מחקר מוח: האזנה למוזיקה מהנה כמו סקס
באמצעות סריקות מוחיות מצאו חוקרים בקנדה שהאזנה למוזיקה משחררת במוח דופמין, החומר הגורם, בין השאר, לתחושת ההנאה מאוכל ומסקס. המחקר מהווה צעד נוסף בהבנה מדוע מוזיקה פופולרית כל כך וחוצת תרבויות
חשתם צמרמורת כששיר התנגן ברקע? יש לכך סיבה. חוקרים מצאו עדות נוספת לכך שהאזנה למוזיקה משחררת במוח כימיקלים הגורמים לעתים לתחושת הנאה, בדומה לתחושה שאחרי אכילת מזון טעים או סקס משובח. המחקר החדש פורסם בגיליון האחרון של כתב העת Nature Neuroscience.
מוזיקה אהובה משחררת דופמין
מחקרים קודמים הראו כי דופמין אחראי על תחושות הנאה שונות. דופמין הוא חומר ממכר המשתחרר במוח לאחר האכילה ובעת פעילות מינית ומסייע לתקשורת בין תאי עצב. דופמין הוא הגורם גם לתחושת האופוריה בצריכת סמים.
במחקר החדש, שערכו מדעני אוניברסיטת מקגיל במונטריאול, נבדקו שמונה מתנדבים שנבחרו לאחר שתיארו כי חשו צמרמורת בעת שהאזינו לנעימות מסוימות. החוקרים הניחו שניתן יהיה לצפות לשינויים מוחיים המעורבים בתחושות ההנאה אצל הנבדקים הללו.
הנבדקים בחרו מגוון רחב של קטעי מוזיקה שכללו קלאסי, ג'ז, פאנק, טנגו ואפילו חמת חלילים. הקטע המוזיקלי הפופולרי ביותר שנבחר היה "אדג'יו לכלי מיתר" של המלחין האמריקני סמיואל ברבר, הסימפוניה התשיעית של בטהובן, והיצירה "אור ירח"
של המלחין דביוסי.
הנבדקים עברו תחילה סריקה מוחית מסוג PET SCAN ובהמשך גם סריקות MRI. ההדמיות הראו כי המוח משחרר יותר דופמין באזור הקרוי סטריאטום בעת האזנה לקטעי מוזיקה אהובים, בהשוואה להאזנה לקטעי מוזיקה אחרים.
מאחר שהנבדקים כבר הכירו את קטעי המוזיקה, הסבירו החוקרים כי לא ניתן לדעת אם שחרור הדופמין נבע מהזיכרון או מתגובה טבעית לקטע המרגש. החוקרים אמרו כי בכוונתם לבדוק סוגיה זו. לדברי המדענים, ממצאי המחקר מסייעים להסביר מדוע המוזיקה פופולרית כל כך וחוצה תרבויות.