מתקפה על נתניהו: מכשיר השתמטות החרדים
בקדימה ובארגונים למען חובת השירות הצבאי תקפו בחריפות את החלטת הממשלה על "רפורמה" בגיוס החרדי. יו"ר עמותת חדו"ש אמר כי האפליה הפכה למדיניות רשמית: "מבחינת הקואליציה דמם של תלמידי הישיבה אדום יותר". ראש השרות הלאומי: "מהלכים כאלה לא קורים ביום אחד"
באופוזיציה תוקפים בחריפות את התוכנית לגיוס חרדים לצה"ל ולשירות לאומי, במתכונת שאושרה היום (א') בממשלה. בקדימה טוענים כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, "מכשיר השתמטות תמורת הישרדות. מדובר בעבודה בעיניים ובמהלך ציני שכל תכליתו שקר הונאה והטעיית בג"ץ".
לפי היוזמה, מספר החרדים המשרתים בצבא צפוי להכפיל עצמו בתוך חמש שנים. אבל בקדימה אומרים כי "נתניהו סוחר במתגייסים לצבא והופך את שירותם הצבאי למטבע קואליציוני עובר לסוחר. לראשונה בתולדות המדינה קם ראש ממשלה ומכשיר באופן פוליטי וחסר בושה את ההשתמטות הצבאית בחוק תוך שהוא רומס את ערכיו של צה"ל כצבא העם ואת חשיבות השיוויון בנטל. נתניהו שיטה בשריו אך לא יצליח לשטות בציבור".
נתניהו מצדו אמר בישיבת הממשלה כי "לא ניתן שלאחוזים גדלים והולכים מהציבור יהיה פטור משירות תחת 'תורתו אומנותו'. מדינת ישראל לא תוכל לעמוד בזה, ועל כן אני מביא את השינוי המוצע כאן היום, שיתחיל תהליך הפוך, בדיוק כפי שעשיתי כשאחוז ההוצאה הציבורית היה גבוה מדי, ועלול היה למוטט את המשק".
פורום חובת השירות, המונה יותר מ-40 ארגונים חברתיים, גינה את החלטת הממשלה, וטען כי זו מעניקה פטור גורף לכל תלמיד ישיבה מגיל 22, "הדיבורים על רפורמת גיוס לא יצליחו להסתיר את העובדה שהממשלה בעצם הפכה את האפליה בין דם לדם למדיניות שלה", נכתב בהודעת הפורום, "זאת החלטה עוקפת בג"ץ, עוקפת כנסת ועוקפת ציבור".
אחד מחברי פורום חובת השירות, שחר בוצר, סגן יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, אמר ל-ynet: "לא יכול להיות שתהיה חובת שירות לחלק מהציבור שמשלם אפילו בדם, והחלק השני תהיה לו את האופציה, אם ירצה, של שירות לשנה, ומספר מצומצם בלבד ממנו יתגייס לצה"ל. אנו מתכוונים לייצר מחאה משמעותית בשל ההחלטה".
הוא קרא לבג"ץ לשים סוף לאיוולת. "יש מעט מאוד סיבות סביבם ניתן היה להתאחד, להתגבר על ויכוחים פוליטיים ולבוא בהסכמה כה רחבה של שיתוף פעולה, זה מראה על רצון העם, ומכאן אנחנו קוראים: הארגונים החברתיים לא יצליחו לבדם, קחו חצי יום חופש והצטרפו אלינו מהנקודה בה אנו נמצאים. ללא התגייסות של האזרחים לא באמת נצליח. זו חייבת להפוך מחאה עצמאית של כלל האוכלוסיה".
"דמם של תלמידי הישיבה אדום יותר"
גם בתנועות המנסות לקדם שוויון בין חילונים לדתיים בכלל, וחרדים בפרט, מתחו ביקורת על החלטת הממשלה. הרב אורי רגב, מנכ"ל עמותת חדו"ש - לחופש דת ושוויון, אמר בתגובה כי "לא רפורמת גיוס אישרה הממשלה אלא רפורמת השתמטות. לראשונה בתולדות המדינה האפליה בין דם לדם הופכת למדיניות ממשלתית רשמית. במקום לאפשר לצבא לגייס את החרדים כמו שהוא כבר הוכיח שהוא יודע, נותנים להם פטור גורף מגיל 22 ומבהירים: מבחינת הקואליציה דמם של תלמידי הישיבה אדום יותר".
