מאש כוחותינו: הורים משלימים, או נאבקים בצה"ל
בדיוק לפני שנתיים נהרגו ארבעה קצינים וחיילים מירי חבריהם בעזה. אחרי מותו של נדב רוטנברג, אבות שכולים בטוחים ש"זה חלק מהמערכה", אבל יש מי שטוען שצה"ל מעגל פינות ומתעלם
המשפחה יוצאת למסע ארוך וכואב, אומר הרב עמוס נתנאל, והוא מדבר מניסיון אישי. בדיוק שנתיים חלפו ממבצע עופרת יצוקה ומהתקרית שבו נהרג בנו, סרן יונתן (יוני) נתנאל, מאש צה"ל. בסוף השבוע נפל סמל ראשון נדב רוטנברג בגבול הרצועה, ועמוס מנסה להסביר כיצד הוא מתמודד עם הכאב שטומן בחובו גם תסכול. הורים אחרים שבניהם נהרגו מירי חבריהם דורשים תשובות נחרצות מהמערכת, וטוענים שאין מענה.
לפי התחקיר הראשוני, רוטנברג נהרג כתוצאה מכשל טכני ב-GPS של מערכת ירי המרגמות הממוחשבת. בינואר 2009 אלו היו טעויות מסוג אחר שגרמו למותם של ארבעה קצינים וחיילים, אבל האובדן הוא אובדן. "נדב מת לחינם", אמרה בשבת יהודית, אמו. אתמול ליוותה אותו למנוחות ביישובם, רמות השבים.
"הלב שלי עם המשפחה השכולה, שיוצאת למסע ארוך וכואב. כולם בוכים איתם", אמר הרב עמוס נתנאל ל-ynet. "אני יכול להתפלל שה' ייתן להם כוחות להתמודד ולבחור בחיים. התקרית הזו רק מזכירה לנו שאנחנו עדיין במלחמה, וחלק מהמחיר שאנו משלמים זה גם אש כוחותינו.
"זו הקרבה נוראה, כאב נוראי", הוא מוסיף, ומספר על ההתמודדות: "חייל שנהרג מאש כוחותינו נהרג על הגנת המולדת ועליו יאמר שהוא קדוש. שני דברים נותנים כוח - אמונה באלוקים, אנו מאמינים בנשמה שחוזרת לשמיים, ותמיכה של המשפחה והחברים, של המדינה והצבא. אנחנו משתדלים לקחת לתוך החיים שלנו את המידות שאפיינו את יוני, הבן שלנו".
עמוס נתנאל מאמין שצה"ל עושה די כדי לנסות ולמנוע טרגדיות נוספות. "צה"ל משקיע, גם המח"ט ישב אצלנו, תחקר. מתוך היכרות אישית וממפקדים שהיו אצלנו אני יודע שצה"ל משקיע מאמצים רבים, צריך לדרוש שתחקירים ימוצו עד תום. זה כואב לצה"ל ועושים הכול כדי שדברים כאלו לא יקרו. פעם בכמה זמן יש הרוג, אבל על מאות הפעמים שנמנע ירי כוחותינו על כוחותינו לא שומעים, זה חלק ממערכה. אני לא יודע מתי נגיע למצב שזה לא יקרה".
"גלנט לא ענה לי"
אליהו ורטמן, אבא של רס"ן דגן ורטמן ז"ל שנהרג מאש טנקים צבאיים בעופרת יצוקה, מכיר גם הוא במחיר הכבד שגובה המלחמה, ומבקש רק להשתתף בצער שנפל על עוד משפחה. "לבנו על ההורים של נדב ומה שמצפה להם. זאת מלחמה, וכל שיפוט של הדבר הזה כאילו אנחנו עוסקים בניסיון במעבדה הוא טעות. ככל שהציבור יפנים את זה יותר מהר, אנחנו גם נדע לטפל בדברים האלו יותר נכון".
הוריו של סמ"ר רוטנברג. נהרג בגלל כשל ב-GPS (צילום: עידו ארז)
לעומת ורטמן ונתנאל, ראובן שטרן, שאיבד את בנו סמ"ר ניתאי שטרן באותה תקרית לפני שנתיים, מקים קול זעקה. "היו יותר מכמה אירועים בשנתיים אחרונות. קיבלתי תחקיר, אני לא איש צבא אבל הוא היה מלא סתירות וחורים. פניתי לצה"ל, לאלוף פיקוד הדרום דאז, יואב גלנט, שאפילו לא טרח להשיב שקיבל את המכתב", הוא מוחה.
"נתתי זמן לברר את האמת, אבל התשובה האחרונה שקיבלתי באפריל 2010 מלשכת שר הביטחון אומרת שהנושא הועבר לבדיקת הצבא. במשך שמונה חודשים דממה מוחלטת", מוסיף האב השכול.
"אירוע כל כך קשה שבו נהרגו שלושה חיילים. ככל הנראה לא הופקו הלקחים - זה אומר שצה"ל לא מסוגל להפיק לקחים. לא יעלה על הדעת שבטכנולוגיות קיימות בשנת 2010 או 2011, שכוחות משותפים שנמצאים באותו שטח לא יכולים לזהות כוחות שנמצאים. שם, בשטח, נהרגים מיטב הכוחות.
"אם חייל יוצא ולא מסומן באופן אלקטרוני ומפקד טנק עלול לפגוע בו, אם מפקד טנק יוצא לשטח ולא מכיר את כל הכוחות שפועלם בשטח - יש מפקדים שאחראים על זה", טוען ראובן שטרן. "עם ישראל משלם מחיר כבר מדי. כך היה לפני שנתיים בעופרת יצוקה וכך קורה במשך שנתיים, בלי להתייחס לאירוע אחרון. פניתי לגלנט פעמיים והוא לא החזיר לי תשובה".
בדובר צה"ל בחרו שלא להגיב לטענות.