שתף קטע נבחר

 

חשודה בהרעבת קשישים לא תישפט: "חוסר עניין"

בני משפחותיהם של זוג ניצולי שואה בשנות ה-80 לחייהם, שהגיעו לתת-תזונה אחרי שהמטפלת הפיליפינית גנבה מהם את האוכל, נדהמו לגלות כי התיק נגדה נסגר. החודש היא תשוב למולדתה

איך דואגת מערכת החוק להגן על ניצולי שואה שנפלו קורבן למעשיה של מטפלת זרה שגנבה את האוכל שלהם, והגיעו למצב של תת-תזונה? במשטרה החליטו לסגור את תיק החקירה נגד החשודה, אזרחית הפיליפינים, בנימוק של "חוסר עניין לציבור". תוקפה של אשרת העבודה שלה בישראל תפקע בקרוב והיא תשוב למולדתה. קשה להאמין, אך עד אז היא תמשיך לשמש מטפלת מטעם חברת כוח האדם המעסיקה אותה. בני משפחותיהם של הקשישים זועמים על ההחלטה להתיר לה לחמוק מלתת את הדין על מעשיה ומאשימים כי "המדינה בגדה בהם".

 

 

ביולי האחרון נעצרה המטפלת, קטלינה אסתווס, בת 34, בחשד להתעללות בזוג הקשישים, בני 80 ו-82 מנתניה. מעצרה התאפשר בעקבות תלונה שהגיש נגדה בנם של השניים, שסיפר כי היא הרעיבה את הוריו וכי הגיעו לתת-תזונה למרות שהקרובים רכשו עבורם מזון.

 

הם גם תיארו כי בכל עת שהמטפלת שהתה במחיצתם, היו הוריו מפוחדים. במשטרה פתחו בחקירה, וממנה עלה כי ההתעללות בזוג הקשישים נמשכה לאורך ההשנים האחרונות, כשאסתווס נמנעה מלספק להם מזון באופן סדיר כפי שנדרשה, והעבירה אותו לחבריה. נוסף על כך, התברר כי היא אף הכתה את הקשישים לעתים קרובות, במקרים שבהם לא הייתה שבעת רצון מהתנהגותם.

 

אסתווס נעצרה למשך כמה ימים, וילדיהם של הקשישים שספגו את נחת זרועה ציפו כי החקירה נגדה תבשיל לכדי העמדתה לדין.

לתדהמתם, הם גילו בימים האחרונים כי אין כל כוונה להגיש נגד המטפלת המתעללת כתב אישום, ובמהלך החודש היא צפויה לשוב למולדתה כאזרחית חופשיה.

 

פרקליטם של בני המשפחה, עו"ד אלי בניה, שדרש הסברים על ההחלטה, קיבל בתשובה מכתב מראש שלוחת התביעות במשטרת נתניה, עו"ד רב-פקד מירית בן-מזור, שבו הסבירה כי התיק נגד המטפלת נסגר מחוסר עניין לציבור.

 

"חומר הראיות המצוי אינו מאפשר לנו לגבש יסודות של עבירות תקיפה או התעללות", נכתב שם. "במצב דברים זה, הרי שהראיות בתיק מצביעות, לכאורה, על ביצוע עבירת גניבה של פרטי מזון ורכוש נוסף, שבסופו של יום, לא הוצא מרביתו מבית הקשישים. בשים לב למהות העבירה ולאחר ששקלנו את מכלול השיקולים בעניין, החלטנו על סגירת התיק בכפוף לעזיבתה (של המטפלת) את הארץ".

 

בנם של השניים, יוסי, התקשה לקבל את ההסברים שסיפקה המשטרה ומחה בחריפות על הטיפול בתיק. "נהגנו במטפלת כאילו הייתה בת-בית. הכנסנו אותה לבית של ההורים ונתנו בה אמון מלא. בתמורה לנדיבות הזאת, היא בגדה בהם, הזניחה אותם וגנבה מהם. כולנו מרגישים פגועים ומאוכזבים ממעשיה. עכשיו ההורים נבגדו גם על ידי המדינה, שאמורה הייתה להגן עליהם בדיוק מפני אנשים כאלה".

 

עורכי הדין: "המומים מהמשטרה"

עו"ד טובה גוטמן מייצגת גם היא את בני המשפחה, יחד עם עו"ד בניה. השניים אמרו כי "אנחנו המומים מהתנהלות המשטרה, הפרקליטות ומחלקת התביעות, שהיו אמורות להגן על מרשינו. האשה הזאת הודתה בחקירתה שגנבה את האוכל ממש מפיהם של הקשישים, שהם חסרי הישע שהיא הופקדה על הטיפול בהם".

 

הפרקליטים הודיעו כי הם שוקלים להגיש תביעה אזרחית נגד העובדת ונגד פרקליטות המדינה בדרישה לפצות את בני הזוג על נזקי הרכוש שנרגמו להם. כמו כן, הם שוקלים לפנות ליועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, כדי לערער על ההחלטה לסגור את התיק נגד המטפלת. "מדובר היה במזון מיוחד שנקנה עבור הקשישים על-ידי בנם, והיא פשוט הרעיבה אותם.

אם זו לא התעללות, איננו יודעים התעללות מהי. ה'מטפלת' הודתה גם במעשי הגניבה נוספים, וכן בחיפוש בכליה אותר רכוש רב שמעולם לא הוחזר. היא וחברת כוח האדם שפעלה מטעמה לא שילמו פיצוי עבור הגניבות, אבל בפרקליטות ובמחלקת התביעות מצאו לנכון לסגור את התיק. מבחינתנו, מדובר בשערורייה של ממש, ואנו דורשים לקבל פיצוי בגין הנזק הכספי והנפשי שנגרם למרשינו".

 

בסיכום דבריהם, אמרו עורכי הדין כי "מדובר בגנבת חסרת מצפון שהמדינה נותנת לה פרס תמורת התנהגותה. היא תחזור הביתה בכוחות עצמה מבלי לתת את הדין. המסר שעולה מכך הוא שהפשע משתלם וששווה לגנוב מחסרי ישע שלא יכולים להתלונן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עו"ד אלי בניה
צילום: עידו ארז
אילוסטרציה
אילוסטרציה: עמית מגל
מומלצים