הרב גלעד קריב מהתנועה ליהדות מתקדמת אמר כי אין כל בשורה אמיתית להשתלבותם של החרדים בשירות הצבאי או בשוק העבודה. "כל עוד ממשלת ישראל תמשיך לסבסד במאות מיליוני שקלים את תלמידי הישיבות, תמנע מהנהגת לימודי ליבה בבתי הספר החרדיים, ותפטור את החרדים משירות צבאי, יישאר ציבור זה מנותק מן החברה הישראלית. למרות הרוב המשמעותי בממשלה לאישור ההחלטה, הציבור הרחב סולד מחוסר השוויון ומן הצביעות שבהסדר 'תורתו אומנותו'".
ח"כ יוחנן פלסנר (קדימה), יו"ר הצוות ליישום חוק טל בוועדת החוץ וביטחון, תקף אף הוא ואמר כי משמעות ההחלטה שהתקבלה היא שכ-12 אלף אברכים במעמד "תורתם אומנותם" מקבלים פטור מיידי, בעוד שתוך 5 שנים אולי יגוייסו 2,400 אברכים לשירות צבאי שלא ברור מה טיבו.
"התוכנית, שהובאה במחטף לדיון בממשלה ואושרה ללא קבלת עמדת היועצים המשפטיים הרלוונטיים, תגרום להחרפת המגמה של קריסת מודל צבא העם", אמר פלסנר, "הציבור הנושא בנטל, כמו גם שופטי בג"ץ, לא יקנו את הספין החדש של נתניהו שמחלק פטורים בסיטונות ומנסה לשווק אותם כאילו מדובר במהפכה היסטורית לגיוס חרדים לצה"ל. הגיע הזמן ששרי העבודה, ישראל ביתנו והליכוד יתעוררו ויפסיקו לשתוק ולנהוג כעדר של כבשים תועות שנוהות אחר הגחמות של נתניהו".
"מהלכים כאלה לא קורים ביום אחד"
לעומת ההתקפות על התוכנית הממשלתית, יש גם מי שסבור כי מדובר בשינוי משמעותי שיקרין על החברה בישראל. השר משה (בוגי) יעלון, אמר כי להחלטת הממשלה יש "פוטנציאל לשינוי היסטורי שישפיע על פני החברה בישראל". לדברי הרמטכ"ל לשעבר, "הדרך הנכונה להתמודד עם האתגר אינה במהלך אחד, בכפייה או בדה-לגיטימציה והסתה נגד הציבור החרדי"
גם מנכ"ל מנהלת השירות האזרחי לאומי, שר-שלום ג'רבי, דוחה את ההתקפות כנגד החלטת הממשלה, וטוען כי מדובר בהחלטה היסטורית. "קל לצעוק שזה לא בסדר, ושכולם צריכים להיות לוחמים, וגם אני כקצין קרבי במיל' הייתה רוצה שזה יהיה המצב מוסרית. אבל אנו יודעים שמהלכים כאלה לא קורים ביום אחד".
בשיחה עם ynet הוסיף ג'רבי כי "זה לא שהחרדים יהפכו ציונים פתאום, אך כולם מרוויחים מההחלטה הזו, הם יכולים להשתלב בתעסוקה החוקית לאחר השרות, ויש שרשרת מזון ידועה: הבחור מפסיק לקבל קצבאות, נהייה יצרן,
החברה כבר לא מרגישה מקופחת – מזדהה עם החברה והקהילה, וזה הפתח להשתלבות מלאה גם בצבא".
ראש אכ"א, אלוף אבי זמיר התומך בתוכנית הממשלתית, מאמין כי ניתן לעשות שינוי. בתדרוך עיתונאים לאחר ישיבת הממשלה אמר אלוף זמיר כי מאז 1996 גדל מספרם של המשתמטים על בסיס "תורתם אומנותם" פי שלושה. הוא סיפר כי בניגוד לעבר, ברחוב החרדי יש כיום תמיכה בגיוס האברכים: "הרבנים מעודדים את הצעירים 'יושבי הגדרות' להצטרף לתוכנית. אנחנו בעיצומו של תהליך, ואני מאמין בשיטה של 'חבר מביא חבר'". לדבריו, "בקהילה שלהם כבר לא דוחים אותם. פעם המתגייסים לא יכלו לחזור הביתה עם מדים, אבל היום אין מצב שרודפים אחריהם".