בדיקה: כספומטים מזוהמים כמו אסלות ציבוריות
חוקרים מבריטניה בדקו דגימות ממכשירי כספומט ומאסלות בשירותים ציבוריים והופתעו לגלות שכולם מזוהמים בחיידקים רבים, חלקם אלימים ביותר לאדם ומסוכנים לחיי תינוקות. ההמלצה: לרחוץ את הידיים גם אחרי משיכת מזומנים
משכתם מזומנים מהכספומט? כנראה שמשכתם הרבה יותר. מחקר חדש שהתפרסם היום (ג') בעיתון הטלגרף בבריטניה מצא כי הכספומטים מזוהמים בחיידקים רבים, חלקם אלימים ביותר הגורמים למחלות קשות באדם. לדברי החוקרים, רמת הזיהום של הכספומטים דומה לזו של אסלות שירותים, ומומלץ לרחוץ את הידיים או להשתמש בג'ל אלכוהולי לניקוי לאחר משיכת המזומנים.
את המחקר ערכה חברת bioCot הבריטית המייצרת חומרים אנטי בקטריאליים. במחקר ביקשו המיקרוביולוגים לבדוק אם מכשירי הכספומט המשמשים אלפי אנשים ביום, ומצויים בסמוך למרכזי קניות, אכן מזוהמים ועד כמה בהשוואה לשירותים ציבוריים.
חיידקים צואתיים בכל הדגימות
החוקרים נטלו דגימות לתרביות מעבדה מאסלות שירותים ציבוריים בבריטניה, ומכספומטים הפזורים בסמוך אליהם. התרביות הועברו למעבדה לצמיחה למשך לילה. מכל הדגימות נתקבלו צמיחות של חיידקים צואתיים, וגם של החיידק פסאודומונס העלול לגרום לזיהומים מסכני חיים בתינוקות וילדים.
בריאיון לעיתונות בבריטניה אמר ד"ר ריצ'רד הסטרינגס, שעמד בראש צוות החוקרים, כי הוא ועמיתיו הופתעו מהתוצאות ומכך שמכשירי הכספומט מזוהמים באופן הדומה לשיעור הזיהום באסלות.
מחקר קודם שנערך בשנת 2008 על ידי חוקרים באוניברסיטת וירג'יניה הראה כי גם הבית מזוהם ביותר. מקומות שהיו נגועים במיוחד בנגיפים הם: שש מתוך 18 ידיות דלתות, שלושה מתוך 13 מתגי תאורה, שישה מתוך עשרה שלטים רחוקים, שמונה מתוך עשרת הברזים בחדר האמבטיה, ארבעה מתוך שבעה טלפונים, ושלוש מתוך ארבע ידיות של מדיחי כלים. נבדקו גם שלוש מלחיות, שנמצאו אף הן מזוהמות.
ציוד הרופאים במרפאות - מזוהם
במחקר אחר שנערך באותה שנה נבדקו צעצועים במרפאות הילדים. מהממצאים עלה כי נמצאו נגיפים ב-20% מהצעצועים שבמרפאות וב-30% מצעצועי המתנה שמקבלים הילדים בשל התנהגות טובה בזמן בדיקה או לאחר זריקה.
הזיהומים נפוצים ביותר גם בבתי חולים: מחקר שנערך בארצות הברית ב-2006 מצא שאחד מכל חמישה סטטוסקופים מזוהם בחיידקים אלימים ועמידים. רוב הרופאים הודו שאינם מחטאים את הסטטוסקופ בין מטופל למטופל. חלקם אף סיפרו שמעולם לא חיטאו את הסטטוסקופ שלהם. גם אלונקות, ידיות הברזים, ידיות הדלתות, מקלדות ועכברי מחשב, מכשירי אק"ג, מדי לחץ דם ומדי סטורציה המולבשים על האצבע התגלו כמכשירים עתירי חיידקים שאינם מחוטאים כלל לאחר השימוש.
מסקר שנערך בשנה שעברה בארצות הברית עלה כי 33% מהגברים וכ-12% מהנשים לא טרחו לרחוץ ידיים לאחר ביקור בשירותים ציבוריים. בסך הכל העלה הסקר כי רק 77% מהנסקרים רחצו ידיים.
אם עדיין לא השתכנעתם ברמת הזיהום בשירותים ובחשיבות שטיפת הידיים,
מחקר שערכה המועצה להיגיינה בארצות הברית מצא כי בחדר השירותים מצויים כשלושה מיליון חיידקים על כל שטח של שישה סמ"ר, כאשר מיקומם משתנה כל הזמן.
המרכז לבקרה ולמניעת מחלות (CDC) בארצות הברית ממליץ לשטוף ידיים במים ובסבון במשך 20 שניות או להשתמש במטלית חיטוי לידיים שמבוססת על אלכוהול במקרה שאין מים וסבון.