10 כללים לדעת אם רופא המשפחה מתאים לך
האם הרופא שלכם יודע להתייעץ כשצריך, מעודכן דיו, והאם יש ביניכם כימיה? בחירת רופא משפחה טוב היא המפתח לקבלת טיפול רפואי נכון. 10 כללי ברזל שינחו אתכם
1. ההתמחות שלו מתאימה
במדריכי השירותים של קופות החולים תמצאו תחת הסיווג "רופא משפחה" גם רופאים כלליים ופנימאים. בשלושת המקרים מדובר ברופאים ראשוניים. כלומר, הראשונים שפוגשים את המטופל בכל בעיה בריאותית שמתעוררת.
הרופא הכללי לא עשה התמחות מיוחדת. הפנימאי המשיך את לימודיו בהתמחות ברפואה פנימית, העוסקת באבחון ובטיפול במחלות שאינן דורשות התערבות ניתוחית. נטייתו לטפל בחולים כרוניים וחולים מורכבים, הסובלים לרוב מכמה מחלות. מומחה ברפואת משפחה התמחה בטיפול בבעיות שכיחות בתחומים רבים, כמו רפואת ילדים, אורתופדיה, רפואת עור, רפואת אף־אוזן־וגרון או בריאות האישה. נוסף על כך, התמחותו הקנתה לו כלים לטפל בחולה בקהילה בהתאם לגישה הרואה במצבים פסיכולוגיים (כמו מתח, גירושים) וחברתיים (כמו אבטלה, חובות כספיים) גורמים המשפיעים על הגוף והנפש.
2. הוא יסודי
בפגישה הראשונה עם רופא המשפחה עליו לחקור ולשאול שאלות הקשורות להיסטוריה הרפואית שלכם (מחלות קודמות, אשפוזים, תרופות, אלרגיה לתרופה, מחלות במשפחה). מעבר לכך הוא אמור לערוך בדיקה גופנית מדוקדקת, לתשאל אתכם ביסודיות ולנסות לברר מה מסתתר מאחורי התסמינים שאתם סובלים מהם. בעת הצורך ידאג הרופא להפנותכם לבדיקות עזר שיבחנו וימצו את כל האפשרויות הקיימות עד לקבלת תשובה מספקת.
3. מספק מידע והסברים
תשמעו סיפור: אביטל (40) התלוננה בפני הרופא שלה על סחרחורות ועל נפילות. הרופא שאל שאלות ולאחר מכן הפנה אותה לבדיקת שיווי משקל, תוך שהוא ממלמל: "הבדיקה לא הכי נעימה". במשך שבועיים היא המתינה לתורה בחרדה. ביום הבדיקה התברר לה שהייתה אמורה להיות בצום כדי למנוע בחילות, אלא שרופאה שכח ליידע אותה ורק במקרה היא לא אכלה. בבדיקה עצמה חוברו אלקטרודות לראשה ונבדקה תקינות מערכת שיווי המשקל באמצעות מעקב אחר ריצוד העיניים, במצבים שונים ובמהירויות משתנות. בהמשך הזריקו לאוזניה מים קרים ולאחר מכן מים חמים, מה שגרם לה להרגיש כמו בלונה פארק.
רופא טוב יודע מה שמחקרים רבים הוכיחו מזמן: אי ודאות מעלה את רף החרדה. לכן הוא יסביר לכם על הבדיקה, מה מטרתה, כיצד היא נעשית, היכן היא נערכת ואיך עליכם להיערך אליה.
4. יש ביניכם כימיה
האם אתם מרגישים נוח להיחשף לידו ולספר לו על מכאוביכם בכנות? האם הוא פונה אליכם בשמכם? זוכר את הפעם האחרונה שביקרתם אצלו? אין כאן דרישה לרופא בעל זיכרון פנומנלי. כל המידע הרלוונטי מופיע על צג המחשב. כל מה שנותר לו הוא פשוט לשים לב.
רופא שמתעניין באמת בשלומכם, שומר על תחושה של רצף, אכפתיות ואינטימיות. מחקרים רבים הראו כי היכרות ממושכת ומעמיקה בין הרופא למטופל תורמת למתן הטיפול, ומאפשרת זיהוי מהיר של כל שינוי במצב הבריאותי.
