שתף קטע נבחר
 

מחבר מדד מלניק אופטימי: המשק יצמח ב-4.2%

התחזית של פרופסור מלניק לגבי המשק הישראלי גבוהה מזו שמופיעה בתקציב המדינה ובתחזיות בנק ישראל. לדבריו, ההשפעה העיקרית על הייצוא היא המצב בעולם ולא התחזקות השקל. "הירידה בייצוא תואמת את היחלשות הסחר העולמי"

פרופ' רפי מלניק, מחבר מדד מלניק, מגיש תחזית אופטימית למשק הישראלי לשנת 2011. מלניק, שנשא דברים בכנס בהרצליה, סבור שהמשק הישראלי יצמח ב-4.2% בשנה הקרובה – תחזית גבוהה יותר מזו שמופיע בתקציב המדינה ובתחזיות בנק ישראל.

 

  • הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet

 

מדד מלניק מאבחן בזמן אמת את רמת הפעילות ואת התפניות בפעילות המשקית בישראל. הוא מורכב מנתונים בסיסיים, שמתפרסמים על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

 

"אני רואה משק שהוא קצת פחות טוב מזה שהיה ב-2010, אבל לא בהרבה", אמר מלניק שהעריך כי שיעור האינפלציה צפויה לעמוד על 2.8%, בתוך תחום היעד של ממשלת ישראל (1%-3%). האבטלה, להערכתו, תעמוד על שיעור ממוצע של 6% תוך גידול של שיעור ההשתתפות בכוח העבודה.

 

לדברי מלניק, תחזיתו תואמת את המגמה במדד ת"א 100 בבורסה, המשמש אינדיקטור אמין למצב הכללי במשק, וגם את המגמה הצפויה בעולם כולו – ירידה קלה בקצב הצמיחה לעומת 2010, אך שמירה על מגמת ההתאוששות מהמשבר.

 

חלק ניכר מדבריו הקדיש מלניק לנושא השינויים הגלובליים, ובפרט להסטת הכיוון של הסחר העולמי לכיוון השווקים המתעוררים (דרום-מזרח אסיה ודרום אמריקה). "זו מגמה חשובה", אמר. "משקל הכובד של הפעילות הכלכלית עובר למזרח. אני לא רואה את אירופה מתאוששת בזמן הקרוב ממשבר החובות וגם בארה"ב לא צפוי שינוי בטווח הזמן הקצר".

 

מלניק הדגיש כי השוואה של נתוני הייצוא בישראל עם מגמת הסחר העולמי מראה כי ההשפעה העיקרית על מצב הייצוא היא המצב בעולם ולא הפגיעה ברווחי הייצואנים בעקבות התחזקות השקל. "הירידה בייצוא תואמת את היחלשות הסחר העולמי כולו", טען. "רק בשוליים ניתן להבחין בהשפעה של פגיעה בשיעור הרווח של הייצואנים".

 

לבסוף, הדגיש מלניק את הצורך בעידוד הייצוא לשוקים המתפתחים. "הכלכלה הישראלית קטנה וזריזה ויכול להגיב לשינוי במפת הסחר במהירות", אמר. "אם ניתן לייצר מדיניות שתעודד את הייצוא למזרח – זה רצוי ומבורך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופסור רפי מלניק
צילום: יותם פרי
מומלצים