נחשף: חיילים סינים נכנסו לשטח הודי בספטמבר
התקרית התרחשה בצפון קשמיר ובעקבותיה נועדו ראשי הממשלות של שתי המדינות ואשררו את ההסכם מ-1993 לשמירת השקט בגבול. התקרית נחשפה במהלך מסיבת עיתונאים שקיים הרמטכ"ל ההודי. "יש בינינו הבדלי השקפות"
חיילים סינים נכנסו בחודש ספטמבר לשטח הנמצא בחבל קשמיר ההודי ואיימו על פועלים שבנו מקום תחנת אוטובוס - כך חשף בצהריים (יום ב') רמטכ"ל צבא הודו, וי.קיי סינג. אמצעי תקשורת בהודו דיווחו כי התקרית אירעה סמוך לעיירה ההררית דמצ'וק, סמוך לקו ההפרדה הלא מסומן בין שתי המדינות. עבודות הופסקו ולא חודשו מאז.
אין זו הפעם הראשונה שכוח סיני נכנס לתחומה הריבוני של הודו בחבל המריבה קשמיר. התקרית החמורה ביותר אירעה ב-1962 והידרדרה למלחמה בין שתי המדינות. התקרית הנוכחית מעצימה את המתיחות ששוררת בין שתי המדינות המאוכלסות ביותר בעולם, הנמצאות בצמיחה כלכלית מואצת. בעקבותיה, נפגש בחודש שעבר ראש ממשלת סין, וון ג'יאבאו, עם עמיתו ההודי, מנמוהן סינג. השניים אשררו מחדש את ההסכם שנחתם ב-1993 לשמירת השקט בגבול.
במסיבת עיתונאים בניו-דלהי, הצהיר הרמטכ"ל כי מדובר בתקרית נקודתית שייתכן והתרחשה עקב "הבדלי השקפות" ביחס לשאלה היכן עובר הגבול. סינג הדגיש כי פועלי הבניין עבדו במקום באופן בלתי חוקי וכי סין והודו מחזיקות בדעות שונות בנוגע לתוואי קו ההפרדה. משרדי החוץ וההגנה של הודו בחרו שלא להגיב רשמית למקרה, וכך גם משרד החוץ הסיני.
חלקו הצפוני של חבל קשמיר מהווה אבן נגף - רדומה במרבית הזמן - בין הודו לסין. ניו-דלהי טוענת כי בייג'ינג כבשה ב-1962 שטח שגודלו 38 אלף קילומטרים רבועים והעניקה לו את השם "אקסאי צ'ין". סין מצדה טוענת לריבונות על שטח בגודל של 90 אלף קילומטרים רבועים, שחלקם נמצאים דה-פקטו בשליטה הודית.
מאז האירועים בתחילת שנות ה-60 ניהלו הודו וסין 14 סבבי שיחות בניסיון לפתור את הסכסוך הטריטוריאלי בקשמיר - ללא הצלחה.
המתיחות בין שתי המדינות גברה לאחר שסין כרתה שורה של הסכמים צבאיים עם פקיסטן - יריבתה הגדולה של הודו ממערב, הנתונה אף היא בסכסוך טריטוריאלי עם הודו בחבל קשמיר. סין מצדה זועמת על המקלט שמעניקה ממשלת הודו לממשלה הטיבטית הגולה ולעומד בראשה, הדלאי למה, וכן מוטרדת מאוד מהיחסים הטובים בין הודו לארה"ב.
חרף המתיחות, גדל היקף הסחר בין שתי המעצמות האסייניות בשנים האחרונות ואשתקד הוא הסתכם ב-60 מיליארד דולר. על-פי הערכות שונות, היקף הסחר צפוי להמשיך ולגדול בשלוש השנים הקרובות ולהגיע ל-100 מיליארד דולר.