ילדים זה שמחה? תשאלו את שחקני בית"ר י-ם
שחקני הקבוצה מהבירה ארחו ילדים מבתי ספר, במסגרת פרויקט ''חברים בסביבה הוגנת'. טל: "הילדים מאוד התרגשו"
במגרש האימונים של בית"ר ירושלים בבית וגן, מתנקזים כל המתח והעצבים של שחקני הקבוצה בין משחק ליגה אחד לשני. בתחילת השבוע ביקרו במגרש קבוצה של תלמידי בית ספר, שבאו לשחק כדורגל עם שחקני בית"ר ירושלים וחשוב יותר, לשוחח עמם על הגינות בספורט.
התלמידים שייכים לפרויקט 'חברים בסביבה הוגנת', תוכנית ייחודית לטיפוח הסובלנות ומניעת אלימות בבתי הספר, הפועלת בחסות עיריית ירושלים ובשיתוף אגודות הספורט הירושלמיות. מטרת התכנית היא להטמיע את מסרי הסובלנות והכבוד ההדדי בין התלמידים בפרט ובני האדם בכלל. הפרויקט נועד להטמיע בילד כבר מגיל צעיר את אחד הדברים עליהם מבוסס הספורט.
במשך שש שנים עבד העיתונאי חנן שלאין על הפרויקט, אותו הוא מנהל. שלאין פועל בבתי הספר לאורך זמן, בשאיפה להימנע מטיפול חד פעמי בשיטת הזבנג וגמרנו. בנוסף למפגש אחת לשבוע בכיתה, יוצאים הילדים לפעילויות חוץ בית ספריות דוגמת האירוח בבית"ר י-ם, אירוח במגרשי הכדורגל והכדורסל תוך הכוונה של הילדים לנקודות צפייה מעבר להנאה מהמשחק עצמו. גם קבוצת הכדורסל הפועל ירושלים מבינה את חשיבות שיתוף הפעולה, ומארחת ילדים במשחקים במלחה והשנה אף נפגשו התלמידים עם שחקני הקבוצה.
בבית וגן פגשו הילדים את עמית בן שושן, אביתר ברוכיאן ועידן טל, איש משפחה ואבא גאה שביקר את הילדים במסגרת הפרויקט גם במפגשים קודמים: "זה דבר מבורך, ב'חברים בסביבה הוגנת' הם לומדים לכבד שחקנים אחרים בהם הם ייפגשו וגם בלי קשר לספורט, הם ילמדו לכבד בני אדם גם בחיים עצמם, שזה הערך החשוב ביותר בלעדיו אי אפשר להגיע לשום דבר בחיים".
שלאין משוכנע, כי המפגש עם השחקנים מעניק חוויה בעלת עוצמה בלתי ניתנת לשיעור: "המפגש עם שחקני בית"ר הוא אחד מרגעי השיא של התוכנית. הילדים מגיעים למפגש לאחר חודש וחצי של הכנה בפעילות משותפת עם מחנכות הכיתות ומנהל בית הספר. 'חברים בסביבה הוגנת' הינה תוכנית ייחודית, המשלבת את עולמות הספורט והתקשורת בצורה המעניקה לילדים כלים להתנהגות סובלנית בכיתה ובבית. אין ספק כי שיתוף הפעולה לאורך זמן ישפיע גם על התנהגות האוהדים במגרשים".
במהלך הפעילות, נפגשים הילדים גם עם עיתונאים, ספורטאים ושופטים, ושומעים מהם סיפורים העוסקים במסר של הגינות בספורט. אחד המפגשים המרגשים של הילדים היה עם יואב גליצנשטיין, מאבטח הפועל י-ם שנפצע מזריקת חזיז במשחק בין הפועל ירושלים לפועל חולון.
"היה מרגש לראות את התלמידים משחקים כיתה נגד כיתה במגרש האימונים של בית"ר", מספר אביחי דנינו, מנהל ביה"ס אבן העזר מהמועצה האזורית מטה יהודה: "זה נשמע קצת דמיוני שילדים מדברים ככה, אבל לאחר המשחק ניגש אחד התלמידים שהפסידו ואמר: 'אם לא היינו לומדים על הגינות בספורט, היינו עכשיו צועקים ומתבכיינים', זה מחמם את הלב לראות שהמסר של הפרויקט מחלחל לילדים בסופו של דבר".
"הילדים מאוד התרגשו" סיכם טל. "ראינו את זה עליהם כי הם היו מאוד קשובים אלינו. הם הצטלמו איתנו ונראה היה שזה משפיע עליהם לטובה, הם היו מאושרים. אני מאמין שאם הם ייקחו איתם 20 אחוזים ממה שלימדנו אותם, זה יהיה שווה את זה".