חוף השנהב: 25 אלף בני אדם נמלטו לליבריה
משבר שני הנשיאים במדינה האפריקנית מסרב להסתיים. סוכנות האו"ם לפליטים מסרה כי מדי יום נכנסים לליבריה 600 פליטים מחוף השנהב מחשש להתפרצות אלימות ולהרג רבים בארצם
דובר סוכנות האו"ם לפליטים, אדריאן אדוארדס, אמר כי מדי יום מגיעים לליבריה 600 פליטים מחוף השנהב. אדוארדס מסר לעיתונאים בז'נבה כי האו"ם נערך מבעוד מועד לזרם פליטים גדול מחוף השנהב וכי הוא הקים בשבילהם מחנה אוהלים בעיר באן שבמזרח ליבריה. המחנה שהקים האו"ם יכול לקלוט 18 אלף איש.
חוששים ממלחמת אזרחים. כוח או"ם בבירת חוף השנהב אביג'ן (צילום: AP)
ניצחונו בבחירות בתחילת חודש דצמבר של מנהיג האופוזיציה אלאסן אואטרה זכה להכרה בינלאומית. אולם, הנשיא המכהן לורן גבאגבו סירב לקבל את התוצאות ולפנות את כסאו והשניים הושבעו לנשיאות – דבר שגרם למשבר פוליטי חריף ביותר.
אואטרה יצא בשבוע שעבר לראשונה מהמלון בו הוא נצור בבירה אביג'ן מאז פרץ המשבר במדינה, וקרא לקהילה הבינלאומית להדיח את הנשיא גבאגבו בפעולת קומנדו.
לפני שבועיים הציבו כוחות הביטחון של חוף השנהב, הסרים למרותו של גבאגבו, אולטימטום לאואטרה לפיו אם לא ייכנע - יפלשו חיילים למלון, ואולם הקהילה הבינלאומית ובראשה מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, הזהירה את גבאגבו כי מעצרו של אואטרה עלול לדרדר את חוף השנהב למלחמת אזרחים של ממש.
"משבר שני הנשיאים" בחוף השנהב מבטא במידה רבה את הפערים העמוקים בין צפונה המוסלמי העני של המדינה, לבין הדרום הנוצרי והעשיר יותר. אואטרה זוכה לתמיכת מיליציית המורדים המוסלמים השולטים מצפון לקווי הפסקת האש שנקבעו ב-2003. גבאגבו ואנשיו שולטים בדרום המרכז את עיקר הפעילות הכלכלית של חוף השנהב - הכוללת נתח של שליש מייצוא הקקאו העולמי.