אשכנזי: לא נכון ששר ביטחון יציע מועמד לאלוף
הדיון של הוועדה לביקורת המדינה בדו"ח המבקר שקבע כי הליך מינוי הקצינים הבכירים בצבא אינו ראוי, נפתח בביקורת על שר הביטחון שבחר לא להשתתף. אשכנזי התייחס להתערבות שרי ביטחון במינוי בכירים בצה"ל. ברק הסביר את היעדרותו: "לא מוכן להשתתף בהצגות תקשורתיות של גורמים פוליטיים"
ארבעה חודשים אחרי שמבקר המדינה מתח ביקורת חריפה על הליך מינוי הקצינים הבכירים בצה"ל, התכנסה הבוקר (יום ג') הוועדה לענייני ביקורת המדינה בכנסת כדי לדון בדו"ח, שקבע כי הצבא אינו עומד בקריטריונים שהוא עצמו קבע.במהלך הדיון אמר הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, כי הוא מתנגד שהדרג המדיני יחליט על מינויים של בכירים בצבא.
הרמטכ"ל אמר בדיון, בהתייחסו למינוי אלופים: "ככלל אני אומר שאני חושב שהנושא צריך להישאר בין הרמטכ"ל לשר הביטחון, אני מקבל את המלצות המבקר לעגן את הנושא בכתב ובאמות מידה. באשר למידת מעורבותו של שר הביטחון - אני חושב שהדבר איננו נכון. אני חושב שמפקד הצבא צריך להציע מועמדים, וסמכותו של שר הביטחון היא לדחות, או לבקש מועמדים נוספים. לא נכון שדרג אזרחי יציע מועמדים לתפקיד של לובש מדים.
מחמאות מהמבקר. אשכנזי ולינדנשטראוס (צילום: גיל יוחנן)
אחרי שהישיבה הסתיימה פרסם משרד הביטחון הודעה, לפיה ברק הודיע לפני כמה שבועות ליו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, כי הוא מוכן להופיע בוועדת ביקורת המדינה של הכנסת ובכל דיון בוועדות הכנסת אליו יוזמן.עם זאת, נכתב כי "שר הביטחון הבהיר כי אינו מוכן להשתתף בהצגות תקשורתיות בבימוים של גורמים פוליטיים".
במהלך הדיון אמר שר הביטחון לשעבר, ח"כ עמיר פרץ, כי הוא "השתמש בכלים האובייקטיביים, כדי לקבל את ההחלטה הראויה ביותר". הוא הוסיף: "יכול להיות שבין הרמטכ"ל ושר הביטחון תהיה הידברות מצויינת, אבל יכול להיות שגם יהיה אחרת. אבל ודאי לא הוועדה, לא הכנסת ולא המבקר, יכולים לתת דעתם על מה שיקרה".
יו"ר הוועדה, יואל חסון, הביע בפתח הדיון צער על כך ששר הביטחון החליט לא להגיע בדיון. כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, אהוד ברק סירב להשתתף בדיון יחד עם הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי. "אני מאוד מצטער שזאת הייתה החלטתו", אמר ח"כ חסון.
מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, שיבח את הרמטכ"ל על מאמציו ליישם את הדו"ח שחיבר. "אין לי אלא לבוא ולומר בענין הזה לשבחו של צה"ל, שבחו של הרמטכ"ל ושבחו של כל מי שעוסק בתחום הזה". עם זאת, הוא הבהיר: "אני לא יכול לומר שאין לי ביקורת מסוימת על דברים שלא בוצעו".
ויכוח על דרגת המזכיר הצבאי לרה"מ
לינדנשטראוס טען במהלך הדיון כי הגיע הזמן למנות אלופה בצה"ל. "יש מספיק תתי-אלופות ראויות", קבע, "צריך לתת על זה את הדעת. הגיע הזמן לעשות כן". הוא גם התייחס להליך מינוי המזכיר הצבאי לראש הממשלה: "היה ויכוח אם הוא צריך להיות אלוף. הייתה תמימות דעים בצה"ל שהדרגה צריכה להיות תת-אלוף. זה אחד הדברים שלא בא על פתרונו".
יעקב אור ממשרד המבקר סיפר כי בתהליכי המינוי של קצינים בדרגות סגן-אלוף ועד תת-אלוף ישנו תהליך ש"הולך ומשתפר", אבל בכל הנוגע למינויי אלופים, "אנחנו לא יודעים מה קורה שם". הוא הסביר כי "באשר לאלופים, בפועל אין תהליך. יש דו שיח, משא ומתן בין הרמטכ"ל לשר הביטחון. אין תיעוד, אין אמות מידה, אין דבר כתוב".
בדיון הבוקר משתתפים, בנוסף לאשכנזי ולינדנשטראוס, שרי הביטחון לשעבר משה ארנס ועמיר פרץ והרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ. גם נציגי משרד מבקר המדינה, משרד הביטחון וצה"ל ומשרד ראש הממשלה לוקחים חלק בדיון.
המבקר מיכה לינדנשטראוס בדק ומצא כי במחצית השנייה של 2007 ובמחצית השנייה של 2008, 34 אחוז מתוך כ-50 קצינים בדרגת סגן-אלוף שמונו, לא השלימו אפילו פרק זמן מזערי בתפקידם הקודם. כמו כן,
31 אחוז מהקצינים שמונו לדרגות אלוף-משנה ותת-אלוף, לא סיימו תקופה מלאה בתפקידם הקודם. שמונה קצינים בדרגת סגן-אלוף לא עמדו בדרישות ההשכלה או הניסיון הצבאי.
המבקר גם התייחס למינויו של תת-אלוף אבי אשכנזי, אחיו של הרמטכ"ל, לתפקיד מפקד המרכז לאימוני יבשה. לטענת לינדנשטראוס, למרות שמפקד הצבא לא השתתף בדיונים על מינוי זה, "טוב יהיה אם להבא ישתתף משקיף חיצוני בהחלטות מסוג זה".
בדיקת המינויים לתפקידי מפקדי חטיבות ואוגדות סדירות הצביעה על כך שכמחצית מבין הממונים החדשים לא עברו את ההכשרה הנדרשת לתפקיד. 43% ממפקדי חטיבות המילואים לא עברו את ההכשרה הנדרשת. המבקר ציין כי אמנם חל שיפור בהיבט זה ביחס לעבר, אבל מדגיש כי אפילו נתוני צה"ל עצמו - לפיהם 38% מהמח"טים ו-83% ממפקדי האוגדות לא עברו את ההכשרה הנדרשת - עדיין רחוקים מלהשביע רצון.