באוויר: הקלות בתנאי הקבלה הרפואיים לקורס טיס
הקורס היוקרתי ביותר בצבא מוריד את הסטנדרטים לקבלה: בשנה האחרונה מצאו עצמם בקורס 10 מועמדים עם הפרעות קשב הנוטלים ריטלין, ואף כאלו שעברו ניתוחי לייזר בעיניים. עוד נשקל: קבלת מועמדים בעלי עיוורון צבעים קל ובעלי רגישות לגלוטן
ירפ"א, היחידה לרפואה אווירית, אחראית על המיון הרפואי של המועמדים לקורס הטיס וליחידות שלדג ו-669, ועל ביצוע בדיקות כשירות תקופתיות והכשרות לטייסים. רופאי היחידה דנים כל העת בכשירותם של מועמדים עם מחלות שונות. כך למשל נדונה בימים אלו בקשתו של נער חולה צליאק להתגייס לקורס טיס, ואם ניתן לספק לו מזון נטול גלוטן במהלך הקורס.
"עושים הכל כדי להתקבל לטיס"
גם ליקויי ראייה מהווים מכשלה בפני מי שמעוניין להתקבל לקורס טיס, והדבר דחף צעירים רבים לבצע ניתוחי לייזר בעיניים לפני המיונים. בשנה האחרונה ביצעו בחיל האוויר הקלה נוספת גם בתחום הזה. עד לאחרונה היתה ההנחיה שרק מועמדים שעברו את הניתוח לאחר גיל 21 ונמצאים שנה מיום הניתוח מבלי שראייתם השתנתה יכולים להתקבל לקורס.
"ההמלצה הרפואית היא לא לבצע ניתוח עיניים לפני גיל 21, כי בשנים שלפני כן גלגל העין עלול לגדול והראייה עלולה להשתנות", אומר ל-ynet רס"ן ד"ר אלון גרוסמן, מפקד המרפאה התעופתית בחיל האוויר, "נתקלנו בהרבה ילדים שלא התייעצו עם אף אחד ועשו את הניתוח, וכשהגיעו למיונים לקורס טיס אמרו להם שהם לא כשירים. מצד אחד אנחנו לא רוצים שילדים יתנתחו לפני הצבא, ומצד שני המציאות היא שאנשים עושים הכל כדי להתקבל לטיס. נדרשנו לסוגיה הזו והוחלט שאנחנו אמנם לא ממליצים על הניתוח בגיל צעיר, אבל אם מישהו כבר עשה נקבל אותו בברכה".
לאחרונה הוחלט להקל בסעיף מיון נוסף: אם בעבר נפסל כל מי שעבר חבלת ראש ודימום בילדות, לאחרונה אושר, תחת תנאים מסויימים, לגייס צעיר שנחבל בגיל 8 בכפוף לבדיקות נוירולוגיות. סא"ל ד"ר יובל, מפקד הירפ"א, מסביר: "אנחנו פותחים לדיון נושא כלשהו כשאנחנו רואים שיש יותר ויותר מועמדים שסובלים מהבעיה הזו מגיעים למיון ונפסלים. לעתים אנחנו בוחנים סוגיות רפואיות בעקבות ערעור של מועמד שלא התקבל".
נקטעה רגלו - וחזר לטוס
באשר לטייסים פעילים הסובלים מבעיות בריאות, מתקיימים דיונים ממושכים
לפני שחרורם מפעילות. "אין לנו בחיל האוויר 'ספיירים'", אומר סא"ל יובל. "אנחנו לא יכולים לפסול טייס ולקחת מישהו אחר במקומו. אנחנו לא יכולים להרשות את זה לעצמנו. בארצות הברית היד יותר קלה, אבל אצלנו יש משמעות לכל טייס ותיק".
אחד הטייסים שקיבלו הקלות הוא טייס קרב, כבן 35, שנפצע בנטישת המטוס ורגלו נקטעה מעל הברך. בתום שיקום מוצלח ולאחר שהותאמה לו פרוטזה הוא ביקש לחזור לטוס. בירפ"א בחנו את המקרה ואישרו לו לחזור לטייסת מסוקים. "הוא מחזיק כוננות כמו כל אחד ורץ למסוק באותו הקצב שכולם רצים", אמר סא"ל יובל.