תקווה לתופרות: יעברו הסבה להיי-טק ותיירות
הממשלה אישרה את תוכניתו של שר התמ"ת, בנימין בן-אליעזר, להכשיר 1,400 תופרות מהפריפריה למקצועות מבוקשים. העלות: 17 מיליון שקל
פרויקט חדש של משרד התמ"ת יסייע לתופרות מאזורי הפריפריה להתמודד עם חרב הפיטורים המתנופפת מעל ראשן בעקבות קריסת ענף הטקסטיל, ולעבור הסבה למקצועות חדשים בתחומי האלקטרוניקה, המלונאות, הבישול האתני והתיירות. הפרויקט אושר (א') היום בישיבת הממשלה.
בשנים האחרונות הולך מספר המתפרות ומצטמצם, לאחר שגופים רבים, ובראשם מערכת הביטחון, החליטו לבצע רכש של מוצרי טקסטיל מחו"ל, שם העלויות זולות יותר. מספרת ליאם מאדי מהכפר ג'וליס בצפון, העובדת כתופרת 30 שנה: "פעם היינו כאן 180 בנות, הייתה עבודה לכולן והתפרנסנו בכבוד. היום אנחנו 55 תופרות, אבל המצב לא טוב ולא מקבלים עבודה כמו פעם".
כעת נרתם משרד התמ"ת לסייע לליאם ולחברותיה. כבר בשבועות הקרובים ייצא לדרך הפרויקט החדש, שבמהלכו יעברו כ-1,400 תופרות, בעיקר מאזורי הפריפריה, הסבה מקצועית. עלות הפרויקט 17 מיליון שקל.
בנוסף אישרה היום הממשלה הוראת שעה שלפיה יחויבו כוחות הביטחון לרכוש טקסטיל מתוצרת כחול לבן בלבד. אלא שמדובר בהוראה לשנתיים בלבד, שאחריה עלול ענף הטקסטיל להגיע שוב למשבר.
בעקבות זאת הורה שר התמ"ת לאנשי משרדו להכין תוכנית להסבה מקצועית לעובדי תעשיית הטקסטיל. "המטרה היא לא להגיע בעוד שנתיים למצב שבו נמצא את עצמנו מתמודדים עם מובטלים רבים", אמר בן-אליעזר. "תעשיית הטקסטיל הביטחוני לא תוכל להתמודד לאורך זמן עם התחרות הקשה מארצות המזרח, ולכן אנחנו נערכים מבעוד מועד".
במסגרת הפרויקט נערך בשלב ראשון מיפוי של מפעלי הטקסטיל בפריפריה. במקביל אותרו, בסיוע התאחדות התעשיינים, מפעלים שיהיו מוכנים לקלוט את העובדים לאחר שיעברו הסבה מקצועית. המיפוי העלה כי יש כיום כ-1,400 תופרות בגילאי 55-30, בעיקר מהמגזר הדרוזי, הנמצאות בפוטנציאל גבוה לפיטורים. כן התברר כי ביישובי הפריפריה קיים ביקוש לכ=1,650 עובדים במקצועות האלקטרוניקה, המזון, התיירות, וכן מטפלות וסייעות.
קורסי ההסבה יימשכו בין שלושה לשישה חודשים ובתמ"ת אומרים כי העלות הגבוהה יחסית של ההכשרות תשתלם למדינה בטווח הארוך. "אם העובדות ייפלטו משוק העבודה, המדינה תשלם לכל אחת מהן אלפי שקלים כדמי אבטלה והבטחת הכנסה, ומכיוון שמדובר באוכלוסייה שתתקשה למצוא עבודה במהירות, התשלומים האלה היו משולמים לתקופה ארוכה".
ליאם הגיבה בשמחה על התוכנית החדשה: "רוב התופרות שעובדות איתי נשואות בגילאי 20 עד 45. אין לנו בעיה ללמוד מקצועות אחרים, העיקר שתהיה פרנסה", היא אומרת.
הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"