5. הוא מעודכן
עידן האינטרנט מספק לרופא המשפחה מידע מהיר ומדויק, מאפשר לו התקשרות עם עמיתיו כדי להיוועץ בבעיות מורכבות, פורס בפניו מאמרים רפואיים ממגזינים חשובים, מעדכן אותו בחידושים האחרונים ומקנה לו מידע על מחלות נדירות, דרכי טיפול מתקדמות לבעיות שונות ועוד. העדיפו רופא שמתעדכן וגם מכיר את המערכת, כי הוא יידע לכוון אתכם כך שתקבלו את השירותים שמגיעים לכם בתוך המערכת הציבורית ולא תצטרכו לבזבז כספים מיותרים במערכת הפרטית.
6. יודע להתייעץ
רופא המשפחה הוא הראשון לשמוע את תלונותיכם. עליו לדעת לסנן ולהחליט אם הוא יכול לספק בעצמו פתרון רפואי לבעיה או שמא יש צורך בהפנייתכם לרופא יועץ, מעבדה או מרפאה ייעודית.
לחולים מורכבים (המטופלים אצל כמה יועצים) משמש רופא המשפחה כמתאם הטיפול הכולל. לא פעם יועצים שונים יכולים לתת עצות סותרות. רופא משפחה המכיר אתכם ידע לעשות סדר בבלגן ולהתאים את ההמלצות השונות. עליו לעקוב אחר הטיפולים שאתם מקבלים מרופאים אחרים ואף להיות איתם בקשר.
7. נלחם בשבילכם
זה לא סוד שקופות החולים הן עסק כלכלי לכל דבר. לפיכך הקופות ינסו לא פעם לתת חלופות זולות לבדיקות, לתרופות ולטיפולים, תוך ניסיון שלא לפגוע באיכות הטיפול הרפואי, אך לעתים תוך גרימת אי נוחות (נסיעה לבדיקה במקום מרוחק, תור ארוך ותרופה זולה יותר עם פוטנציאל לתופעות לוואי רבות). אם רופא המשפחה שלכם השתכנע שמבחינה רפואית בקשתכם מוצדקת, יש לצפות שיעמוד מול החומה הביורוקרטית ויילחם בה ללא חת.
כך הוא צריך לנהוג בנוגע לייעוץ, בדיקה או ניתוח שהתור אליהם מתארכים מעבר לסביר, וכך גם בנוגע לתרופות ולבדיקות יקרות (כמו MRI) כאשר הן מוצדקות מבחינה רפואית.
8. גלוי איתכם
כשאתם יושבים מולו הקלפים שלו פתוחים. הוא מכבד את זכותכם האלמנטרית, המעוגנת בחוק זכויות החולה, לדעת מהי אבחנתו ומהם החשדות שלו. צפו ממנו שישמור על קו מתון גם כשהממצאים קשים. עליו לתמוך בכם ולעודד אתכם להמשיך בבירור ובקבלת הטיפול המתאים עד להחלמה מלאה או לפחות עד להשגת שיפור באיכות החיים.
9. מדבר בגובה העיניים
האם אתם מבינים את דבריו של הרופא או ששפתו גבוהה ומורכבת מדי? רופא טוב הוא כזה שמדבר בשפה פשוטה וברורה. כשהוא מבחין בקושי שלכם בהבנה, הוא לא מהסס, נוטל דף ועט, ובעזרת ציור פשוט מסביר את הבעיה. הוא עושה זאת בנימוס ובסבלנות, ומביא בחשבון שלא כל מטופל יודע היכן ממוקמות הכליות ומהו תפקיד הכבד. הוא מקשיב לכם ממקום של ענווה וכבוד ונותן מקום לרגשות ולאמונה שלכם גם אם הם לא עולים בקנה אחד עם אמונותיו ועם תפיסת עולמו.
10. מכבד את פרטיותכם
רופא שמדבר איתכם על אחד ממטופליו או רופא שמדבר עם הצוות הרפואי על
המטופל בזמן שאתם עדים לשיחה, פוגע בפרטיותו של החולה באופן בוטה. במקרה הזה יש אף מקום להתערבות החוק. אתם מצפים, ובצדק, שהרופא שלכם ייקח את המידע שקיבל מכם עד הקבר, אלא אם כן תבקשו ממנו לעשות אחרת.
בנוסף, שימו לב אם הוא נוהג לנעול את הדלת בזמן בדיקה גופנית? האם הוא מאפשר לכם להתפשט מאחורי פרגוד? אם אתם חשים שהוא אינו דואג לאווירה התומכת בכבודכם, הוא לא ראוי להיות הרופא שלכם.
ייעוץ מקצועי: פרופ' שלמה וינקר, יו"ר איגוד רופאי המשפחה בישראל