חוק שעון הקיץ לא יעלה: "נתניהו מפחד מש"ס"
הצעת חוק של ח"כ תירוש, לפיה שעון החורף לא ייכנס לתוקף לפני 10 באוקטובר, אמורה הייתה לעלות היום בוועדת השרים, אך משרד רה"מ הודיעו לה ברגע האחרון: "זה לא יקרה, נקים ועדה". תירוש מאשימה: "בלשכת רה"מ חרדים מהחרדים"
בפני ועדת השרים לענייני חקיקה שתתכנס היום (ב') אמורה הייתה לעלות הצעת חוק של ח"כ רונית תירוש (קדימה), לפיה שעון החורף בישראל ייכנס לתוקפו מדי שנה לא לפני 10 באוקטובר. אלא שהצעת החוק לא תעלה כנראה לדיון בסופו של דבר, אחרי שמשרד ראש הממשלה הבהיר לתירוש כי אם ההצעה תובא לאישור היום - היא תיפול. במקום זאת, הבטיחו לה פיתרון מוכר: ועדה מיוחדת שתבחן את הנושא.
תירוש התכוונה להעלות את ההצעה בעקבות הסערה שפרצה בסוף השנה שעברה סביב הנושא, כשרבבות ישראלים חתמו על
עצומה לקיצור שעון החורף, שבישראל מתחיל הרבה לפני שאר העולם, לכאורה ללא הצדקה. התומכים בהכנסת שעון החורף לתוקפו בשלב מאוחר יותר של השנה ציינו כי הדבר יביא לחיסכון בכסף, עלייה באיכות החיים וירידה במספר תאונות הדרכים.
במשרד ראש הממשלה הסבירו בתגובה את ההודעה שהעבירו לח"כ תירוש, בכך שמתגבשת ועדה שתדון בעניין - ולכן אין סיבה להעלות את ההצעה. "אנחנו עושים עבודת מטה כדי לטפל בנושא, והוצע לחברת הכנסת תירוש לקחת בה חלק", אמרו. ממשרד ראש הממשלה נמסר כי ח"כ תירוש נענתה להצעה.
אלא שתירוש רואה את הדברים אחרת. לדבריה, כופפו אותה: "צלצלו אליי מלשכת ראש הממשלה, ואמרו לי שידחו את זה כי הם מקימים ועדה בראשות מזכיר הממשלה, צבי האוזר. הם כבר דחו אותי פעם אחת, כשאמרו שרוצים קודם לסיים עם ענייני התקציב, אבל אני מבחינתי אמרתי שאם תקום ועדה - שתקום מחר בבוקר, שתתכנס מחר בפעם הראשונה, ושאני אהיה שם. זו התקפלות בגלל הקואליציה, ואי אפשר כל פעם שש"ס תכתיב לנו את סדר החיים. בלשכת ראש הממשלה פוחדים מש"ס, הם חרדים מהחרדים".
"ש"ס טירפדו כי הרב אמר שלא"
תירוש אמרה כי אם הוועדה שהבטיחו בלשכת נתניהו לא תקום, היא תעורר סערה ולא תשקוט על השמרים. הצעת החוק של חברת הכנסת תואמה לדבריה עם ארגון רבני צוהר וגורמים בש"ס, תוך דאגה למצוא מועד קבוע שיתאים לשעות
התפילה של הציבור הדתי, כך שדתיים יספיקו להתפלל מוקדם ולהספיק להגיע לעבודתם. לדבריה, אחרי שסוכם על המועד הנוח ביותר, טירפדו בש"ס את ההסכמה.
"אחרי שלושה חודשים של ישיבות הם אמרו לי שאי אפשר, כי הרב עובדיה אמר שלא", טוענת תירוש. "מה שהשתמע מהדברים מבלי משים זה ניסיון לשכנע אותי שבשנה הבאה שעון הקיץ יהיה במועד נוח, ואף אחד לא יצעק, אבל אמרתי שישכחו מזה כי בשנה הבאה אלוהים גדול. השנה אנחנו הפסדנו, אבל בשנה הבאה לא נפסיד, ואני רוצה לפתור את זה אחת ולתמיד". גם השר סילבן שלום, שפועל בחודשים האחרונים לקידום היוזמה, הביע תמיכה בהצעת החוק.
השרים יטרפדו את "חוק אשכנזי"?
הצעת חוק שכן תעלה היום לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה היא "חוק אשכנזי" - ההצעה של ח"כ יואל חסון (קדימה) ואיתן כבל (עבודה), לפיה תקוצר תקופת הצינון למשרתים בכוחות הביטחון המעוניינים להפוך לשרים או חברי כנסת, כך שתעמוד על שנה וחצי בלבד במקום על שלוש שנים. השניים הסבירו כי ב-1969 נקבעה בחוק תקופת צינון של חצי שנה, והזכירו כי ב-2007 תוקן החוק בכנסת כך שתקופת הצינון הוארכה לשלוש שנים מיום השחרור מכוחות הביטחון.
השניים כתבו בדברי ההסבר לחוק כי אין ספק שתקופת הצינון המקורית של חצי שנה הייתה קצרה מדי, אך התיקון שהאריך את תקופת הצינון לשלוש שנים "הטיל מגבלה בלתי מאוזנת על ראשי כוחות הביטחון, שפוגעת בזכותם הדמוקרטית להיבחר
לכנסת כאזרחים מהשורה בהשוואה לבעלי תפקידים אחרים בשירות הציבורי והאזרחי". לדבריהם, קיצור תקופת הצינון לשנה וחצי ייצור את האיזון המתאים בין האינטרס הציבורי לשמור על אופיה הבלתי-תלוי של מערכת הביטחון לבין זכותם הדמוקרטית של ראשיה להיבחר לכנסת.
הנושא מעור עניין מיוחד לאור הפרסומים על כוונתו של הרמטכ"ל היוצא, רב-אלוף גבי אשכנזי, לעבור לפוליטיקה. עדיין לא ברור כיצד יציבעו השרים, אולם בכל מקרה - שר האוצר יובל שטייניץ, שיזם את חוק הצינון, יתנגד לשינוי.
ועדת השרים אמורה לדון גם בהצעת החוק של חברי הכנסת דוד רותם ורוברט אילטוב (ישראל ביתנו), בנוגע לקביעת מעמדם של בני זוג שבאו בברית הזוגיות. השניים הסבירו כי רבים מאזרחי המדינה אינם יכולים או רוצים להינשא באופן דתי, וכי הצעת החוק תיצור מסלול מקביל ושווה זכויות וחובות שבאמצעותו יוכלו איש ואשה אזרחי המדינה ליצור הסכם זוגי שאינו יוצר נישואים על פי הדין הדתי. הצעת החוק מפרטת את מכלול רכיבי ברית הזוגיות, החל במינוי רשמי ברית הזוגיות וכלה בהליכי התרת הברית על-ידי הרשם או בית המשפט.
Read this article in English