בנק ישראל מעריך: שכר הדירה יעלה בקצב מהיר
האינפלציה ב-2011 תעמוד על 2.6% והריבית תעלה עד סוף השנה ל-3.3%, כך מעריכים בבנק ישראל. בבנק אומרים שלא צפויות העלאות שכר. זאת, בשל עלייה בהיצע העובדים הודות לגידול בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה
חטיבת המחקר לאינפלציה של בנק ישראל מעריכה שבשנת 2011 יעמוד שיעור האינפלציה במשק על 2.6%. שיעור זה נמצא בתחום יעד האינפלציה שקבעה הממשלה (1%-3%). הריבית, מעריכים בבנק, תעלה עד סוף השנה לשיעור של 3.3%. עוד מעריכים בבנק שהשכר הדירה יעלה, אבל המשכורות לא יעלו השנה.
בחטיבת המחקר ציינו, כי הגורמים העיקריים לכך ששיעור האינפלציה צפוי להיות גבוה ממרכז תחום היעד (2%) הם: רכיב הדיור (שכר דירה) שצפוי להמשיך לעלות בקצב מהיר יחסית, עליית הביקושים לתוצר, ועליית מחירי האנרגיה והסחורות.
מנגד צוין כי למרות התרחבות הפעילות במשק עדיין לא ניכרים לחצים לעליות שכר עקב התרחבות מקבילה של היצע העובדים - בשל גידול בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה. כלומר, למרות עליית המחירים, לא צפויה העלאת שכר שאינה נגזרת מהסכמים במשק (כגון העלאת שכר מינימום - שהתרחשה לאחר דיוני הריבית).
בלי העלאות שכר - כמעט:
תמה השביתה בנמלים; תוספות שכר לעובדים
תני גולדשטיין
השביתה שנמשכה שלושה ימים מסתיימת הלילה בעקבות הסכם בין האוצר וההסתדרות; העובדים, שגם כיום מקבלים שכר גבוה מאוד, יקבלו תוספות שכר שינועו בין 6% ל-11%
בבנק ישראל מציינים, כי בחודש האחרון נרשמה התמתנות בעליית מחירי הדירות לצד ירידה בסעיף הדיור במדד המחירים בחודשיים האחרונים. זאת, בין היתר, על רקע העלאת מס הרכישה למשקיעים בדירה נוספת והעלאת הריבית על משכנתאות בריבית משתנה. אולם, בבנק סבורים שעדיין מוקדם להעריך אם מדובר בשינוי במגמה וטוענים כי ימשיכו לעקוב אחר ההתפתחויות בשוק הנדל"ן ולנקוט בצעדים למניעת עלייה במחירים.
נתונים אלה עלו בדיונים שקיים נגיד בנק ישראל עם צמרת הבנק, לקראת קביעת גובה הריבית לינואר 2010, בסוף החודש שעבר. כל אנשי בנק ישראל שהשתתפו בדיונים המליצו לנגיד סטנלי פישר להשאיר את הריבית על רמה של 2% בשל החשש שהעלאה נוספת תגרום להתחזקות השקל ועקב כך לפגיעה בתעשיינים. כמו כן, קיים עדיין חשש לפגיעה בצמיחה בעקבות העלאת ריבית, שתגרום להתייקרות האשראי וההלוואות שמעניקים הבנקים.
המשתתפים בדיון, ציינו כי השארת הריבית על רמתה הנוכחית פוגעת אמנם במאמצי הבנק לשמור על האינפלציה בתחום היעד שקבעה הממשלה, שכן העלאות ריבית תורמות לירידה במחירים של רוב המוצרים. עם זאת, הם צופים כי העלאת הריבית בארה"ב קרובה משחשבו עד כה ולכשתבוא, ניתן יהיה להעלות את הריבית בישראל מבלי שצעד זה יגרום להתרחבות הפער בריביות מול מדינות אחרות.
בבנק צופים הצמיחה במשק הישראלי תמשיך לעמוד על קצב שנתי של כ-4% בהתבסס על העלייה בביקוש למוצרים, העלייה במדד מנהלי הרכש והעלייה המתונה בייצוא. בבנק מוטרדים מהקצב הנמוך של העלייה בייצוא אך מציינים כי הנתונים בעניין זה תואמים את מצב הסחר העולמי, שנפגע עמוקות מהירידה בביקושים בצפון אמריקה ואירופה.
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים