המתיחות חוזרת: קלינטון "מודאגת" משייח ג'ראח
קידום הבנייה ליהודים בשכונה הערבית במזרח ירושלים שוב העלה את המתח בין ישראל לארה"ב. "התפתחות מדאיגה שפוגעת במאמצי השלום", אמרה מזכירת המדינה, "יש צורך במו"מ מכוונה טובה". היא גם התייחסה להערכת דגן על עיכוב בפצצה האיראנית: "נמשיך בסנקציות, שזה לא יטעה אף אחד"
הדחפורים עלו על המלון בשייח ג'ראח , והחזירו את ישראל למסלול התנגשות עם ארצות הברית: מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, גינתה אמש (יום א') את הבנייה היהודית בשכונה הערבית במזרח ירושלים וכינתה את הצעד האחרון "התפתחות מדאיגה". מוקדם יותר פרסמו גם בריטניה והאיחוד האירופי הודעות גינוי.
הבוקר החלו עבודות ההריסה במבנה מלון שפרד בשכונת שייח ג'ראח. בשכונה החדשה יוקמו כ-20 יחידות דיור המיועדות ליהודים. היזם של השטח הוא מי שנחשב כפטרון הבנייה היהודית במזרח ירושלים, ארווין מוסקוביץ'.
קלינטון, הנמצאת בביקור במפרץ הפרסי, פרסמה את ההודעה מאבו דאבי. "ההתפתחות המדאיגה הזו חותרת תחת מאמצי השלום שיעדם הוא פתרון שתי המדינות", היא מסרה. "באופן מיוחד, המהלך האחרון מנוגד להיגיון של הסכם הגיוני ונחוץ בין הצדדים על הסטטוס בירושלים".
מזכירת המדינה מתחה ביקורת נוקבת על צעדי הממשלה, ורמזה לגישה שלילית לכאורה של ראש הממשלה נתניהו:
"יש צורך במשא ומתן בכוונה טובה", הדגישה, "הצדדים צריכים להסכים במשותף על התוצאה שתממש את השאיפות של שני הצדדים לגבי ירושלים, והשמירה על המעמד שלה למען האנשים בכל העולם".
קלינטון הזהירה ש"היעדר פתרון לסכסוך מזיק לישראל, מזיק לפלסטינים, מזיק לארצות הברית ולקהילה הבינלאומית". למי שחשב שהאמריקנים מתכוונים להוריד הילוך במאמציהם לקדם תהליך מדיני, הבהירה קלינטון בהודעתה ש"אנחנו נמשיך ללחוץ עם הצדדים לפתור את נושאי הליבה, לרבות ירושלים, בהקשר של הסכם שלום".
תחת הקיפאון המדיני וחילופי ההאשמות בין הצדדים, השבוע אמורים להגיע לוושינגטון שליחו של נתניהו למו"מ, עו"ד יצחק מולכו, ונציג פלסטיני. זאת, ברקע הלחץ מכיוון מפלגת העבודה, שם מתגברים הקולות הקוראים לפרישה מהממשלה בשל חוסר התקדמות מול הפלסטינים. בלשכת ראש הממשלה לא התייחסו אמש להודעת קלינטון.
דגן לא מרשים את קלינטון
נושא שמעסיק יותר את מדינות המפרץ בהקשר האמריקני הוא איראן. קלינטון נדרשה להערכה המפתיעה מהשבוע שעבר של ראש המוסד היוצא, מאיר דגן, לפיה טהרן לא תשיג נשק גרעיני לפחות עד 2015. "שאף אחד לא יוטעה מהערכת מודיעין כזו או אחרת", אמרה, וציינה שהסנקציות יימשכו ביתר שאת.
"צריך לשמור על תשומת הלב במקום לו היא ראויה", הדגישה קלינטון, והביעה ביטחון שלסנקציות הנוכחיות על איראן יש "השפעה משמעותית מאוד". לדבריה, "אנחנו ממשיכים בלחץ כל הזמן כי האיראנים תמיד מחפשים דרך להתחמק מהסנקציות".
אירופה: לא מכירים בסיפוח מזרח ירושלים
לפני קלינטון, באירופה הזכירו לישראל שמבחינתם, מזרח ירושלים היא שטח כבוש. שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, גינתה בחריפות יתרה את את קידום הבנייה בשכונה הערבית. "זהו סמל פלסטיני", היא אמרה.
"התנחלות בלתי חוקית". ההריסות, היום (צילום: רויטרס)
"אני מגנה בחריפות את ההריסות של מלון שפרד והבנייה המתוכננת של התנחלות בלתי חוקית", מסרה אשטון בהודעה. "אציין שההתנחלויות אינן חוקיות לפי המשפט הבינלאומי".
שרת החוץ של האיחוד הוסיפה כי ההתנחלויות "מערערות את האמון בין הצדדים ומהוות מכשול לשלום"
וביקשה להזכיר גם שמזרח ירושלים היא חלק מהשטחים הפלסטיניים הכבושים, "והאיחוד אינו מכיר בסיפוח".
גם תת-שר החוץ הבריטי, אליסטר ברט, יצא נגד הריסת המלון, והדגיש כי היא "מעלה את המתיחות באזור באופן שאינו הכרחי".
על רקע מותם של ארבעה פלסטינים בנסיבות שונות בגדה המערבית בימים האחרונים, אשטון גם הביעה צער עמוק על אובדן חיי אדם וביקשה מהצדדים לחדול מכל פעילות אלימה.