלר, בא כוחה של מתי נכסים, שהזרימה לעיתון את הכספים במסגרת ההסדר, משמש במקביל עורך דין פנימי של חברת נצבא שגם היא מקבוצת ישראמקו.

 

על פי רשם החברות, רפי מלאכי, שהיה בעבר ראש לשכת שר העבודה והרווחה בתקופתו של אלי ישי, שימש דח"צ בחברת פוליגון בשנים 2004-2002. בחלק מהתקופה, עד נובמבר 2003, כיהן גם כמנכ"ל "יום ליום".

 

עוד על פי רשם החברות, הדירקטורים בעיתון "יום ליום" הם יעקב ריינר, יגאל ינאי ויהודה אוחנה, גזבר מפלגת ש"ס. מלבד אוחנה, כל היתר שימשו בעבר או משמשים כיום נושאי משרה בחברות הקשורות לישראמקו.

 

כך, ריינר מכהן כדירקטור בחברת יחק, השולטת באקויטל. ינאי שימש עד שנת 2004 מנכ"ל חברת פוליגון. אלי קמר, ששימש מנכ"ל פוליגון בין 2004 ל־2008, שימש במקביל מורשה חתימה בעיתון "יום ליום". ואם לא די באלה, עיתון "יום ליום" שוכר את משרדיו בבית נפטא בפתח תקווה שבבעלות קבוצת אקויטל.

 

ישי: "נתמוך בששינסקי"

מש"ס נמסר בתגובה לתחקיר: "אלי ישי ומפגלת ש"ס יצביעו בעד מסקנות ועדת ששינסקי לכשאלו יגיעו לשולחן הממשלה". ח"כ נסים זאב מסר בתגובה: "אני לא בניגוד עניינים. אני זועק את זעקת אלפי המשקיעים שנפגעים ממסקנות ועדת ששינסקי".

 

מנכ"ל עיתון "יום ליום", רונן פרץ, המשמש גם דירקטור באקויטל, נפטא ופוליגון, מסר: "הדירקטורים בעיתון 'יום ליום' הם יגאל ינאי, יהודה אוחנה מש"ס ואני, שמשמש דירקטור ומנכ"ל העיתון. מוניתי כמינוי מקצועי ואני לא קשור לש"ס. ש"ס קובעת את התכנים בעיתון. אני מנהל את העיתון ברמה התפעולית".

 

יהודה אוחנה גזבר ש"ס: "הייתי דירקטור ב'יום ליום', אבל פרשתי וזה לא עודכן ברשם החברות. אני לא יודע מדוע רונן פרץ אומר שאני עדיין דירקטור בעיתון. למיטב ידיעתי, מונו במקומי דירקטורים אחרים מש"ס אך אינני בקיא בשמותיהם".

 

רו"ח רענן קופ מסר: "אני אכן משמש מבקר הפנים של פוליגון ונאמן לביצוע הסדר החוב של עיתון 'יום ליום'. העבודה כנאמן בעיתון 'יום ליום' היא טכנית, ואילו הייתי חושב שיש ולו אבק של ניגוד עניינים בין שני התפקידים, לא הייתי מכהן בהם".

 

מי המשקיע?

קופ: "המשקיע זה מתי נכסים".

 

של מי החברה הזו?

קופ: "אני לא זוכר".

 

עו"ד דב פישלר מסר בתגובה: "אני ייצגתי את מתי נכסים בנושא הסדר החוב בעיתון 'יום ליום'. החברה בבעלות בועז אברהמי, שככל הידוע לי, הוא חבר של קובי מימון".

 

העיתון שוכר משרדיו בבית נפטא.

פישלר: "יכול להיות שזה מקרי ויכול להיות שלא. אולי זה היה יותר זול. אם הציעו לבועז אברהמי, שמכיר את קובי מימון לא מהיום, איזשהו מקום - אז בטח כולם נהנו מזה.

 

בועז אברהמי סירב להגיב.

 

יוסי לוי, מנכ"ל ישראמקו היוצא: "אני לא קשור לכל הדברים האלו. אני מנכ"ל מקצועי ולא עוסק בכל היתר".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלי ישי
צילום: גיל יוחנן
קידוח לוויתן גז
צילום: אלברטוס
מומלצים