שתף קטע נבחר

 

חשש שסודנים לא יצביעו: הרוגים לפני המשאל

יממה לפני שתושבי דרום סודן יכריעו אם להתפצל מהצפון - ואולי לגרור את המדינה השסועה לעוד מלחמה - תקפו מורדים את צבא הדרום. החשש: רבים יפחדו לצאת להשתתף במשאל. כדי לאשר פיצול נדרש שיעור הצבעה של לפחות 60%

פחות מיממה לפני משאל העם ההיסטורי בסודן , והמתח מגיע לשיא: שני ארגוני מורדים התעמתו הלילה (שבת) עם צבא דרום סודן, לקראת המשאל שייערך באזור מחר, ובו יחליטו תושבי הדרום אם להתנתק מהצפון ולהכריז על מדינה עצמאית. לפי הדיווחים, לפחות תשעה בני אדם נהרגו בעימותים. גורם ביטחוני בכיר העריך כי הארגונים מבקשים להפחיד את התושבים ולגרום להם שלא לצאת מחר לקלפיות.

 

בין מלחמה לעצמאות - סודן על פרשת דרכים:

 

בסופה של ההצבעה על משאל העם, שתימשך כשבוע, צפויה המדינה הגדולה ביותר באפריקה להתפצל לשתיים. כדי לאשר את הפיצול צריכים התומכים בהכרזה על עצמאות הדרום להשיג במשאל רוב רגיל, אך זאת בתנאי שלפחות 60 אחוזים מ-3.9 מיליון בעלי זכות ההצבעה יממשו אותה. התקפות המורדים מעוררות את החשש ששיעור הצבעה כזה לא יושג.


הנשיא אל-באשיר בביקור בדרום. האמנם "יחגוג" את המשאל? (צילום: AP)

 

התקפות ארגוני המורדים נגד "צבא השחרור של עמי הדרום" (SPLA) אירעו אתמול בלילה והבוקר. "מדוע זה קורה כעת? אין ספק שהכוונה או המניע מאחורי המעשים הוא משאל העם", אמר הגנרל אקוויל טיטו מדוט, המפקח הכללי של משטרת הדרום. "ברגע שהעימותים האלה מתגלעים במדינות המחוז הללו, פירושו של דבר שיש אנשים שלא ייצאו להצביע, ואי יציאתם של אנשים להצביע - פירושה ששיעור ההצבעה הדרוש לא יושג".

 

מדינה ערבית, מדינה שחורה

דובר צבא הדרום, קולונל פיליפ אגוור, אמר כי כוחות הנאמנים למנהיג המורדים גטלואק גאי תקפו את כוחות ה-SPLA במהלך הלילה שבין שישי לשבת במדינת מחוז עשירה בנפט, הגובלת בצפון סודן. הוא אמר כי שישה מורדים נהרגו בחילופי האש האלה. לפי מדוט, גם במדינת המחוז ג'ונגליי אירעו עימותים אלימים בין חמושים בהנהגת מפקד המיליציה דיוויד יאויאו לצבא הדרום. בין ההרוגים שם היה גם אזרח אחד.

 

אם משאל העם שייצא לדרך מחר יעבור, המדינה הגדולה ביותר ביבשת השחורה תתפצל לשתיים - צפון סודן, שבה רוב

ערבי ומוסלמי, ודרום סודן, שבה רוב שחור ונוצרי או אנימיסט. דרום סודן תעלה בכך על המסלול בדרך להפיכתה למדינה הצעירה ביותר בתבל - בחודש יולי. במחלמת האזרחים שהתחוללה בסודן בשנים 1983-2005 נהרגו כשני מיליון בני אדם, ומיליונים אחרים נפגעו, והחשש הוא כי בפועל תוביל ההצבעה לחידוש הלחימה.

 

על נושאים שונים כמו חלוקת מרבצי הנפט העשירים, זכויות על מים וסימון קו הגבול - טרם הושגה הסכמה. ארגוני סיוע חוששים גם שתושבים מהדרום החיים בצפון ותושבים מהצפון החיים בדרום יהיו מטרה לתקיפות והתעללות. השבוע הצהיר נשיא סודן, עומר אל-באשיר מהצפון, כי "יחגוג עם הדרום" אם יצביע בעד פיצול, אך לא ברור עם יעמוד במילותיו - במיוחד לאור העובדה שהדרום עשיר בהרבה במשאבי טבע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סודן נערכת לקלפי. "עיתוי ההתקפות לא מקרי"
צילום: רויטרס
מומלצים